Мебели от ратан: предимства и недостатъци

Дълго време мебелите от ратан бяха типични за градините. Но вече могат да бъдат използвани и в интериора на дома. Ще се спрем на предимствата и недостатъците им.
Мебели от ратан: предимства и недостатъци

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 28 април, 2023

Един от основните материали, използвани в производството на мебели е ратанът. Първоначално този стил се използва за вътрешни дворове, градини и други външни части на къщата. Въпреки това мебелите от ратан вече стават популярни и за вътрешността на дома.

Техниките, използвани за обработване на естествен ратан, се подобряват с времето, но е доста обичайно да се използва и синтетичен ратан. Той предлага подобно покритие и по-ниски рискове за околната среда.

Кога трябва да изберем мебели от естествен ратан и кога е добре да използваме изкуствен? Нека разберем, като разгледаме неговите предимства и недостатъци.

Ратан и използването му в производството на мебели

Профилът на ратановите видове посочва, че думата „ратан“ идва от малайската дума rotan и се отнася до местните катерещи се палми. Описват ги като бодливи палми, подходящи за индустриализация, благодарение на най-важния им продукт – тръстиката.

Именно това стъбло, отделено от листата, се използва като рамка за различни видове мебели, както и за кошници и рогозки. Ратановата тръстика е еднородна и здрава, но в същото време е подходяща за обработка.

Мебелите от ратан са подобни, в някои отношения, на мебели, изработени от масивно дърво; вариациите са в дизайна, като тези, направени с ратан, са по-прецизно изработени. Освен това дървените са по-скъпи.

Мебелите от ратан могат да бъдат разделени на 3 основни линии на дизайн:

  1. Колониален: Съчетава тъканата структура на влакното с възглавнички с цветя.
  2. Екологичен стил: При този вид се използва само естествен материал за изработка на мебелите.
  3. Етнически: Допълва декорацията с органични елементи, типични за дадена страна, представени например чрез маси, куфари и местни лампи.
Завод за производство на мебели от ратан.
Каламус ротанг. Един от растителните видове, които дават начало на ратан.

Предимства на мебелите от ратан

Според International Journal of Forestry and Forest Industries (Unasylva), плътните и кръгли характеристики на ратановите стъбла са полезни за създаване на рамката на мебелите, което не можем да кажем за кухите растения като бамбук.

Друго предимство на ратана е, че тъй като е основният производствен компонент, можете също да включите материали като метал, стъкло и пластмаса. Това качество е благоприятно за производството на маси и някои видове рафтове.

Друга страхотна статия: 8 съвета как да заличите драскотините по вашите дървени мебелите

По същия начин има много форми, цветове и размери на мебели от ратан с предимства като следните:

Мебелите от ратан са екологични

Докато имате красиви мебели, вие намалявате замърсяването, произведено при производството на други видове мебели. Това растение расте бързо в тропиците, има високи нива на възпроизводство и много слабо въздействие върху околната среда.

Всъщност има някои плантации от ратан, където продуктът ще се използва изключително в производството на маси, столове и рафтове.

Отлична издръжливост

Освен че са естетически привлекателни и удобни, те са издръжливи и устойчиви. Други растения, като ракитата, не са толкова твърди като ратана.

Стабилни и безопасни

Това са леки мебели, което минимизира вероятността от големи злополуки или силни удари по време на транспортиране, което може да се случи с дървените мебели.

Мебелите от ратан – подходящи за закрито и открито

Ратанът старее на открито и затова съдържа естествени масла, които му помагат да се предпази от влошаване поради атмосферните влияния, както и за намаляване на пукнатините и предотвратяване на разтягане. Въпреки това, вътре в къщата е по-лесно да се грижите за тях и мебелите ще продължат да изглеждат страхотно.

Персонализиране

Мебелите от ратан могат да бъдат персонализирани, както и тапицерията. Има възможност за избор на дамаска, десен и цветове по ваш вкус. Смяната на тапицерията значително променя външния вид на стаята.

Недостатъци на мебелите от ратан

Ратанът е традиционен, топъл и запазва своята актуалност в декорацията. Но е добре да знаете някои недостатъци, които могат да възникнат с него:

  • Трески: Това не е твърде сериозно, но можете да се нараните от по-стари и по-занемарени мебели.
  • Риск от повреждане: Естественият ратан, изложен навън, има тенденция да привлича насекоми, когато не се поддържа правилно.
  • Не могат да се разглобяват: За разлика от дървото, освен възглавниците или стъклото на масата, ратанът не може да се разглобява. На IOP Conferences: Materials Science and Engineering бе обърнато внимание на тази особеност на мебелите, направени от палмови дървета. Бе казано, че лекотата на използване, доставка, съхранение и сглобяване е от съществено значение за пазара на мебели. Но в дизайна на ратан липсва система за свързване на компоненти.
Строително обзавеждане.
Все още мебелите от ратан не се разглобяват. Това е недостатък в сравнение с тези от обикновена дървесина.

Как да запазим ратановите мебели?

Основните нужди от грижа за мебелите от ратан включват почистване. Трябва да изсмучете праха и да използвате смес от сапунена вода, за да ги почистите, като избършете плетката с влажна кърпа. Ако мръсотията е натрупана, използвайте четка и смес от вода и сол. Забравете препаратите, тъй като те разяждат покритието. Като последен съвет, никога не поставяйте горещ предмет върху мебели от ратан и със сигурност никога пламък или нагревател, тъй като материалът е запалим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.