Как да почиствате четките за ноктопластика

Четките за ноктопластика изискват специално почистване в зависимост от материал, от който са направени и употребата им. В тази статия ще ви дадем редица ценни препоръки.
Как да почиствате четките за ноктопластика

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 13 октомври, 2022

В днешно време маникюрът се е превърнал в истинско произведение на изкуството. В този смисъл все по-често се срещат нокти – истински или изкуствени – които са лакирани в различни цветове, дизайни и с аксесоари, които изискват използването на различни инструменти. Но знаете ли как да почиствате четките за ноктопластика?

От всички елементи, използвани за разкрасяване на ноктите, четките изискват специална поддръжка. Контактът им с различни продукти може да ги увреди и да намали живота им. Но с подходящата грижа е възможно да ги запазите по-дълго и да осигурите оптималната им функция. Ето някои препоръки.

Как да почистите четките за ноктопластика

Тези четки са много специфични и в същото време много деликатни. С тях се правят малки детайли върху ноктите. Тоест, ако не са почистени правилно, най-малкият остатък от лак може да наруши употребата им.

Първото нещо, което можете да направите, е да поставите ацетон в малък стъклен буркан. Този продукт обикновено отстранява ефективно остатъците от емайла. Въпреки това, ако предпочитате по-нежно решение, можете да използвате почистващ препарат без ацетон или такъв със специален състав за естествени или синтетични косми.

След това потопете четката за 10 до 20 секунди. Ако покритието на четката все още е прясно, ще забележите как се отделя и оцветява почистващия препарат. От друга страна, ако боята е започнала да изсъхва, може да се наложи внимателно да я накисвате в течността, за да се отдели напълно.

За детайлни инструменти, които нямат косъмчета, препоръчваме да накиснете памучен тампон в препарат за отстраняване и да разтриете внимателно инструмента, за да избегнете повреда. За да изсушите четките, поставете ги върху хартиена кърпа или памучен тампон. Преместете ги внимателно, докато видите, че няма остатъци от препарата.

Накрая навлажнете влакната с масло за кожички (ще ви трябват само няколко капки) и ги подсушете отново върху чиста хартиена кърпа, за да отстраните излишъка.

как да почиствате четките за ноктопластика
Ключът към лесното почистване на четките за маникюр е да го направите преди лакът да изсъхне върху повърхността на четката.

Как да почистите четките за ноктопластика – тези за гел лак

В този случай ще използваме изопропилов спирт и памучни тампони. Не забравяйте да създадете работна повърхност на масата, за да улесните почистването. След това накиснете памука в спирт.

Вероятно ще намерите 71% и 99% изопропилов спирт; и двата са еднакво ефективни за тази задача. Тъй като косъмчетата на четките за гел лакове са синтетични, няма проблем да ги почистите с този продукт.

Поставете четките върху памучния тампон и внимателно ги разтрийте една в друга. Трябва да се отбележи, че не трябва да чакате да завършите лакирането на всички нокти, защото лакът ще изсъхне върху четката. Ключът е да го почиствате на всеки два-три лакирани нокътя. Можете също така да използвате същия памучен тампон, за да навлажнете дръжката на четката, за да премахнете лепкавостта.

След като сте лакирали всичките си нокти, отделете малко време, за да почистите добре четките, преди да продължите. В противен случай може да е твърде късно и четката да бъде повредена.

За да направите това, поставете малко количество спирт в малък стъклен буркан и потопете четките в него. Внимателно ги завъртете, за да се уверите, че почистващият препарат ще попадне във всички части на космите.

След това ги поставете върху сух памучен тампон, за да отстраните излишния спирт. След като изсъхнат, поставете капака и ги съхранявайте на равна повърхност или с космите нагоре.

Как да почистите четките за ноктопластика – за акрилни продукти

За да почистите четките, които използвате с акрилни продукти, използвайте мономер. Изсипете малко количество от този почистващ препарат в малка стъклена чаша или в специални контейнери, продавани в магазините за нокти.

Не забравяйте да направите почистването веднага след като приключите с лакирането на ноктите си. Разбъркайте течността с четките, докато не останат следи от лак. След това ги подсушете с памучен диск или хартиена кърпа.

Ако все още има следи от продукта, повторете почистването с мономер или използвайте малко ацетон. Друг вариант е да използвате ръкавици, за да разтриете четката ръчно, за да завършите процеса на почистване.

как да почиствате четки за нокти
След почистване на четките за лак за нокти е препоръчително да ги изсушите и съхранявате в чист съд.

Какво да имате предвид

Почистването на четките за лак за нокти е от ключово значение за поддържането им в добро състояние за по-дълъг период от време. Най-общо казано, този процес трябва да се извърши веднага след като маникюрът е завършен. Това предотвратява втвърдяването на остатъците от лак за нокти по повърхността.

Въпреки това, след като почистването приключи, най-добре е да ги съхранявате в чисти, сухи кутии или органайзери. Те могат да имат формата на органайзери за моливи или хоризонтални контейнери, подобни на малки чекмеджета. Изборът на едното или другото зависи от вашите предпочитания.

Важното е да осигурите хигиенично съхранение, за да предотвратите замърсяване или повреда на вашите инструменти. Имайте това предвид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.