5 начина да се отървете от влагата във вашия дом

Не трупайте растения на едно място, защото те отделят пара, която може да не е много полезна и винаги простирайте дрехите си навън.
5 начина да се отървете от влагата във вашия дом

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 01 август, 2023

Влагата е истински проблем за много домакинства, особено домовете, разположени във влажни зони. За щастие, има някои прости трикове, които могат да помогнат да се отървете от влагата и последиците от нея.

Точно както с откритите пространства, процентите на влажност на закрито, които са над 60% или 70%, се считат за високи и могат да причинят различни проблеми. Ето някои от тях:

 • Акари.
 • Лоша миризма.
 • Бактерии и гъбички.
 • Мухъл върху стени и ъгли.
 • Влошаване на помещенията и други предмети.

Освен че оставят хората с лоши впечатления и причиняват здравословни проблеми, тези, които страдат най-много, са хора с алергии или респираторни заболявания.

Ето защо е много важно да действате бързо, за да се отървете от влагата. По-долу можете да намерите някои препоръки, които да ви помогнат да премахнете влагата.

Трикове за премахване на влагата от вашия дом

Проветряване

Проветрявайте често, за да се отървете от влагата в дома

Това е най-важната препоръка от всички. Винаги трябва да поддържате подходяща вентилация във вашия дом, особено в местата, където е най-вероятно да имате проблеми с влагата. Опитайте се да държите прозорците отворени колкото е възможно повече. Ако това не е достатъчно, можете да използвате вентилатор, за да поддържате къщата си свежа.

От друга страна, климатиците могат да помогнат да се запазят някои части на къщата без влага, където няма почти никакъв естествен въздух. Въпреки това, не прекалявайте. Въздухът, който дишате, трябва да съдържа известна влага, за да предотвратява заболявания и запушвания в носа.

Разпознаване на източниците на влага

Ако откриете област пълна с влага във вашия дом, трябва да опитате да разберете какво я причинява. Ако има счупени тръби или течове в невидими зони, те ще се отразят върху стените, като постепенно петната се уголемяват.

Не забравяйте, че ако не ги отстраните незабавно, състоянието може да се влоши и дори да доведе до наводняване. Не допускайте това да се случи!

Използвайте изсушител

Този уред е идеален за дъждовни или студени райони. Високата влажност има тенденция да се натрупва лесно в тези места, тъй като има по-малко шансове къщата да се проветрява постоянно.

Ето защо, ако искате да се отървете от влагата вкъщи, може да използвате този уред за абсорбиране и източване на влагата лесно. Не се притеснявайте за вашата електрическа сметка: тези уреди консумират за също толкова електроенергия, колкото и климатиците. Те са налични в различни размери и капацитет.

Отървете се от влагата със сол

Знаете ли, че това е възможно? Необходимо е само плитък съд и килограм сол. Просто поставете солта в съда и ще видите, че тя поглъща много влага в рамките на няколко дни.

Солта наистина има голяма абсорбираща способност. Освен че се използва за отстраняване на влагата у дома, можете да я използвате и за премахване на петна от дрехите. Когато забележите, че солта е прекалено влажна или черна, е време да я смените.

Други трикове за предотвратяване на влагата

Освен горепосочените препоръки, предотвратяването на влагата в дома ви е също много важно. Просто следвайте тези прости съвети:

 • Когато готвите, включете аспиратора.
 • Никога не усилвайте радиатора над 20°C, тъй като това допринася за образуването на влага върху стените и в други области.
 • Сушете дрехите си, като ги простирате навън. Ако ги оставите вътре, влагата им ще се разпространи в цялата стая.
 • Не трупайте твърде много растения в едно място в стаите си. Това може да доведе до образуването на мъгла, причинена от изпаренията от тях
 • И накрая, трябва да обмислите неща като натурално осветление и въздух във вашия дом. Трябва да имате прозорци и врати в зони, които да позволяват на слънчевата светлина да влезе в стаите. Също така, трябва да обмислите пренареждане на вашите мебели, така че въздухът да може да циркулира лесно през къщата ви.

Тези съвети могат да предотвратят влагата и да се отървете от нея лесно. След като направите това, най-важното е, че ще има положително въздействие върху вашето здраве и банковата ви сметка, тъй като с всички пари, които сте спестили, няма да купувате боя толкова често.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
 • Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
 • Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.