Боровинките не са само една от основните съставки за приготвянето на пайове, но са и изключително полезни за здравето. В тази статия ще ви разкажем как можете да си ги отгледате у дома.
Последна актуализация: 16 октомври, 2021
Синият цвят на боровинките е почти толкова привлекателен, колкото и невероятният им вкус. Тези апетитни плодове растат на средно големи храсти. Ако искате и вие да си имате боровинкови храсти, то тази статия е за вас! Днес ще ви разкажем как да си отгледате лесно вкусни боровинки у дома.
Боровинките са богати на хранителни вещества. Известни са с високото си съдържание на витамин С, фибри, калий, желязо и калций. Освен това тези горски плодове са добре познати и заради натуралните антиоксидантни пигменти, които съдържат.
Боровинките притежават следните полезни за здравето качества:
Техните антиоксиданти, антоциани и каротеноиди спомагат образуването на костите и зъбите, червените кръвни телца и усвояването на желязото. Освен това неутрализират вредните вещества.
Витамините, съдържащи се в боровинките, подсилват имунната система и така понижават риска от разболяване. А антисептичното им действие спомага борбата с инфекциите, предизвикани от болестотворните микроорганизми.
Тъй като бременните жени се нуждаят от повече витамини, по време на този период се препоръчва консумацията на тези дребни плодове.
Вярваме, че се убедихте, че отглеждането на тези плодове е изключително полезно. Какви стъпки и съвети трябва да спазвате за това?
Ето няколко ценни насоки, които ще ви помогнат.
Саксията
Видът и големината на саксията ще зависят от това как ще започнете процеса на отглеждане. Ако ще сеете семена, ви трябва малък съд. Но ако имате готов разсад трябва да си набавите подходяща малка саксия.
След като растението ви порасне, трябва да го преместите в по-голяма саксия или да го засеете на земята. След третата или четвъртата година на храста ви ще е необходима саксия с вместимост 60-70 литра.
Почвата
Боровинковите храсти виреят добре в по-кисела почва с рН 4.5.
За да направите почвата по-кисела можете да използвате добавки като компост, сяра или торф. Памучното брашно и боровите иглички също повишават киселинността на почвата.
Основни стъпки за отглеждането на вкусни боровинки у дома
Поставете дебела салфетка в малка саксия и налейте малко вода. Поставете семената в салфетката.
Вземете семената едно по едно и ги посадете. След това ги покрийте с пръст.
Поливайте семената всеки ден и се уверете, че пръстта е влажна.
Поставете саксията на слънчево, защитено от вятъра място.
Почвата трябва да бъде рохка, за да осигурява необходимия кислород на растенията и за да се оттича водата.
Не засаждайте много семена в една саксия, тъй като боровинковите растения се нуждаят от пространство, за да се развиват правилно. Освен това почвата трябва да бъде леко влажна, когато засаждате семената.
Когато растенията пораснат трябва да ги преместите в по-голяма саксия или директно да ги посадите в земята. Докато правите това трябва да намокрите добре корените на растенията, за да не страдат докато се вкоренят отново. Съветваме ви да ги накиснете в кофа с вода за около 10 минути, преди да ги посадите отново. След като сте готови, полейте растенията.
Запомнете, че боровинките растат най-добре при по-студен климат. Това растение се адаптира прекрасно към студа, вирее дори при екстремно ниски температури. Затова боровинковите храсти страдат от топлината. Ето защо трябва да полагате специални грижи за храстите, когато е горещо и не трябва да ги оставяте навън на слънце.
Както се убедихте боровинките не се отглеждат трудно. Тъй като тези плодове са изключително полезни за здравето, отглеждането им у дома е чудесна идея и… забавно хоби!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Pervin, M., Hasnat, M. A., & Lim, B. O. (2013). Antibacterial and antioxidant activities of Vaccinium corymbosum L. leaf extract. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(6), 444–453. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(13)60099-7
Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
Kalt, W., McDonald, J. and Donner, H. (2000), Anthocyanins, Phenolics, and Antioxidant Capacity of Processed Lowbush Blueberry Products. Journal of Food Science, 65: 390-393. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb16013.x
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
Знаеше ли?Какво е веществото, което Неймар вдиша в последния мач на Катар 2022?
Знаехте ли?Как да съхранявате чушки, лук и домати по-дълго в хладилника
Десерти5 рецепти за домашен крем, които можете да приготвите само с няколко съставки
БолестиСветовен ден за борба с инсулта: Няколко минути могат да спасят животи