Как да отгледаме лотос в аквариум

Когато отглеждате лотос у дома, полагате грижи за растение изпълнено с много значения. Нека да разберем заедно как да правите това.
Как да отгледаме лотос в аквариум
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 21 април, 2023

Да отглеждате цветето лотос у дома не е голямо предизвикателство. Това растение, принадлежащо към семейство Nelumbonaceae, се отличава със своята сила да се изправи на враждебен терен, така че грижата за него в аквариум с цялото внимание, което заслужава, е лесна задача.

Красотата на неговите цветове дава смисъл на значението, което му се придава в различни култури и религии, като индуизма и съответно будизма. Като цяло хората го свързват със светлина, чистота и възраждане. Символиката варира в зависимост от цвета на венчелистчетата; неизменен е интересът на любителите на стайни растения да имат поне един от тези екземпляри у дома.

Как да отгледаме цветето? Какво му е необходимо, за да оцелее в аквариум? Всичко това и още ще откриете по време на четенето.

Атрибути на лотоса, растение, което може да отглеждате у дома

Виртуалната здравна библиотека показва, че общоприетото име лотос се използва за обозначаване на други растения, като например водната лилия, поради приликата между двете. Всъщност, производното на рода Nelumbonaceae се счита за вид водна лилия.

Той расте в блата, езера и лагуни, което се приема като естествената сила на вида да оцелява в разгара на несгодите. Това е един от атрибутите, дадени на растението, характеризиращо се с дълги стъбла, листа с различни форми и цветове в широка гама от нюанси. Всички тези атрибути са валидни за дадения му символизъм.

Например цветето бял лотос е синоним на чистота и духовно съвършенство; синият е свързан със знанието; розовите представляват божественост; а червените са свързани с любовта.

Има 2 вида Nelumbo: nucifera или азиатски и lutea или американски. Всички могат да се отглеждат с минимални грижи, без много опит в градинарството.

Цвят на лотос
Nelumbo lutea.

Как да отгледаме цвете лотос у дома

Nelumbonaceae расте в езера и цъфти в края на пролетта. Не изисква поливане, но е добре да му осигурявате по малко топла вода. Особено през зимата, защото това предотвратява преохлаждането на растежната вода.

За да отгледате вашия екземпляр у дома, изпълнете следните стъпки:

  1. Накиснете семената: накиснете ги в топла вода за няколко дни, докато започне покълването. Важно е водата да не е хлорирана и да я подменяте ежедневно. Процесът върви добре, ако забележите, че семената удвояват размера си от първото поливане.
  2. Прехвърлете в подходящ съд: когато достигне 15 сантиметра преместете растението в съд, където има достатъчно място за развитието си, както на височина, така и на ширина.
  3. Добавете почва: добавете поне 20 сантиметра почва в съда и засейте покълналите семена, като леко притиснете повърхностния слой.
  4. Поставете в езерото: накрая пригответе плитко езерце с температура 21 °C, в което ще поставите контейнера, за да продължите растежа. След като закрепите сигурно стъблото, можете да преместите цялото цвете в аквариум, без саксия.

Можете също да отгледате цвете лотос от коренище. Много градински магазини ги предлагат и, както при семената, трябва да ги накиснете, докато започнат да покълват.

Грижа за цветето лотос в аквариум

Ако преместите покълналия лотосов цвят в аквариум, коренището пуска корени и се прихваща. Като общи препоръки за грижи в тези съдове, Tropical Fish Hobbyist Magazine предлага максималната височина на растението да бъде ограничена от нивото на водата и да премахнете плаващите листа от повърхността, както и старите листа, покриващи водораслите. Те могат да попречат на преминаването на светлината.

Нека да видим какви са препоръките за запазване на цветето във водата:

  • Торете без торф: препоръчително е вътрешната основа на резервоара да съдържа тор без торф.
  • Осигурете слънчева светлина: изберете място близо до прозорец, така че да може да се радва на слънчева светлина всеки ден.
  • Пазете го от студ: не позволявайте температурата на водата да пада под 21 °C. Това е така, защото студът може да увреди растението.
  • Постоянно сменяйте водата: сменяйте течността често, за да предотвратите нахлуването на паразити или вредители в растението.
  • Изберете сорт в съответствие с размера на аквариума: отглеждането в аквариум изисква сортът лотос да е малък, ако имате малък съд. Размерите на съда определят големината на цветето за отглеждане.
Nelumbo nucifera
Nelumbo nucifera.

Какви ползи получавате от това растение?

От духовна гледна точка отглеждането на цветето лотос у дома е свързано с хармония. Всъщност растението е свързано с фън шуй. Посочването на връзката му с естетиката би било излишно, но има и други предимства, които видът предоставя.

Тези ползи са свързани с медицината. Настойките от цветето ще облекчат стомашния и уринарния дискомфорт и кожните заболявания; Въпреки това, преди да консумирате препарата, консултирайте се с лекар. От друга страна, някои научни изследвания, като това, прегледано от Tecnología y Atención de la Salud, съобщават за ефекта на листата на лотос срещу микроорганизми, които причиняват заболявания в устната кухина.

По същия начин списание Moléculas посочва, че съединенията на самите листа са добър ресурс за получаване на вещества с антиоксидантни свойства. Ако е така, защо не си отгледате цвете лотос у дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.