Грижа за растението „Кралица на нощта“, за да подсилим аромата му

Научете как да се грижите за кралицата на нощта и я направете част от градината си. Ще се уверите сами как ще расте здраво и красиво.
Грижа за растението „Кралица на нощта“, за да подсилим аромата му

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 24 март, 2023

Кралицата на нощта е много добре познат храст, благодарение на красотата на малките си цветове и сладкия аромат, който отделят, когато слънцето залезе. И затова получава името си. Въпреки че трябва да се каже, че растението е известно също като “нощен жасмин”, наред с други имена.

Грижата за него е много лесна, а основните грижи помагат да поддържате общото му състояние и да гарантирате, че ароматът му подслажда всичките ви нощи. Ако искате да научите повече за това, прочетете нататък.

Характеристики на кралицата на нощта

Научното име на кралицата на нощта е Cestrum nocturnum и това е голям храст, който може да достигне до 5 метра (16,4 фута) височина. Както показва името му, той принадлежи към рода Cestrum и семейство Solanaceae, към което принадлежат също доматите и картофите. Странно, нали?

Цветовете му са малки в сравнение с тялото на растението. Те са бели и произвеждат характерния аромат; листата му са зелени и с овална форма.

Това е вид, произхождащ от тропичните и субтропичните региони на планетата, който може да се засажда на закрито и на открито. Но това не е всичко. Според научни статии, растението има свойства, които могат да бъдат полезни в медицината:

Повечето изследвания с C. nocturnum са върху животни или ин витро. Следователно резултатите не могат да бъдат адаптирани толкова лесно за хората.
Кралицата на нощта
Кралицата на нощта е храст, който може да достигне до пет метра височина.

Грижата, която трябва да полагате за кралицата на нощта

Както споменахме, кралицата на нощта е многогодишен вид, който изисква малко грижи. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва. Колкото повече я глезите, толкова по-красиво ще изглежда и толкова по-силен ще бъде ароматът й.

Обърнете внимание на препоръките, които ще ви дадем, за да се насладите оптимално на този храст.

1. Изберете внимателно позицията му

Този храст, тъй като идва от тропическа среда, не понася замръзване и прекалено студеният климат го наранява. Кралицата на нощта трябва да бъде защитена от този климат, както и от силните ветрове.

Затова идеалното е да засадите храста на място, където е защитен от навес или сянката на по-големи дървета, ако имате такива. Това място обаче трябва да гарантира и достатъчно слънчева светлина, тъй като това е от съществено значение за неговото развитие. Часовете на излагане на слънце са това, което гарантира, че ще отдели сладкия си аромат.

2. Добър дренаж и умерено поливане за кралицата на нощта

Тъй като е многогодишен вид, кралицата на нощта не е взискателна към субстрата. Въпреки това, в идеалния случай почвата трябва да позволява оттичането на водата за напояване, така че да не се наводни и корените му да не бъдат засегнати.

Що се отнася до поливането, то трябва да е умерено. Трябва да се полива два пъти седмично през зимата и през ден през лятото. Трябва обаче да сте сигурни, че няма излишна вода след поливане, така че поливайте бавно, докато осигурите правилното количество.

3. Подрязване и борба с вредителите

Подрязването на кралицата на нощта трябва да се извърши в началото на лятото, веднага след цъфтежа. Това е най-добрият начин да държите дървото под контрол, тъй като то може да прорасне и да загуби желаната форма. В допълнение, резитбата по това време ще гарантира, че ще се радвате и на втори цъфтеж.

Възползвайте се от възможността да премахнете изсъхналите и увехнали листа и цветове, за да не пречат на здравия растеж на останалите и да избегнете вредители. Този храст е много податлив на листни въшки, бели мухи и паякообразни акари. Колкото по-чист е, толкова по-добре.

В случай, че видите някой от тези вредители, използвайте някои домашни средства, които не засягат вашето растение или почвата.

Нощен жасмин
Подрязването осигурява втори цъфтеж и минимизира риска от нашествие от вредители.

4. Наторяване на кралицата на нощта

Дамата на нощта може да расте много по-добре, ако от време на време наторявате почвата. Това ще гарантира, че хранителните вещества са налични по всяко време. Ако използвате торове, изберете течни торове с висока концентрация на желязо, които ще бъдат подходящи за добър цъфтеж.

5. Размножаване на растението

Това растение може да се размножава чрез семена или чрез резници. Независимо от метода, трябва да го направите в края на пролетта или началото на лятото, точно когато започва да цъфти.

Докато отглеждате семената или вкоренявате резниците, е необходимо да държите саксията на частична сянка и температура, която не надвишава 20 градуса по Целзий (68 по Фаренхайт) за най-малко 3 седмици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Amin Shaista y Parle Amrita. Delicate, fragrant, lady of the night- A medicinal gift. (2016). Journal of Medicinal Plants Studies; 4(6): 13-17.
  • Huang, L., Zhang, X., Xiao, H., YE, H., & Zeng, J. (2006). Analgesic effect of Cestrum nocturnum L. extract on mice. Chinese Journal of Tissue Engineering Research, 172-174.
  • Qadir, M. I., Al Murad, M. S., Ali, M., Saleem, M., & Farooqi, A. A. (2014). Hepatoprotective effect of leaves of aqueous ethanol extract of Cestrum nocturnum against paracetamol-induced hepatotoxicity. ||| Bangladesh Journal of Pharmacology|||9(2), 167-170.
  • Rashed, K. N., Ćirić, A., Glamočlija, J., Calhelha, R. C., Ferreira, I. C., & Soković, M. (2018). Identification of the bioactive constituents and the antibacterial, antifungal and cytotoxic activities of different fractions from Cestrum nocturnum L.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.