Пластмасата: тихият убиец

· 16.12.2017
Въпреки че пластмасовите изделия са част от ежедневието ни и едва ли ще спрем да ги използваме скоро е добре да бъдем информирани за потенциалните рискове, на които ни излагат и да вземем нужните решения

Пластмасата е навсякъде около нас. Срещаме пластмасови изделия в магазините, у дома, в офиса, по време на ваканциите ни.

Преди около 50 години използването на този материал започва да се развива изключително интензивно, както в глобален икономически план, така и в ежедневието на хората. Лошата новина е, че пластмасата убива планетата ни, тъй като замърсява почвата и водата.

В днешната статия ще ви разкажем защо пластмасата е „тихият убиец“ и какво можете да направите по въпроса.

Пластмасата: дали подобрява или не живота ни?

Пластмасата е основен материал в ежедневието ни; по-голямата част от домашните ни потреби са направени от нея.

Пластмасови са опаковките и кутиите за храна, купите и кутиите за съхранение в кухнята ни, вещи, които използваме постоянно … накратко – тя е навсякъде около нас.

Вярваме, че тези пластмасови изделия, които използваме ежедневно, подобряват стандарта ни на живот, но в средносрочен и дългосрочен план те излагат на голям риск здравето ви и живота на планетата.

За да разберете на какви видове пластмаса сте изложени в дома си или на работа проверете всеки един предмет. На дъното на кутиите например ще откриете триъгълник с цифри или букви в средата.

Не всички пластмасови изделия крият висок риск за здравето ви.

А ето и най-използваните видове пластмаса:

PET (полиетилен терефталат)

Това е материалът, от който се произвеждат пластмасовите бутилки, затова е най-употребяваният вид пластмаса в света днес. Всичко направено от този материал е за еднократна употреба.

В противен случай, при многократна употреба, рискувате здравето си като се излагате на действието на тежки метали и химически вещества, които влияят на човешките хормони.

HPD (полиетилен с висока плътност)

Може би си казвате, че това е “безвредна” пластмаса. Но трябва да бъдете бдителни – и при този вид материал е възможно преминаване на химически вещества във водата или съдържанието на продукта.

Пластмасата е навсякъде около нас.LDP (полиетилен с ниска плътност)

Този вид пластмаса отделя химически вещества във водата или в средата, в която се намира. Използва се за изработването на найлонови торбички и опаковки за храна.

PVC или 3V (поливинилхлорид)

PVC отделя две изключително вредни вещества, които могат да нарушат функционирането на човешките хормони. Въпреки че това странично действие е добре известно, този материал все още широко се използва в производството на бебешки шишета например.

PP (полипропилен)

Това е друг вид “безобидна” пластмаса, която може да е прозрачна или бяла на цвят. Използва се най-вече в производството на шишета за сокове, кофички за кисело мляко и сметана.

PS (полистирен)

Този вид пластмаса се използва за направата на кутийките за фаст фууд и чашките за кафе за еднократна употреба. Съдържа съставка, за която е известно, че води до появата на рак (и редица други болести).

PC (поликарбонат)

Това е най-опасният вид пластмаса използван при хранителните продукти, защото отделя силно токсично за човешкия организъм вещество. А лошата новина е, че този вид пластмаса е предпочитан при производството на бебешки шишета и бутилки за спортни напитки.

пластмасата и изделията от нея следва да се рециклиратЗаболявания дължащи се на пластмасата

В университета Мигел Ернандес в Аликанте (Испания) е направено проучване, изследващо вещество, откривано в много изделия направени от поликарбонат: Бисфенол A.

Четките за зъби, шишетата и бибероните (както и много други предмети) често съдържат този вид пластмаса, който според проучването може да наруши метаболизма на мазнините в организма и на глюкозата в кръвта, което може да доведе до появата на заболявания на черния дроб и до диабет.

Освен това може да повиши оксидативния стрес и да причини сърдечно-съдови заболявания.

Бисфенол А нарушава функционирането на панкреаса и води до инсулинова резистентност.

Този факт донякъде обяснява защо толкова много хора са болни от диабет днес (през 2014 г.от болестта са били засегнати 422 милиона души, според данни на Световната здравна организация).

Това синтетично вещество нарушава функционирането на ендокринната система и не е единствената опасна съставка, на чието действие е подложен организма ни ежедневно.

пластмасата може да е под всякакви форми
Множество вредни вещества се съдържат в пестиците, които поглъщаме чрез плодовете и зеленчуците, както и в опаковките на продуктите, които консумираме ежедневно.

И не става дума единствено за храната, а и за вещите, които използваме: разтворители, бои, лепила и дори материалите за изпълване на зъбите.

По отношение на бисфенол А организмите ни постоянно са изложени на действието му, като повечето от нас са били в контакт с това опасно вещество още от раждането си (и дори още в утробата).

Какви други заболявания причиняват токсините в пластмасата? Списъкът е плашещ, защото броят им се е увеличил неимоверно през последните 30 години.

 • Рак ( на гърдата, матката, яйчниците, маточната шийка, белите дробове, простата, черния дроб)
 • Лимфоми
 • Маточни кисти, безплодие, спонтанни аборти
 • Хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието
 • Ранно навлизане в пубертета
 • Аутизъм
 • Деформация на пениса при малките момчета
 • Болест на Паркинсон
 • Сърдечно-съдови заболявания и напълняване

Как да се защитите от опасното действие на пластмасата?

Въпреки че първото нещо, за което се сещаме е да спрем да използваме пластмасови изделия, истината е, че това е почти невъзможно. Защо? Причината е очевидна и вече я споменахме … заобиколени сме от пластмаса!

Но все още има определени стъпки, които можете да предприемете и да промените навиците си, за да намалите досега си с тези продукти и токсини, грижейки се за собственото си здраве, здравето на останалите, на растенията и животните около вас и не на последно място – за околната среда като цяло:

 • Избягвайте консумацията на храна и напитки в пластмасови опаковки.
 • Опитайте се да не използвате пластмасови съдове за съхраняване, сервиране и затопляне на храната.
 • Използвайте стъклени или метални съдове в кухнята.
 • Не консумирайте консервирани храни и напитки.
 • Избирайте бебешки шишета от стъкло (въпреки че може да ви изглеждат по-опасни, ако паднат и се счупят).
 • Не купувайте пластмасови играчки и не давайте на децата си да ги дъвчат или гризат.
 • Не топлете храна в микровълновата печка, ако е в пластмасов съд.
 • Изхвърлете повредените и стопени кутийки.
 • Не използвайте повторно пластмасовите шишета, когато спортувате или за да си набавите необходимите ви дневно два литра вода.
 • Не гризете химикалите си, както и всякакви други пластмасови изделия.
пластмасови предмети в океана
По този начин не само ще се предпазите от болестите, но и ще спрете замърсяването на планетата.