Вкусни и лекарствени напитки с кората на ананас

Винаги препоръчваме да консумирате органични плодове и ако е възможно да ядете кората, защото тя има много ползи за здравето.  Такъв е случаят и на ананаса.
Вкусни и лекарствени напитки с кората на ананас

Последна актуализация: 06 март, 2019

Знаете ли, че можете да си направите вкусни напитки с кората на ананас, която запазва всичките му лечебни свойства и може да свърши чудесна работа при борба с паразити, задържане на течности, запек и възпаление?

Така че не изхвърляйте тази част на ананаса. В тази статия ще Ви обядним стъпка по стъпка всички негови свойства и  ще дадем две прости рецепти за напитки с кората на ананас: една варена напитка и една ферментирала, която е богата на пробиотици.

 Здравословни свойства

Винаги препоръчваме да консумирате органични плодове и ако е възможно да ядете кората, защото тя има много ползи за здравето.  Такъв е случаят и на ананаса и предимството му е, че е плод, който няма тенденция да съдържа пестициди, защото обикновено расте без много стопанисване.

 Основни свойства

  • Помага в борбата с чревни паразити
  • Допринася за добро храносмилане, благодарение на бромелаина, ензим, който подобрява процеса на храносмилането. Той е идеален десерт след консумация на месо или риба. От друга страна не препоръчваме комбинирането му в една и съща храна с въглехидрати (брашно, макаронени изделия, картофи и т.н.)
  • Подобрява чревната функционалност, бори се със запека и хемороидите
  • Защитава микробната флора в дебелото черво

Той е мощен и естествен противовъзпалител

  • Бори се с възпаления на мускулите, гърлото и т.н.
  • Помага за ускоряване на заздравяването на наранявания, които идват от травми или операции
  • Има антикарциногенни свойства
  • Подобрява кръвообращението и има антикоагулантни свойства
  • Помага Ви да отслабнете и да се борите с целулита
  • Той е чудесен диуретик, който ви помага да се отървете от излишните течности в тялото
  • Освен свойствата му като плод, кората на ананаса също е огромен пречиствател на кръвта
Ананас и ползите от кората

Варена напитка от кората на ананс

Едина от най-лесните напитки с кора на ананас може да се получи по следния начин:

Измийте ананаса и го обелете.

Нарежете кората на среден или голям ананас на много малки парчета и ги сварете с около литър вода.

Варете на тих огън в покрит съд в продължение на 15 до 20 минути.

След това оставете сместа да престои за още пет минути.

Подсладете с мед или стевия.

Можете да пиете напитката топла, прясно направена или дори студена.

вкусна напитка от нанас

 Ферментирала напитка от кора на ананас

Тази друга рецепта, която обикновено се прави в Централна и Южна Америка, не е много сложна и може да я сервирате по време на хранене, за да изненадате гостите си. Тя е страхотна за придружаване на ястия с месо или риба, защото помага много добре за храносмилането.

Също така, поради факта, че  питието е ферментирало, то съдържа голямо количество пробиотици, които подобряват здравето на червата.

 Инструкции

Необходим Ви е един голям зрял ананас или два средни такива. Измийте ги добре и ги обелете.

Нарежете кората на малки парченца и ги поставете в стъклен или керамичен съд, който може да бъде херметически затворен. Налейте два литра вода и сложете 500 грама кафява захар, захар от захарна тръстика или тръстиков сироп.

Затворете го плътно и оставете на място със стайна температура за 48 часа.

След два дни, разбъркайте, така че да няма остатъци. Добавете още един литър вода и оставете да престои отново в продължение на 12 часа.

След това време, добавете три четвърти  литър вода и напитката ще бъде готова.

Преди да я сервирате Ви препоръчваме да я охладите в хладилник.

Можете също така да я съхранявате във фризер.

По време на процеса на ферментация, тази напитка първо ще изработи пробиотични микроорганизми. Ако я оставите да престои за по-дълго време ще се превърне в алкохолна напитка, а после в оцет.

Може да и предадете различен вкус като добавите в съда кори от портокал или грейпфрут, щипка канела или cкилидка чесън в допълнение към кората на ананаса.

Консумирайте често ананас

Последни съвети

Важно е, ананаса да не е третиран с пестициди поради две причини.

Първата е, че може директно ги погълнете и  в дългосрочен план, това може да бъде вредно за здравето Ви. Втората е, че докато се изпълнява целта да се отървете от микроорганизми, ще се създадат полезни такива.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.