Как да облекчите лумбагото по естествен начин

Лумбагото е често срещано и може да се дължи на различни фактори. Можете да облекчите неприятната бока с някои простички средства. А най-хубавото е, че можете сами да си набавите и прилагате въпросните средства.
Как да облекчите лумбагото по естествен начин
Abel Verdejo

Написано и проверено от физиотерапевт Abel Verdejo.

Последна актуализация: 06 март, 2019

Лумбагото е често срещано и много хора се оплакват от тази неприятна болка. Някои стават от леглото с болката, която може да се дължи на спане в неправилна позиция или защото не са се движили през нощта.  При други в края на деня лумбалната област е претоварена от работа. Още информация по темата можете да научите от сайта Lumbago.bg.

В тази статия ще ви разкажем за няколко простички и ефикасни средства за намаляване и облекчаване на лумбагото.

Защо се появява лумбагото?

Причините за появата на лумбагото са много.
Лумбалната област е важна част от тялото, която често е засегната от болка и води до усещане за дискомфорт.  Стоенето в изправено или седнало положение с часове е определящ фактор, но това състояние се влияе и от начина ви на хранене, емоциите, липсата на движения или неподходящи упражнения, храносмилателни смущения и др.

Бъбреците също директно са свързани с лумбалната област; те се намират между долната и средната част на гърба. Затова е важно добре да се грижите и за бъбреците си.

Средства за облекчаване на лумбагото
облекчаване на лумбагото

1.Душ с гореща вода

Лумбалната област от гръбначния стълб е част от тялото, която „обича“ топлината.  Тя не понася добре студа, влагата и застояването на едно място.

Това средство се базира на хидротерапията, което означава, че използва терапевтичното действие на водата с различна температура, в този случай – на топлата вода.

Какво трябва да направите

 • С помощта на слушалката на душа бавно обливайте с топла вода кръста си, от едната до другата страна, като постепенно повишавате температурата на водата, докато стане толкова гореща, колкото можете да търпите.
 • Правете това за около 3-4 минути, за предпочитане в седнало положение.
 • Най-добре е някой друг да ви облива с водата, за да можете да седите удобно на пластмасова пейка, например.
 • Не трябва да прилагате тази терапия, ако имате ишиас или херния.

2.Терапия с вода с променяща се температура

При тази терапия също се използва вода, но с променяща се температура. Промяната на температурата на водата засилва кръвообращението и успокоява възпаленията и болката.

С при тази терапия е най-добре някой да ви помага. Необходими са ви гореща и студена вода (но не прекалено студена) и две средно големи хавлии или памучни кърпи.

Какво трябва да направите

 • Потопете едната хавлия в гореща вода, изцедете я и я поставете върху лумбалната област на гърба си. Трябва да сте легнали по корем.
 • Стойте с хавлията за 30 – 60 секунди.
 • След това направете същото с другата хавлия, която трябва да потопите в студената вода.
 • Правете процедурата като сменяте кърпите поне по пет пъти, а накрая приключете с топлата вода.
 • След това се подсушете добре и се облечете.

3.Масаж с масло от сусам и арника

масло от сусам за масажиране на лумбагото
Този полезен масаж успокоява болката в гърба.  Лумбалната област е едно от малкото места от тялото, които можете да достигнете със собствените си ръце, въпреки че винаги е по-добре някой друг да ви масажира.

За този масаж използвайте масло от сусам, което ще затопли тази област от гърба.  Смесете го с арника (под формата на масло, крем или гел), която притежава силно противовъзпалително действие.

Какво трябва да направите

 • Започнете с нежен масаж, за да затоплите тази част от тялото си и да я подготвите за следващите стъпки от терапията.  Не натискайте силно мястото.
 • След това насочете натиска си от двете страни на гръбначния стълб, използвайки вертикални движения.
 • Масажирайте добре зоната около кръста, за да освободите напрежението. Хванете с пръсти кожата и бавно я изтеглете, за да я направите по-еластична и да освободите напрежението от по-долните пластове на тъканите.

4.Лапа от зеле

Тази терапия също е подходяща за домашни условия. Всичко от което се нуждаете са няколко листа от сурово бяло зеле. Зелето притежава противовъзпалително действие и при поставянето му върху болните места успокоява болката (върху корема при менструални болки, върху коленете при болка  и т.н.).

Какво трябва да направите

 • Отделете 4 – 6 листа зеле. Колкото по-зелени са, толкова по-добре.
 • Поставете тенджера с вода върху котлона и изчакайте да заври. Потопете листата само за няколко секунди, но не по-дълго от 10 секунди.
 • След това ги поставете на дъската за рязане и леко ги притиснете и намачкайте, за да си пуснат сока.
 • Поставете ги върху лумбалната област още докато са топли.  Покрийте ги с кърпа и след това със суха хавлия.
 • Оставете ги да подействат 15 минути.
 • Правете процедурата два-три пъти дневно.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carragee EJ, Hannibal M. Diagnostic evaluation of low back pain. Orthopedic Clinics of North America. 2004.
 • Herbert M, Lanctot-Herbert M, Mahadevan S V. Low back pain. In: An Introduction to Clinical Emergency Medicine. 2012.
 • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Homeopathic arnica for prevention of pain and bruising: Randomized placebo-controlled trial in hand surgery. J R Soc Med. 2003.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.