11 причини да консумирате червено зеле

07 Февруари, 2019
Червеното зеле е зеленчук, богат на витамини и минерали, полезни за здравето ви. Те укрепват имунната ви система и спомагат детоксикацията.
 

Червено зеле е зеленчук, който се предлага в магазините най-вече през зимата. Произлиза от Средиземноморието и се отглежда от 2500 г.пр. н.е.

Има разлика между червеното и бялото зеле. Червеното съдържа антоцианин, пигмент от групата на флавоноидите. Освен това в състава му откриваме и много антиоксиданти и витамини  C и E.

В тази статия ще ви дадем няколко причини, поради които е полезно да похапвате червено зеле:

1.Грижа за здравето на очите с червено зеле

Грижа за здравето на очите с червено зеле
Консумацията на червено зеле поддържа здравето на очите. Това се дължи на високото му съдържание на зеаксантин и лутеин. Тези две вещества са естествени протектори срещу вредните UV лъчи и предотвратяват попадането им в ретината ви.

2.Подобрява храносмилането

Известно е, че червеното зеле оказва положителен ефект върху храносмилането. Защото спомага отделянето на жлъчни сокове от организма ви. По този начин предотвратява появата на храносмилателни смущения и запек.

Сокът от червено зеле е много полезен при лечението на стомашни язви, особено на пептичните язви.

3.Подобрява здравето на сърцето

Червеното зеле подобрява здравето на сърцето
 
Друга причина за консумацията на червено зеле е, че сокът му спомага образуването на червени кръвни телца. И премахва вредните за организма токсини. По този начин кръвоносната ви система функционира по-добре.

Необходимо е да изяждате само по една чаша червено зеле, която ви осигурява 216 мг калий. По този начин ще предпазите сърцето си от стреса. Този зеленчук поддържа и свиванията на сърцето, формиращи ударите му.

Вижте още: 7 лесни промени, с които да подобрите здравето на сърцето си ДНЕС

4.Намалява нивото на лошия холестерол

Друго качество на червеното зеле е, че намалява нивото на лошия холестерол и пикочната киселина. Това е възможно благодарение на високото количество сяра, което съдържа и което му придава характерния му аромат.

Нивата на холестерола и пикочната киселина намаляват поради действието на различни фактори:

 • Фибрите в зелето предотвратяват усвояването на лошия холестерол от другите храни.
 • Намалява количеството аполипопротеин в черния дроб. Причината за това е по-малкото количество холестерол, което трябва да бъде пренесено.
 • Антиоксидантите в червеното зеле разграждат мастните тъкани и ви осигуряват повече енергия.

5.Бори се срещу рака

Червеното зеле ви осигурява невероятно количество и голямо разнообразие от антиоксиданти. Те помагат на организма ви да се бори срещу свободните радикали. Те са една от причините за развитието на рак в организма.

Освен това червеното зеле помага и за предотвратяване развитието на ракови клетки.

6.Укрепва имунната система

Червеното зеле укрепва имунната система
 
Благодарение на високото си съдържание на витамин C, червеното зеле спомага на организма ви да повиши защитните си сили.

От друга страна антиоксидантите му ускоряват детоксикацията на организма. И спомагат зарастването на раните.

7.Намалява признаците на стареене

Сокът от червено зеле съдържа голямо количество антиоксиданти и фитохимикали. Като витамини C, E и A. Те поддържат кожата ви хидратирана, гладка, еластична и с естествено сияние.

Друго предимство на консумирането на червено зеле е, че то повишава образуването на колаген. Той изгражда нишки, които се свързват с тъканите на организма ви. По този начин запазва кожата и мускулите ви здрави.

8.Успокоява болката

Червеното зеле е много полезно за облекчаване на болката в бъбреците, при  артроза и ревматит. Използва се и за успокояване на болката и възпалението, които се появяват при кърмене.

Червеното зеле има и седативно и аналгетично действие. Така спомага пречистването на кръвта. 

Освен това тези му качества спомагат за справяне с безсънието. Това се дължи на наличието на веществото lactucopicrin. Тази активна съставка се свързва с успокоителните лекарства и тези против кашлица – дори и тези против магарешка кашлица.

 • За да се възползвате от това полезно действие на червеното зеле затоплете един лист от зелето с ютията си за гладене.
 • След това го поставете върху мястото, в което усещате болка или е възпалено.

Прочетете и това: 6 алтернативни лека при артритни болки

9.Действа против малария

Маларията е тропическа заразна болест. Причинява се от ухапването на комари, предава се по рождение или при преливане на кръв.

 

Тя засяга червените ви кръвни клетки и води до появата на:

 • Анемия
 • Втрисане
 • Гадене
 • Повръщане
 • Главоболие
 • Гърчове
 • Кома

За да се излекувате от маларията е необходимо да посетите лекар. А консумирането на червено зеле ще ви помогне да овладеете симптомите благодарение на съдържанието си на lactucopicrin.

10.Контролира диабета

Редовната консумация на червено зеле за контрол на кръвната захар
Редовната консумация на червено зеле ви помага да контролирате нивото на кръвната си захар благодарение на естественото си съдържание на инсулин.

Освен това съдържа малко калории и въглехидрати. По този начин се чувствате сити и не напълнявате.

Затова е добре да включвате този зеленчук в салатите и зелените си напитки. По този начин ще избегнете огладняването между храненията.

11.Прави костите здрави и силни

Благодарение на съдържанието си на витамин К всички видове зеле се грижат за здравето на костите.

А червеното зеле съдържа и остеокалцин. Това е специфичен протеин в костната ви система, който се нуждае от витамин К, за да „узрее“.

Може би вече сте украсявали ястията си с червено зеле. Можете да го приемате под формата на чай. Или да го използвате за компреси за облекчаване на външната болка. Който и начин да изберете червеното зеле е страхотен помощник в грижата за здравето ви.