Как да направите вериги за дъжд и техните предимства

Веригите за дъжд са красиви, издават успокояващ звук и могат да ви помогнат да поливате растенията си. Открийте как да ги направите и да украсите градината си.
Как да направите вериги за дъжд и техните предимства

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 29 декември, 2022

Въпросните вериги за дъжд произхождат от Япония и имат различни модели и дизайни, като всички те заслужават възхищение. Основната им цел е да насочват водата, която пада от покрива на къщата, когато вали, или за да я събират в кофа, за поливане на растенията или като декорация.

Факт е, че тъй като са толкова привлекателни, те станаха популярни в други страни. Ако искате да направите свои собствени вериги за дъжд, ще ви кажем как да стане това и какви са техните предимства в тази статия.

Как да си направите вериги за дъжд?

Има само едно нещо, което ограничава правенето на вериги за дъжд: въображението. Всеки материал, който е водоустойчив, може да ви помогне да създадете произведение на изкуството. Сериозно. Всичко, за което се сетите, върши работа, стига да изпълнява основната си функция, която е да отвежда дъждовната вода.

Можете да ги направите от мед, пластмаса, ковано желязо, алуминий или друг материал, с който разполагате. Ето няколко оригинални идеи, които могат да ви послужат като вдъхновение.

Японска градина
В градините в японски стил дъждовните вериги намират благоприятна среда, за да се впишат и изпъкнат.

1. Вериги за дъжд – малки кофички с вода

Идеята е да вземете малки кофички с вода с еднакъв размер, които, свързани с верига, да закачите към улука на покрива. Друга подобна идея е да се проектират малки саксии за цветя, които, преливайки от дъждовните капки, създават красив визуален ефект.

2. Камъни

Време е да отидете на плажа и да съберете красиви камъни с различни цветове и размери! Всички те ще ви свършат работа.

Просто ще трябва да ги закрепите заедно с верига или хубава тел. Можете да увиете жицата около камъка или да закупите устройство, което ви позволява да пробиете камъка и да пресъздадете верига.

3. Вериги за дъжд – заплетени прибори за хранене

Ако харесвате звука от движещи се предмети и дъжд, тази идея е страхотна. Всичко, което трябва да направите, е да вземете някои стари сребърни прибори и да ги заплетете заедно, за да образувате верига. Ще създаде впечатлението, че сте в Алиса в страната на чудесата.

4. Цветни стъклени бутилки

Чували ли сте някога звука на дъжд, който се удря в стъклена бутилка? Много хора го намират за успокояващ.

Ако сте от тези хора, тогава ще ви хареса идеята да съберете няколко стъклени бутилки в различни цветове. Само внимавайте да не оставите пукнатини по краищата на бутилките, когато ги режете, за да направите вашата украса.

Предимствата на веригите за дъжд

Ще ви изброим някои причини, поради които трябва да имате вериги за дъжд и да ги инсталирате в предните или задните ъгли на къщата си (или навсякъде в градината).

Те са красива декорация

Веригите за дъжд са доста привлекателни, когато дизайнерът е креативен или артистичен. Освен това имайте предвид, че можете да ги закупите и да създадете модел, който изисква по-специфични инструменти.

На пазара има безкраен избор. Може да ви отнеме цял ден, за да решите кой е най-добрият.

Въпросните вериги за дъжд издават успокояващ звук

За да могат веригите за дъжд да издават звук, материалът, от който са направени, трябва да бъде един и същ. След като това е факт, няма съмнение, че когато капките се ударят или водата се спуска каскадно надолу, ще издава успокояващ звук.

Тези вериги за дъжд поливат растения

Можете да вземете вашите стайни растения и да ги поставите под дъждовните вериги, така че да се поливат с дъждовна вода. Веригите са много полезни, когато растението е деликатно.

Освен това имайте предвид, че не само се възползвате от водата, но тя ви спестява водата от конвенционалната напоителна система.

Вериги за дъжд в градина
Декоративните предимства на дъждовните вериги не са само естетически. Те служат и за насочване на водата към растенията.

Те не пречат

Като верига, която обикновено се окачва в ъглите на покрива на къща, тя не само заема малко място, но и не пречи. Трябва само да не забравяте да почиствате веригите от време на време, за да премахнете натрупаното замърсяване и да предотвратите развитието на мухъл или заселването на насекоми.

Какво трябва да имате предвид

Преди да закупите или проектирате дъждовни вериги, трябва да вземете предвид типа климат във вашия регион. Ако вали често, би било добра идея да имате вериги, чиито материали са здрави и устойчиви, за да издържат на натоварването.

Също така не оставяйте настрана дренажната система. Мисленето за това къде ще падне водата в крайна сметка е много важно. Имайте предвид, че основата на къщата ви може да бъде повредена от твърде честия контакт с вода, особено ако подът е от дърво.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.