Лошо ли е да се яде лимон със сол?

Ще ви разкажем за основните рискове от редовната консумация на лимон със сол. И двете съставки обаче са здравословни, консумирани в правилното количество.
Лошо ли е да се яде лимон със сол?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 07 септември, 2022

Ежедневната консумация на лимон със сол не е препоръчителна за здравето, тъй като това е комбинация, която има определени противопоказания. Трябва обаче да подчертаем, че лимонът като такъв е плод, който може да бъде включен без проблем в контекста на разнообразна и балансирана диета. Принадлежи към групата на цитрусите и е в състояние да осигури значително количество основни хранителни вещества.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че някои хора консумират лимон със сол ежедневно заради предполагаемите му лечебни свойства. Това е комбинация, която осигурява различни витамини и основни минерали, които са необходими за правилното функциониране на физиологията на тялото. Освен това и двете съставки са овлажняващи и противовъзпалителни, което би помогнало за предотвратяване на определени патологии, ако бъдат включени в една здравословна диета.

Опасностите от консумацията на лимон със сол

Включването на лимон със сол в диетата едва ли ще има противопоказания. Особено когато се консумира с цел подобряване на вирусен процес или за улесняване на храносмилането. Въпреки това, ако с комбинацията се злоупотребява, могат да се появят отрицателни ефекти. Има някои доказателства, че прекомерният прием на сол може да промени стойностите на кръвното налягане при предразположени хора.

Сода бикарбонат и лимон
Редовната консумация на лимон със сол би довела до рискове за здравето.

Все пак трябва да се отбележи, че не всички са засегнати по един и същи начин. Това ще зависи отчасти от генетичните детерминанти, а също и от наличието на калий в диетата. Този минерал има антагонистични свойства спрямо натрия по отношение на контрола на кръвното налягане. Това се доказва от изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association . Поради тази причина винаги е препоръчително да изравните консумацията на двата елемента, за да избегнете проблеми.

Лимонът, от друга страна, е източник на витамин С, ключов микроелемент за правилното функциониране на имунната система. Според проучване, публикувано в Nutrients, покриването на необходимите нива от него ще помогне за предотвратяване на инфекциозни патологии и ще улесни тяхното контролиране. Въпреки това, консумацията на твърде много лимони всеки ден също може да увеличи честотата на някои бъбречни проблеми, особено когато говорим за повече от две парчета.

Кога да приемате лимон със сол?

За да извлечете ползи от въпросния лимон със сол, не е необходимо да го консумирате в определен час на деня. Някои експерти препоръчват приемът да става първо сутрин, на гладно, но няма доказателства в подкрепа на това. Важното е това лекарство да бъде включено навреме в диетата и да не се злоупотребява с него.

В крайна сметка има други стратегии, които могат да бъдат приложени за модулиране на възпалението във вътрешната среда и за засилване на имунната функция. Редовните физически упражнения ще помогнат много. Дори ще има значение, ако увеличите присъствието на мазна риба в обичайната диета, като по този начин ще подобрите баланса между омега 3 и омега 6 във вътрешната среда.

Вредно ли е да се консумира лимон със сол?
От време на време поглъщането на лимон със сол може да бъде полезно, но винаги по спорадичен и контролиран начин.

По същия начин трябва да се отбележи, че естествените лекарства, предложени от традицията или популярните познания, не винаги са положителни. Те обикновено се основават на опит или вярвания, но не винаги има научна основа в подкрепа на прилагането им. Когато говорим за лечебни растения, това може да е опасно, тъй като понякога те взаимодействат с лекарствата на физиологично ниво.

Преди да включите този вид лекарства в ежедневието си, винаги е препоръчително да се консултирате със специалист по хранене. Той ще може да ви посъветва, в допълнение към предлагането на алтернативи, които са подкрепени от науката. Има определени добавки, за които има необходимите доказателства. И които са безопасен и надежден начин за подобряване на качеството на модела или за постигане на ергогенен ефект.

Лимонът със сол може да бъде вреден, ако се консумира в излишък

Както видяхте, ежедневната консумация на лимон със сол може да не е най-подходящата за здравето на някои хора. Когато говорим за хора без предишни патологии, негативните ефекти може да не са значителни, но трябва да сме по-внимателни, ако има анамнеза или епизоди на хипертония. В този случай приемът не се препоръчва. По същия начин не е препоръчително да надвишавате дозата от 2 лимона на ден, за да не увеличите риска от камъни в бъбреците.

И накрая, трябва да се има предвид, че морската сол не е същата като тази, присъстваща в ултрапреработените храни. Първата се счита за качествена и необходима за здравето. Дефицитът на натрий би увеличил честотата на диабет тип 2 и би причинил промени в основната физиология на организма. Рафинираната сол обаче се използва само за подобряване на вкуса на продуктите и нейните хранителни качества са много по-ниски.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adrogué, H. J., & Madias, N. E. (2014). The impact of sodium and potassium on hypertension risk. Seminars in nephrology34(3), 257–272. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2014.04.003
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.