Какво представляват прозрачните шини?

Прозрачните шини на иновативно средство за ортодонтско лечение. Те са много атрактивни тъй като са естетически по-красиви от традиционните шини. В следващите редове ще ви разкажем всичко за тях!
Какво представляват прозрачните шини?

Написано от Ana María Fuentes Turrión

Последна актуализация: 09 август, 2022

Прозрачните шини (алайнери) са средства за ортодонско лечение представляващи прозрачни зъбни шини използвани за изправяне и подреждане на зъбите. Те са иновативни и изключително привлекателни, защото са естетически по-красиви от традиционните шини използвани често за коригиране на зъбите. Но какво точно представляват те? Научете от тази статия!

Какво представлява ортодонтията?

Ортодонтията е част от стоматологията изучаваща, предотвратяваща появата и лекуваща неправилната позиция, големина и форма на зъбите и челюстта.

Целта й е да коригира тези проблеми за постигане на оптимално дентално здраве и хармония между усмивката и правилно подредените ни зъби.

Обикновено ортодонтите използват различни средства за коригиране на зъбите. Сред най-често използваните са шините. Те представляват метални или керамични структури, които зъболекарите захващат към зъбите, за да коригират подредбата им.

Над тях ортодонтите поставят скоби с различна дебелина. Тези скоби позволяват на пациентите да местят зъбите си, тъй като оказват изкуствен натиск с шините.

Благодарение на научния напредък, ортодонтията извървя дълъг път и успя да разработи такива иновативни средства като прозрачните шини закрепени за зъбите. Практически те са невидими.

Ортодонтското лечение използва редица иновативни средства.

Ортодонтията прилага лечение спомагащо коригирането на нарушенията на лицево-челюстната структура.

Какво представляват прозрачните шини?

Те са ортодонтско лечебно средство представляващо прозрачни шини наречени алайнери. За да може да използва и прецени шините, лекарят ортодонт трябва да вземе отливка от зъбите на пациента, както и 3D изображение на зъбите и компютризиран модел на текущото и желаното положение на зъбите.

Алайнерите се изработват от термопластичен материал с дебелина 0.5 мм, което ги прави на практика невидими. За да спомогнат преместването на зъбите, освен прозрачните шини, ортодонтите прикрепят към зъбите малки прозрачни топчета.

Те помагат на алайнерите извършването на планираното преместване на зъбите. Трябва да бъдат сменени с други алайнери след 10-15 дена. Лечението продължава от четири месеца до две години, в зависимост от степента на коригиране, от която се нуждае всеки един пациент.

Важно е да знаете, че този вид ортодонтско лечение не може да реши всички проблеми. Препоръчва се при необходимост от леки подравнявания, коригиране на завъртания и т.н. Ортодонтите съветват поставянето на традиционните шини при пациенти нуждаещи се от по-сериозни корекции.

Предимства на прозрачните шини

 • Те са изключително добри от естетична гледна точка.
 • С тях се избягва триенето, разраняването и зачервяването, което се наблюдава понякога при традиционните шини. Това прави прозрачните шини по-комфортно средство за лечение.
 • Позволяват поддържането на по-добра хигиена. Пациентите трябва да свалят шините преди миенето на зъбите, което им позволява нормалното измиване на зъбите,все едно че не носят шини. Миенето на зъбите с класическите шини е по-трудно, в резултат на което се натрупва плака близо до венците, която води до появата на гингивит и други възпаления на венците.
 • Зъболекарите правят алайнерите като вземането на отпечатък от зъбите на пациента, което означава, че комплектите шини се правят специално за всеки пациент.
 • Позволявайки поддържането на по-добра хигиена, пациентите са изложени на по-малък риск от появата на кариеси, гингивит и петна по зъбите.
 • При необходимост от по-леки корекции прозрачните шини са също толкова ефикасни колкото и традиционните такива. Дори в някои случаи резултатите се постигат много по-бързо отколкото с класическите шини.
  Прозрачните шини са много по-комфортни от традиционните такива.

Прозрачните шини привличат вниманието тъй като са естетически по-красиви от традиционните брекети.

Недостатъците на прозрачните шини

 • Пациентите трябва да носят алайнерите поне 20 часа дневно за постигането на желания резултат. Могат да ги свалят само преди хранене и миене на зъбите.
 • Ако пациентът не носи алайнерите редовно, лечението може да продължи по-дълго време и това дори да влоши състоянието му.
 • Пациентите с бруксизъм носят алайнерите много по-дълго, което означава, че те трябва да бъдат сменяни по-често.
 • Прозрачните шини са по-скъпи от традиционните такива.

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 лесни начина да се предпазим от кариес

Този начин на лечение е подходящ за деца и възрастни. Добре е да запомните, че ортодонтията е вторично лечение на оралните патологии, което означава, че трябва първо да се погрижите за почистването на зъбите си, за корените им и други орални здравословни проблеми.

Заключение

Прозрачните шини са иновативно ортодонтско лечебно средство. Те позволяват на пациентите да постигнат желаните резултати и им осигуряват спокойствие от естетична гледна точка, както и комфорт.

Подготовката на лечението става с 3D софтуер, което позволява на ортодонтията да бъде много по-прецизна и да контролира много по-ефикасно постигнатите резултати от пациента.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
 • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
 • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
 • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
 • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
 • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.