Имате горчив вкус в устата сутрин?

Най-доброто нещо, което можете да направите е да започнете консумирането на храни, които помагат за детоксикацията на тялото.
Имате горчив вкус в устата сутрин?

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Сигурно ви се е случвало да се събудите на сутринта с кисел или горчив вкус в устата си. Каква е причината? Тя е по-често срещана, отколкото предполагате и въпреки че не е нищо сериозно, понякога може да бъде знак на тялото, който трябва да имате предвид, като неправилно хранене или натрупване на бактерии …

Ние ще ви обясним по-долу как да сте спокойни за това.

Простата истина е, че почти всички от нас се събуждат със странен вкус в устата. Езикът натрупва множество бактерии през нощта, които причиняват лош дъх. Това е нещо неприятно, особено, когато се събудиш до любимата си половинка.

Нормално е, но въпреки това, лекарите казват, че понякога това може да е знак за някакъв вид заболяване. Затова е добре да се знаят причините.

Причини за лош дъх в устата сутрин

Причини загорчив вкус в устата сутрин

Бактерии

Този кисел и горчив вкус обикновено се произвежда от анаеробни бактерии, които са зад езика и освобождават малки секрети сяра. Ако нямате това неприятно усещане през деня, то е защото слюнката ги кара да изчезнат или ги унищожава. През нощта обаче, образуването на слюнка драстично намалява и тези елементи остават на езика, което предизвиква този неприятен вкус.

Това е нещо нормално, което се случва на всеки.

Синузит

Ако страдате от синузит, това може да предизвика един любопитен ефект. Носната слуз е по-чувствителна и затова предизвиква малки секрети. Носният секрет е богат на протеини и е добра храна за същите бактерии, за които вече споменахме.

Те се размножават и като резултат продължават да произвеждат повече сяра, което предизвиква лошия вкус в устата.

Хранопровод

Може да страдате от киселинност в хранопровода, който може да е възпален. Храносмилането се забавя и храните стават по-трудни за усвояване. Тази киселинност подхранва бактериите на езика и по този начин вкусът е особено кисел.

Чернодробни проблеми

Вече знаете, че черният дроб има съществено важна функция при прочистване на тялото от токсини, вредни и токсични елементи, освен функционирането на други специални механизми в метаболизма на ензимите. Може да възникне внезапно, да има някакъв проблем или може би просто имате нужда от прочистване.

Един от тези симптоми е именно горчив вкус сутринта.

Жълтеница

Жълтеницата се появява, ако имате проблем при метаболизирането на билирубина, дисфункция, свързана с черния дроб, което води до множество промени в червените кръвни клетки, което пък от своя страна предизвиква редица проблеми в тялото.

Най-очевидните симптоми са жълт цвят на кожата, както и горчив вкус в устата, който е по-силен сутрин.

Лек за предпазване от горчив вкус на сутринта

Лек за предпазване от горчив вкус на сутринта

Най-доброто нещо, което можете да направите е да започнете консумирането на храни, които помагат за детоксикацията на тялото. За това следвайте следните стъпки:

 • Започвайте деня си с яденето на скилидка чесън на празен стомах. Ако сте последователни и не забравяте да го правите всеки ден, вие определено ще се възползвате от най-добрия естествен детоксикатор, който съществува. Не се колебайте да го опитате.
 • Детоксикиращ сок за вечеря: Запомнете тази проста рецепта, която за вашето добро здраве трябва да приемате за вечеря в продължение на най-малко 8 поредни дни в месеца: цвекло, скилидка чесън, сок от половин лимон, стрък магданоз и една чаена лъжичка мед. Сложете всички съставки в блендера и ще получите добре смесен сок. Той ще ви помогне да пречистите тялото си, премахнете токсините и бактериите и да се събудите с по-добър вкус в устата.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Delanghe G, bollen C, Vvan Steenberghe D, y feenstra L (1998). Halitose, foetor ex
   ore. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 105, 314-317.
  • Iwakura M, Yasuno Y, Shimura M, y Sakamoto S (1994). Clinical characteristics of halitosis: differences in two patient groups with primary and secondary complaints of halitosis. Journal of Dental Research 73, 1568-1574.
  • Klokkevold PR (1997). oral malodor: a periodontal perspective. Journal of the Californian Dental Assocociation 25, 153-159.
  • Miyazaki H, Arao M, okamura K, Kawaguchi Y, Toyofuku A, Hoshi K, Yaegaki K. (1999) Tentative classification of halitosis and its treatment needs. Niigata Dental Journal32, 7-11.
  • Ratcliff PA y Johnson PW (1999). The relationship between oral malodor, gingivitis and periodontitis. A review.Journal of Periodontology 70, 485-489.
  • Schmidt Nf y Tarbet WJ (1978). The effect of oral rinses on organoleptic mouth odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology 45, 876-883.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.