14 причини за кървене на венците при миене на зъбите

Кървят ли ви венците, когато миете зъбите си? Открийте в тази статия 14 причини, поради които това е възможно да се случва!
14 причини за кървене на венците при миене на зъбите
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Забелязвали ли сте внезапно кървене на венците при миене на зъбите? Това е доста често срещан проблем. Ако не ви се е случвало все още, трябва да знаете, че може да се появи по всяко едно време.

Съществуват множество причини за кървене на венците. Главната от тях обаче е неправилната грижа за тях.

Устата обикновено е огромно хранилище за микроби и бактерии, така че е препоръчително:

  • Да сменяте често четката си за зъби.
  • Да използвате конци за зъби, за да премахвате остатъците от храна между зъбите.
  • Да посещавате зъболекар поне два пъти годишно.

Въпреки това кървенето на венците е доста често срещано, дори и да не изглежда така.

Ако забележите, че кървят при отхапване или пък видите кръв при изплюване на пастата за зъби при миене, приемете това като предупредителен сигнал, че нещо не е както трябва с тях.

Здравите венци не кървят. Независимо от това е вероятно да омаловажите или пренебрегнете този симптом. За жалост това може да доведе до загуба на зъби, ако не обърнете нужното внимание на венците си.

По-долу ще откриете най-съществените причини за кървенето на венците.

1. Гингивит

Гингивитът е една от главните и най-чести причини за кървене на венците. Това състояние се характеризира с отслабване и възпаление на венците, което възниква вследствие на натрупванията на плака.

Най-ефикасното средство за справяне с този проблем е подобряването на оралната хигиена.

Вижте също: Естествени начини за лечение на възпаление на венците

2. Недостиг на витамин К

Дефицитът на витамин К причинява кървене на венците. Този витамин е от съществено значение за правилното функциониране на протеините, участващи в процесите на коагулация.

3. Тютюнопушене

Тютюнопушенето причинява увреждания на зъбите и кървене на венците.

Прекомерното тютюнопушене причинява увреждания на зъбите и води до неефективност на оралните лечения.

Ако пушите, е възможно да забележите венците ви да кървят при ядене на твърди храни или при миене на зъбите.

Ако вече сте видели това състояние да се проявява при вас, то това е знак за по-нататъшни проблеми.

4. Напредване на възрастта

В такъв случай кървенето на венците е до известна степен нормално явление. Колкото сте по-възрастни, толкова по-вероятно е венците ви да кървят.

5. Диабет и кървене на венците

кървене на венците в следствие на диабет

Ако имате диабет е нормално венците ви да кървят (до определена степен).

Обикновено това може да се случи при твърде агресивно миене на зъбите или при използване на четка с много твърд косъм.

  • Трябва да миете зъбите си внимателно и да използвате четка с мек косъм. Ако имате някакви допълнителни въпроси, консултирайте се със зъболекаря си.

6. Неправилно хранене

Недостигът на необходимите на тялото хранителни вещества, както и липсата на важни елементи в храната като витамини А, В и С, може да отслаби венците и впоследствие да доведе до кървене.

От съществено значение е да си подсигурите разнообразна и здравословна диета. Ако смятате, че настоящият ви режим на хранене не е такъв, значи е време да започнете да се храните с повече плодове и зеленчуци.

7. Някои лекарства

Някои лекарства могат да причинят кървене на венците.

Понякога пациентите, подложени на продължително лечение, могат да получат кървене на венците.

Това се дължи на някои от лекарствата, които намаляват слюноотделянето, което пък кара някои бактерии да бъдат по-податливи на възпроизвеждане.

  • Ако забележите кървене от венците и току що сте започнали прием на някакви лекарства, попитайте лекаря или зъболекаря си дали двете неща са свързани помежду си.
  • Ако са свързани, може да поискате да ви изпишат други лекарства, ако се очаква лечението ви да е продължително, а ако ще трае само няколко дни, изчакайте да приключите с приема на лекарствата.

8. Стрес

Дори и да не ви се вярва, стресът може да доведе до отслабване на венците и оралните тъкани, както и да причини кървене поради понижението на защитните ви сили.

В идеалния случай трябва да потърсите алтернативни начини за отпускане, когато почувствате, че стресът ви притиска в ъгъла.

9. Липсващи зъби

Когато имате липсващи зъби, вие не захапвате правилно. Това води до неравномерно триене на зъбите, което засяга венците и ги кара да кървят.

Ако вашият случай е такъв, помолете зъболекаря си да замени липсващия ви зъб с фотополимер или с материал по ваш избор.

10. Отслабена имунна защита

Кървене на венците в следствие на отслабена имунна система

Тялото се поддава на различни заболявания, когато няма адекватни защитни механизми.

Някои здравословни проблеми, като например анемията, могат да причинят кървене на венците (поради повишена бактериална пролиферация).

11. Нередовни посещения при зъболекар

Ако не преглеждат редовно областта на устната ви кухина, няма как да получите навременна диагноза.

Посещенията при зъболекар за премахване на плаката са от съществено значение за цялостното ви здраве.

12. Орални инфекции

Не забравяйте, че слюнката е преносител на бактерии. Внимавайте с кого се целувате, за да избегнете бактериални проблеми, причиняващи възпаления и заболявания на венците.

13. Бременност

Кървене на венците в следствие на бременност

Бременността е една от възможните причини за кървене на венците. Макар че бременността е напълно нормално състояние, тя може да причини значителни изменения. Лекарят ви ще ви каже какво да предприемете за овладяване на ситуацията.

14. Недобре направена стоматологична интервенция

Правили ли са ви дентално лечение, след което венците ви да са започнали да кървят? Това може да се случи при неправилно поставяне на зъбни протези или пломби, както и при твърде агресивно зъболекарско почистване на зъбите.

Потърсете стоматолога си за коригиране на проблема или потърсете второ мнение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chow AW. Infections of the oral cavity, neck, and head. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Updated Edition. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 65.
    • Hayward CPM. Clinical approach to the patient with bleeding or bruising. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 128.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.