Как естествено да излекуваме врастналите нокти

13 Януари, 2019
Хидратирайте ръцете и краката си редовно с помощта на овлажняващи кремове с витамин Е и растителни масла.

Врастналите нокти са неприятно и болезнено възпаление, което се развива върху кожата в областта на нокътя, когато той започне да расте навътре. Този процес може да предизвика инфекция в тази част на тялото.

В настоящата статия ще ви обясним какви са симптомите и кои са възможните причини за врастването на ноктите. Освен това ще споделим с вас няколко натурални средства, които можете да си направите у дома. Приготвянето им е лесно и изисква съставки, които обикновено ще намерите във всяка кухня: лимон, сол, мащерка, лук, яйца и моркови.

Какви са симптомите на врастналите нокти?

Когато нокътят на някой пръст започне да расте навътре, това не остава незабелязано. Ясно можем да видим как изглежда мястото около нокътя – то е червено и/или възпалено и обикновено е болезнено при допир. Често мястото се инфектира и дори се появява гной.

Възможни причини за врастването на ноктите

Появата на врастналите нокти на краката се причиняват най-често заради една или повече от следните причини:

 • Прекалено дълги нокти.
 • Необичаен растеж на нокътя.
 • Поради нараняване, причинено от врастването на нокътя в кожата.
 • Неудобни обувки притискащи ноктите.
 • Обилно потене.
 • Травми.
 • Кожни заболявания.

Отвара от мащерка

Мащерката е лечебно растение с много полезни качества. Използва се заради благоприятното си въздействие при възпаления, инфекции и за успокояване на болката. Това прави мащерката отлично средство в борбата с врастналите нокти.

Пригответе си билкова отвара с една чаша вода и две супени лъжици мащерка. Варете сместа в продължение на 5 минути. Когато отварата стане приятно топла, потопете в нея пръстите си с врастнали нокти за 5-10 минути. Правете процедурата по няколко пъти дневно.

Процедура за врастналите нокти с мащерка

Лимон и сол

С помощта на тези прости съставки, можете да си приготвите ефикасно средство срещу врастналите нокти. Направете малка дупка в един лимон. Изсипете малко морска сол. Поставете пръста си в дупката. Оставете го така в продължение на 20 минути. Правете процедурата ежедневно, докато не излекувате напълно врастналите нокти.

И лимонът и солта действат като дезинфектанти и намаляват възпалението.

Лапа от лук

Лукът е отлично противовъзпалително средство, което помага при лечението на редица заболявания. Можете да го използвате и при врастнали нокти. Много е лесно.

Сварете една глава лук. След това я пасирайте. Разстелете лука върху стерилизирана марля, докато още е топъл. Наложете я върху болния пръст. Можете да превържете марлята с бинт или лейкопласт. Оставете лапата да подейства поне два часа.

Вижте още: Лукът, чесънът и лимонът: три супер лечебни средства

Лапа от моркови

Всички изброени средства за лечението на врастналите нокти са много ефикасни. Можете да си изберете едно от тях в зависимост от това с какво разполагате в кухнята си. А можете и да ги комбинирате, за да видите кое средство е по-практично и полезно.

Тази лапа е подобна на горната, но се приготвя с моркови. Тя помага не само за справяне с врастналите нокти, но и възстановява увредената кожа.

Налагайте пръстите си с лапата три пъти дневно за поне 15 минути.

Яйчен белтък

Това средство се приготвя бързо и е ефикасно, ако го използвате редовно, докато не получите желаните резултати. Трябва ви само един яйчен белтък, който добре да разбиете. Наложете го върху засегнатите пръсти. Правете процедурата няколко пъти на ден. Можете да съхранявате разбитите белтъци в хладилника в продължение на три дни.

Можете ли да се предпазите от врастналите нокти?

Да, можете. Спазвайте тези съвети:

 • Винаги поддържайте ноктите си добре изрязани и почистени. Не забравяйте да се грижите и за кожичките на ноктите. Винаги използвайте пила за по-твърдите връхчета, които остават след рязане.
 • Избягвайте носенето на прекалено тесни чорапи. Съветваме ви да избирате такива, които са подходящи за формата на крака ви. Уверете се, че кожата на краката ви диша през чорапите. Желателно е да избягвате носенето на обувки на високи токчета.
 • Ако кракът ви е бил ударен или някой е стъпил върху него, използвайте подходящи натурални средства дори травмата да не изглежда сериозна.
 • Хидратирайте ръцете и краката си редовно с помощта на овлажняващи кремове с витамин Е и растителни масла.
 • Ако имате гъбички по засегнатите пръсти, задължително нанасяйте една капка натурално масло от чаено дърво ежедневно. То притежава силно противогъбично действие.

Прочетете и това: Как да се предпазите от гъбички по ноктите на краката

Винаги поддържайте ноктите си добре изрязани и почистени.

Съвет: ако нокътят на крака ви е възпален и инфекцията не минава, продължава да е в същото състояние и дори се увеличава, задължително потърсете лекарска помощ, за да се предпазите от нежелани усложнения. Това не се наблюдава често, но е възможно да се случи, ако не вземете навременни мерки. Може да се стигне до падане на нокътя, образуване на абсцес, разпространение на инфекцията и т.н.

 • Daniel, C. R., Iorizzo, M., Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2006). Ingrown toenails. Cutis. https://doi.org/10.4103/0378-6323.95442
 • Zuber, T. J., & Pfenninger, J. L. (1995). Management of ingrown toenails. American Family Physician. https://doi.org/10.1111/j.1467-9868.2009.00728.x
 • Haneke, E. (2012). Controversies in the treatment of ingrown nails. Dermatology Research and Practice. https://doi.org/10.1155/2012/783924