Как да използвате дафиновия лист в борбата срещу диабета

Дафиновият лист трябва да бъде консумиран умерено. Ако сте на определено лечение или имате въпроси, потърсете консултация с лекар, преди да започнете да приемате домашно приготвени средства с това растение.
Как да използвате дафиновия лист в борбата срещу диабета

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Диабетът е сериозно заболяване. Милиони хора по света са с тази диагноза. Въпреки това можете да намалите риска от появата му или да го контролирате с натурални средства. Днес ще ви разкажем как можете да използвате дафиновия лист в борбата срещу диабета като добавка към назначеното ви от лекар лечение.

Ако страдате от диабет е изключително важно да посещавате редовно лекар. Освен това трябва да спазвате и определена диета, за да поддържате в нормални граници нивото на кръвната си захар.

Какво представлява диабетът?

Нарушената функция или невъзможността на панкреаса да образува или използва ефикасно инсулина е позната като диабет. Това е и причината болните от това заболяване да страдат от повишено ниво на кръвната захар. Още полезна информация за заболяването можете да откриете на сайта на Министерството на здравеопазването.

Най-известни са два типа диабет – тип 1 и 2. За диабет тип 1 говорим, когато организмът не може да произвежда инсулин и болният трябва ежедневно да си набавя този хормон. Този тип диабет се среща по-често при децата и по-младите хора.

При диабет тип 2 организмът не може да използва правилно инсулина, за да понижи нивото на кръвната захар. Този тип диабет се среща най-често, а сред основните причини за появата му са нездравословното хранене, наднорменото тегло и липсата на физическа активност.

Данни за диабета в световен мащаб

Все по-честата поява на диабета в световен мащаб е изключително тревожна, затова експертите търсят начини за превенция и контрол. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), броят на възрастните болни от диабет, в световен мащаб, за 2014 година е 422 милиона. Това означава, че всеки 1 на 11 души е болен от това коварно заболяване.

През 2015 година само в САЩ болните от диабет са 30.3 милиона според Американската асоциация по диабет. Това представлява 9.4% от населението. През същата година диабетът е седмата причина за смъртност в страната.

Ключът за справяне с диабета е превенцията и контролирането му. Здравословното хранене, физическата активност, избягването на вредни навици като пушенето на цигари могат да понижат риска от появата на заболяването. Освен това има и редица натурални средства, спомагащи борбата с диабета, сред които откриваме и дафиновия лист.

Контролиране на диабета с помощта на дафиновия лист

Дафиновият лист принадлежи към семейство Лаврови. Основно се използва като подправка, но намира приложение и заради лечебното си действие. Известен е с антиоксидантното си действие, което може да намали страничното действие на диабет тип 2. Консумацията на дафиновия лист намалява разрушаването на клетките от свободните радикали.

Освен това дафиновият лист спомага нормалното функциониране на панкреаса. А това води до понижаването на нивото на кръвната захар.

Как дафиновият лист спомага лечението на диабета

Дафиновият лист притежава много качества. Стимулира храносмилателната система, регулира месечния цикъл, има антиспазмолитично, отхрачващо, антиревматично и диуретично действие.

За подпомагане лечението на диабет тип 2 дафиновия лист може да бъде приеман под формата на чай. Това е един от многото начини да се възползвате от многобройните му качества. Пригответе си този чай като спазвате следните инструкции:

Съставки

  • 4 чаши вода (1 литър)
  • 1 супена лъжица пресни дафинови листа (15 г)

Начин на приготвяне

  • Кипнете водата. След като заври, добавете дафиновия лист.
  • Оставете сместа да поври около три до пет минути.
  • След това изчакайте чаят да се запари десетина минути и го прецедете, преди да го изпиете.
  • Съветваме ви да си приготвяте до четири чаши дневно.

Кажете “да” на дафиновия лист, но винаги го консумирайте умерено

Въпреки че притежава редица лечебни качества, прекомерната консумация на дафинов лист може да предизвика появата на дерматит, астма или алергии. Освен това може да предизвика неприятно гадене и дразнене на стомашната лигавица..

Хората с диабет тип 1 не трябва да консумират този чай. Същото се отнася и за бременните жени, както и хората с проблеми с кръвта и заболявания на бъбреците, сърцето, черния дроб и стомашния тракт.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 признака на високата кръвна захар

Дафиновият лист притежава невероятни качества, спомагащи понижаването на кръвната захар. Ако вече сте чули диагнозата диабет, не трябва да спирате предписаните ви лекарства и да ги заменяте с този чай. Просто го пийте като добавка към назначената ви терапия.

Надяваме се, че тази статия ви е изненадала приятно и ви е информирала за невероятните лечебни качества на дафиновия лист. Пригответе си този чай още днес! Преди това се консултирайте със специалист, който да ви обясни колко често можете да го пиете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Khan, A., Zaman, G., & Anderson, R. A. (2009). Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.08-188
  • Taufiqurrohman. (2015). Indonesian Bay Leaves As Antidiabetic for Type 2 Diabetes Mellitus. Jurnal Majority.
  • Sahin Basak S, Candan F. Effect of Laurus nobilis L. Essential Oil and its Main Components on α-glucosidase and Reactive Oxygen Species Scavenging Activity. Iran J Pharm Res. 2013;12(2):367–379.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.