4 нискокалорични варианта на закуска за болните от диабет

Болните от диабет трябва да внимават изключително много каква храна консумират. Изобрът на нискокалорични, пълноценни варианти на закуска ще им осигури достатъчно енергия в началото на деня.
4 нискокалорични варианта на закуска за болните от диабет

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Пропускането на закуската има редица последствия – особено за болните от диабет. Така нарушаваме метаболизма си, намаляваме концентрацията на инсулин и повишаваме нивото на кръвната си захар.

Пълноценната закуска, задоволяваща нуждите на организма ви, гарантира, че ще си набавите енергията, която ви е необходима в началото на деня. Нискокалоричните варианти на закуска подходящи за болните от диабет намаляват нивото на кръвната захар след дългата пауза на гладуване през нощта.

В следващите редове ще ви предложим няколко варианта.

Закуска, подходящи не само за болните от диабет

Палачинки за нискокалорична закуска, подходяща за болните от диабет

1.Палачинки с джинджифил и круша

Съставки

  • ½ чаша бяло брашно (100 г)
  • ½ чаша пълнозърнено брашно (100 г)
  • 1 супена лъжица кафява захар (15 г)
  • 2 чаени лъжички сода за хляб (10 г)
  • 1 чаена лъжичка джинджифил на прах (5 г)
  • Щипка сол
  • ¾ чаша нискомаслено мляко (120 мл)
  • 1  яйце (30 г)
  • ½ чаша нарязана на ситно круша (100 г)

Приготвяне

  1. Първо смесете брашното с кафявата захар, содата за хляб, джинджифила и солта в средно голяма купа.
  2. В малка купа смесете млякото, яйцето и маслото.
  3. Добавете нарязаната круша и продължете да бъркате.
  4. Смесете съдържанието на двете купи и бъркайте докато получите хомогенна смес.
  5. За печенето на палачинките изсипете ¼ чаша от сместа равномерно върху сач или леко намазнен горещ тиган.
  6. Печете палачинките от двете страни докато станат златистокафяви.
  7. Поднесете ги с домашно сладко или парчета круша.

2.Омлет със спанак и домати

Омлетът със зеленчуци е прекрасен вариант за закуска за болните от диабет

Съставки

  • 3 белтъка
  • 3 супени лъжици ситно нарязано прясно месо (60 г)
  • 1 супена лъжица настърган пармезан (20 г)
  • ½ чаша нарязани зеленчуци (спанак, аспержи, броколи, гъби, лук, пиперки, домати, тиквички) (100 г)
  • Олио

Приготвяне

  1. Изсипете малко масло в тигана.
  2. Изсипете и леко запържете месото и зеленчуците в продължение на три минути. Можете да използвате телешко, свинско месо или комбинация от двете.
  3. След това добавете белтъците.
  4. Прибавете пармезана, когато белтъците са готови.
  5. Сложете готовия омлет върху 2 филийки препечен хляб. Да ви е сладко!

3.Смути с кисело мляко, плодове и зеленчуци

Съставки

  • ½ чаша натурално кисело мляко (125 мл)
  • ½ чаша бадемово мляко (125 мл)
  • ¾ пълна чаша горски плодове (боровинки, малини или ягоди) (100 г)
  • ½ чаша спанак (30 г)
  • 2 супени лъжици смляно ленено семе (30 г)
  • 1 супена лъжица канела на прах (15 г)

Приготвяне

  1. Разбъркайте в блендер спанака с малко бадемово мляко.
  2. Добавете замразените плодове и отново разбъркайте сместа.
  3. Добавете киселото мляко и останалата част от бадемовото мляко.
  4. Прибавете смляното ленено семе и канелата.
  5. Разбъркайте смутито още няколко минути, за да сте сигурни, че всички продукти са се смесили добре.

4.Пълнозърнени портокалови мъфини

Съставки

  • ½ чаша пълнозърнено брашно (100 г)
  • ¾ чаша бяло брашно (150 г)
  • 2 супени лъжици сода за хляб (18 г)
  • Щипка сол
  • ¼ супена лъжица канела на прах (3 г)
  • ¼ чаша захар (50 г)
  • 2 супени лъжици пшенични кълнове (20 г)
  • ¾ чаша стафиди (100 г)
  • 1 чаша натурално нискомаслено мляко (250 мл)
  • 1 яйце
  • Кората на един средно голям портокал
  • 3 супени лъжици портокалов сок (45 мл)

Приготвяне

  1. Затоплете предварително фурната до 200ºC.
  2. Пресейте брашното, добавете содата за хляб, солта и канелата в голяма купа. Пресяването е важна стъпка за премахване на бучките в брашното, които биха попречили на мъфините да станат пухкави при изпичането.
  3. Добавете захарта, пшеничните кълнове и стафидите. Направете кладенче в центъра.
  4. Леко разбийте киселото мляко и добавяйте постепенно маслото, яйцето, портокаловия сок и кората на плода.
  5. След това изсипете сместа с киселото мляко в кладенчето, което си направихте в стъпка 3. Разбъркайте и омесете тестото с ръце.
  6. Напълнете предварително намаслените формички за мъфини около ⅔.
  7. Печете на 180ºC за 20 минути или докато мъфините са готови. Проверете дали са добре изпечени с помощта на клечка, която внимателно мушвате в центъра на мъфините. Клечката трябва да излезе напълно суха.
  8. Оставете мъфините да изстинат две – три минути и ги сервирайте.

Болните от диабет е важно да закусват, не пропускайте да опитате нашите рецепти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bourey, R. E., Kaw, M. K., Lester, S. G., Ghanem, S. S., & Najjar, S. M. (2014). Diabetes. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
  • Hu, F. B. (2011). Globalization of diabetes: The role of diet, lifestyle, and genes. In Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc11-0442
  • Steyn, N., Mann, J., Bennett, P., Temple, N., Zimmet, P., Tuomilehto, J., … Louheranta, A. (2004). Diet, nutrition and the prevention of type 2 diabetes. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1079/PHN2003586

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.