Как да измиете пестицидите от плодовете и зеленчуците
Пестицидите, които често се използват за защита на плодовете и зеленчуците от всякакви вредители, могат да бъдат опасни за здраве то . Ето защо е важно да ги измивате старателно преди консумация.
Ако нямате собствена зеленчукова градина, нито закупувате храната само от магазините за био продукция, за съжаление, чрез плодовете и зеленчуците ще влезете в контакт с различни видове химикали. Комбинацията от пестициди, малко восък и гланц правят прясната продукция да изглежда почти, като произведение на изкуството.
Днешната статия ще покаже как трябва да измиваме химикалите от плодовете и зеленчуците, за да са годни за консумация.
Какво представляват пестицидите и какво причиняват?
Преди да се научите как да миете и дезинфекцирате продуктите , първо трябва да знаете защо е важно да правите това. Пестицидите са химически или биологични продукти, които се използват за защита на плодовете и зеленчуците от насекоми, плевели и болести.
Считат се за необходими, но много от тези химикали съдържат съставки, които са силно токсични. Такива са органофосфатите, използвани в САЩ.
Пестицидите се използват и за храни, като пшеница, ориз и рапица, както за цветя и памук.
Хората се излагат на въздействието им най-вече чрез консумация на продукти, обработени с пестициди. А също и чрез употреба на месо от животни, хранени с третиран фураж. На последно място – ако живеете или работите в близост до ферми, използващи пестициди.
Тъй като количествата пестициди, достигащи до потребителите, са в много малки количества, не е известно какво точно би могло да бъде въздействието им. И все пак – симптомите на отравяне с пестициди са много ясни:
- гадене
- болка в корема
- диария
- виене на свят
- припадък
- объркване
- загуба на памет
- респираторни усложнения
- заболявания на кожата
- спонтанен аборт
- рак
- болест на Паркинсон
- дефицит на вниманието и хиперактивност при децата
Най-уязвими към неблагоприятните последици от пестициди и инсектициди са:
- неродените бебета
- бебетата
- децата
- тинейджърите
- бременните жени или кърмачките
- жените в детеродна възраст
Вижте и това: Отървете се от досадните насекоми по естествен начин
“Отровната дузина”: продуктите с най-много пестициди
Според ръководството за използване на пестициди върху растителни продукти, съществува списък с най-често срещаните плодове и зеленчуци, съдържащи по-голямо количество от тези токсични химикали. Организацията за опазване на околната среда, Environmental Working Group (автор на проучването), препоръчва да избягвате следните продукти, освен ако не са с биологичен произход:
- ябълки
- целина
- пипер
- праскови
- нектарини
- ягоди
- грозде
- спанак
- краставица
- боровинки
- картофи
В допълнение – да се намали консумацията на боб, зелен боб и зеле (с неорганичен произход).
За щастие, съществуват други продукти, които не изискват такова голямо третиране с пестициди и са по-безопасни за консумация:
- лук
- сладка царевица
- ананас
- авокадо
- грах
- аспержи
- манго
- патладжан
- киви
- пъпеш
- грейпфрут
- диня
- гъби
Как да премахнете пестицидите и инсектицидите от плодовете и зеленчуците?
Може би сте виждали “специални” сапуни или препарати за дезинфекция на зеленчуци по пазарите и магазините. Повечето от тях нямат доказан ефект. Когато става дума за премахване на микроби и мръсотия от плодовете и зеленчуците, най-добрият вариант е чистата вода.
Изплакването под течаща вода е по-ефективно, отколкото накисването им. Използването на гевгир също може да свърши чудесна работа. Когато има “восък” на повърхността, обаче, няма да успеете да го премахнете дори и с този метод.
Не забравяйте, че някои вещества от сорта на парафин, се добавят към плодове, като домати и ябълки, за да се подобри външния им вид. Те не са пестициди, но са вредни. Дори и да се опитате да ги отмиете, те остават по повърхността и при консумация човек ги поглъща.
Прочетете и това: Как да направите ароматни свещи, които отблъскват буболечките
Оцет, сода и лимон
След като се приберете в къщи от магазина, измийте храната, преди да сте я прибрали в хладилника. Ето един прост и ефикасен метод.
Съставки:
- 1/4 чаша ябълков оцет или бял оцет (62 мл)
- 1 чаша вода (250 мл)
- сокът от един лимон
- 2 с.л. хлебна сода (20 гр)
Начин на приготвяне:
- Добавете оцета и водата в пулверизатор.
- Изсипете в содата прясно изцедения лимонов сок.
- Затворете капачката и разклатете, за да се смесят добре.
- Използвайте, като напръскате със сместа плодовете и зеленчуците. Изтъркайте ги с четка.
Грейпфрут, сода и оцет
Това е една добра възможност да почистите зеленчуците.
Съставки:
- 20 гр. етерично масло от грейпфрут
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 с.л. сода (10 гр.)
- 1 чаша бял оцет (250 мл.)
Начин на приготвяне:
- Налейте вода и оцет в пулверизатор.
- Добавете сода и етерично масло от грейпфрут (можете да го намерите в магазините за здравословни храни).
- Затворете капака и разклатете добре сместа, която вече е готова за употреба.
Лимон и оцет
Тази рецепта съдържа по-малко съставки, но също е ефикасна. Идеална е за почистване на плодове и зеленчуци, когато нямате много време.
Съставки:
- 1 чаша оцет (250 мл)
- 1 с.л. лимонов сок (10 мл)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне:
- Налейте водата и оцета в пулверизатор.
- Смесете ги с лимоновия сок.
- Разклатете добре, за да се смесят. Съхранявайте сместа в хладилник и използвайте при необходимост.