Как да измиете пестицидите от плодовете и зеленчуците

Не забравяйте, че някои вещества от сорта на парафин, се добавят към плодове, като домати и ябълки, за да се подобри външния им вид
Как да измиете пестицидите от плодовете и зеленчуците

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Пестицидите, които често се използват за защита на плодовете и зеленчуците от всякакви вредители, могат да бъдат опасни за здраве то . Ето защо е важно да ги измивате старателно преди консумация.

Ако нямате собствена зеленчукова градина, нито закупувате храната само от магазините за био продукция, за съжаление, чрез плодовете и зеленчуците ще влезете в контакт с различни видове химикали. Комбинацията от пестициди, малко восък и гланц правят прясната продукция да изглежда почти, като произведение на изкуството.

Днешната статия ще покаже как трябва да измиваме химикалите от плодовете и зеленчуците, за да са годни за консумация.

Какво представляват пестицидите и какво причиняват?

Пестицидите са химически продукти, които се използват за защитаот насекоми и др.

Преди да се научите как да миете и дезинфекцирате продуктите , първо трябва да знаете защо е важно да правите това. Пестицидите са химически или биологични продукти, които се използват за защита на плодовете и  зеленчуците  от насекоми, плевели и болести.

Считат се за необходими, но много от тези химикали съдържат съставки, които са силно токсични. Такива са органофосфатите, използвани в САЩ.

Пестицидите се използват и за храни, като пшеница, ориз и рапица, както за цветя и памук.

Хората се излагат на въздействието им най-вече чрез консумация на продукти, обработени с пестициди. А също и чрез употреба на месо от животни, хранени с третиран фураж. На последно място – ако живеете или работите в близост до ферми, използващи пестициди.

Тъй като количествата пестициди, достигащи до потребителите, са в много малки количества, не е известно какво точно би могло да бъде въздействието им. И все пак – симптомите на отравяне с пестициди са много ясни:

  • гадене
  • болка в корема
  • диария
  • виене на свят
  • припадък
  • объркване
  • загуба на памет
  • респираторни усложнения
  • заболявания на кожата
  • спонтанен аборт
  • рак
  • болест на Паркинсон
  • дефицит на вниманието и хиперактивност при децата

Най-уязвими към неблагоприятните последици от пестициди и инсектициди са:

  • неродените бебета
  • бебетата
  • децата
  • тинейджърите
  • бременните жени или кърмачките
  • жените в детеродна възраст

“Отровната дузина”: продуктите с най-много пестициди

Количеството на пестицидите се контролира в лаборатории.

Според ръководството за използване на пестициди върху растителни продукти, съществува списък с най-често срещаните плодове и зеленчуци, съдържащи по-голямо количество от тези токсични химикали. Организацията за опазване на околната среда, Environmental Working Group (автор на проучването), препоръчва да избягвате следните продукти, освен ако не са с биологичен произход:

  • ябълки
  • целина
  • пипер
  • праскови
  • нектарини
  • ягоди
  • грозде
  • спанак
  • краставица
  • боровинки
  • картофи

В допълнение – да се намали консумацията на боб, зелен боб и зеле (с неорганичен произход).

За щастие, съществуват други продукти, които не изискват такова голямо третиране с пестициди и са по-безопасни за консумация:

Гъбите се третират с малко пестициди
  • лук
  • сладка царевица
  • ананас
  • авокадо
  • грах
  • аспержи
  • манго
  • патладжан
  • киви
  • пъпеш
  • грейпфрут
  • диня
  • гъби

Как да премахнете пестицидите и инсектицидите от плодовете и зеленчуците?
Как да премахнете пестицидите и инсектицидите от плодовете и зеленчуците?

Може би сте виждали “специални” сапуни или препарати за дезинфекция на зеленчуци по пазарите и магазините. Повечето от тях нямат доказан ефект. Когато става дума за премахване на микроби и мръсотия от плодовете и зеленчуците, най-добрият вариант е чистата вода.

Изплакването под течаща вода е по-ефективно, отколкото накисването им. Използването на гевгир също може да свърши чудесна работа. Когато има “восък” на повърхността, обаче, няма да успеете да го премахнете дори и с този метод.

Не забравяйте, че някои вещества от сорта на парафин, се добавят към плодове, като домати и ябълки, за да се подобри външния им вид. Те не са пестициди, но са вредни. Дори и да се опитате да ги отмиете, те остават по повърхността и при консумация човек ги поглъща.

Оцет, сода и лимон

Оцет, сода и лимон за премахване на пестицидите

След като се приберете в къщи от магазина, измийте храната, преди да сте я прибрали в хладилника. Ето един прост и ефикасен метод.

Съставки:

  • 1/4 чаша ябълков оцет или бял оцет (62 мл)
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • сокът от един лимон
  • 2 с.л. хлебна сода (20 гр)

Начин на приготвяне:

  • Добавете оцета и водата в пулверизатор.
  • Изсипете в содата прясно изцедения лимонов сок.
  • Затворете капачката и разклатете, за да се смесят добре.
  • Използвайте, като напръскате със сместа плодовете и зеленчуците. Изтъркайте ги с четка.

Грейпфрут, сода и оцет

Това е една добра възможност да почистите зеленчуците.

Съставки:

  • 20 гр. етерично масло от грейпфрут
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 с.л. сода (10 гр.)
  • 1 чаша бял оцет (250 мл.)

Начин на приготвяне:

  • Налейте вода и оцет в пулверизатор.
  • Добавете сода и етерично масло от грейпфрут (можете да го намерите в магазините за здравословни храни).
  • Затворете капака и разклатете добре сместа, която вече е готова за употреба.

Лимон и оцет

Оцет и лимон за премахване на пестицидите

 

Тази рецепта съдържа по-малко съставки, но също е ефикасна. Идеална е за почистване на плодове и зеленчуци, когато нямате много време.
Съставки:

  • 1 чаша оцет (250 мл)
  • 1 с.л. лимонов сок (10 мл)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне:

  • Налейте водата и оцета в пулверизатор.
  • Смесете ги с лимоновия сок.
  • Разклатете добре, за да се смесят. Съхранявайте сместа в хладилник и  използвайте при необходимост.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.