Плодове, които помагат при инфекции на пикочните пътища

Наблегнете на червени боровинки, папая, ананас и сок от портокал и лимон.
Плодове, които помагат при инфекции на пикочните пътища
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Често ли страдате от инфекции на пикочните пътища? Освен лекарствата, предписани от личния лекар, уверете се, че следвате правилна диета. Бъдете сигурни, че плодовете могат да бъдат ваши приятели и съюзници в това начинание. Искате ли да разберете кои са най-полезните от тях?

Предимства на плодовете при инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са често срещан проблем при жените. Обикновено, когато се получи неприятното възпаление на пикочния мехур, се усеща и парене при уриниране, напрежение в коремната област, а понякога дори има и лека температура. Случвало ли се и с вас? Както вероятно знаете, това възпаление обикновено се лекува с курс антибиотици, предписани от лекар. Но днес искаме да ви дадем някои насоки, които могат да допълнят режима на лечение, а плодовете са една много подходяща добавка.

И така, защо плодовете са полезни? По принцип това е така, защото са много богати на витамин С и други съединения, които ще помогнат да намалите постепенно бактериите в пикочния мехур. Също така, в допълнение към курса антибиотици, ще ви дадем няколко полезни съвета, които да следвате:

  • Пийте много течности. Това ще помогне да изчистите пикочния мехур и пикочните пътища.
  • Чайове, приготвени от лайка, канела и розмарин също са много полезни, защото намаляват възпалението.
  • Консумирайте храни, които имат антибиотични свойства – чесън, джинджифил, магданоз… Пригответе чай от джинджифил за следобедите или отвара от 5 стръка магданоз в чаша вода. Филтрирайте течността, преди да я изпиете – ще се почувствате по-добре.
  • Диуретичните храни, както знаете, предотвратяват задържането на течности и насърчават уринирането. Най-добрите от тях са аспержи, краставици, целина и цвекло.
  • Избягвайте храни, които могат да раздразнят пикочния мехур – като кафе и зелен чай.
  • Избягвайте храни, приготвени с рафинирани брашна, дрожди и захари – всички тези продукти увеличават задържането на течности и няма да помогнат в борбата с инфекцията.
  • Пийте всеки ден чаша вода с 1 супена лъжица сода за хляб, разтворена в нея. Това ще помогне да се отървете от инфекция на пикочните пътища.

Плодове, които помагат в борбата с инфекция на пикочните пътища

1. Червени боровинки

Червени боровинки в борбата с инфекциите на пикочните пътища

Обичате ли боровинки? Можете ли лесно да ги откриете в кварталното магазинче? Боровинките винаги идват на помощ при проблеми с пикочната система – лекари и диетолози вече са добре запознати с отличните им антибиотични и антиоксидантни свойства. Червените боровинки повишават киселинността на урината, което помага за премахване на всякакви бактерии, като ги убива или им попречва да се прикрепят към стените на пикочните пътища.

Един съвет: не купувайте сокове от червена боровинка от супермаркетите, защото те не съдържат активни съставки, които да стимулират излекуването, а освен това са с големи количества захар. Много по-добре е да купувате пресни боровинки и да си приготвите сок у дома.

2. Папая

Папая в борбата с инфекциите на пикочните пътища

Папаята е друг пример за плод с висока киселинност, който помага за елиминиране на бактериите и за грижа за пикочната система. Тя е естествен източник на антиоксиданти и витамин С. Папаята подпомага детоксикацията, тъй като е богата на фибри, и в съчетание с високи нива на антиоксиданти помага за прочистване на пикочния мехур, червата и дебелото черво.

Папаята също е много полезна, тъй като съдържа ензими, които намаляват възпалението и спомагат за излекуването. Не се колебайте да я опитате – тя е много терапевтична при инфекции на пикочните пътища.

3. Портокалов и лимонов сок

Цитрусовите плодове в борбата с инфекциите на пикочните пътища

Както вече знаете, някои плодове са богати на витамин С и антиоксиданти – като портокалите и лимоните. Сутрин можете да приготвите сок с 2 портокала и ½ лимон. Не изхвърляйте пулпата, която ще помогне да прочистите червата и пийте бавно. Консумирайте този натурален сок всеки ден и го допълвайте с другите плодове, за които говорихме по-горе.

4. Ананас

 Ананасът съдържа ензими, които помагат при инфекции на пикочните пътища.

Знаете ли, че ананасът съдържа ензими, които ускоряват времето за възстановяване чрез намаляване на възпалението в пикочния мехур? Да, така е – това е лекарствен плод, който си струва да се консумира всеки ден – както да го хапвате суров, така и можете да го добавите към салати и да приготвяте сокове.

5. Червено грозде

Гроздето помага при инфекции на пикочните пътища.

Гроздето е богата натурална храна, която помага в грижите за пикочната система, почти както и боровинките. То е вкусен и привлекателен за окото плод, който можете да добавите към ежедневната диета, когато страдате от инфекция на пикочните пътища. Гроздето е богато на антиоксиданти, намалява възпалението, силно диуретично е и предоставя отлични витамини, които зареждат организма с много енергия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.