5 изненадващи факта за динята

Едно парче преди хранене намалява риска от наднормено тегло и затлъстяване
5 изненадващи факта за динята

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Динята съдържа около 90% вода и притежава няколко различни, полезни свойства, които я правят много подходяща за консумация, но са малко познати. По-долу ще ви споделим 5 изненадващи факта за динята, които най-вероятно не сте знаели.

1. Богата е на антиоксиданти

Динята е плод, богат на антиоксиданти, особено ликопен – тя съдържа дори повече ликопен от пресните домати. Тази съставка е много ефективен антиоксидант, който спира действието на свободните радикали и засилва имунната система. Ликопенът също помага в борбата с клетъчното увреждане, което е и причината да е толкова ефективен за предотвратяване на рак. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да ядете диня поне три пъти седмично, без значение дали прясна или на сок. Не забравяйте, че семената й също са полезни.

2. Засища

Тъй като динята съдържа предимно вода, тя е много засищаща. Като резултат, вие ядете по-малко, отколкото бихте яли при други обстоятелства. Ето защо трябва да се яде парче от този плод точно преди хранене – така ще се почувствате сити по-бързо и ще намалите риска от наднормено тегло или затлъстяване.

3. Добра е за бременни жени

Динята за бременните жени

Добре е да ядете диня по време на бременност, защото тя има високо съдържание на витамин С. Освен това, както добре знаем, този витамин е идеален за предотвратяване на и борба с респираторни заболявания като грип или обикновени настинки. Някои хора ядат динята с малко лимон, който повишава количеството на витамин С, което тялото приема. Не забравяйте, че е лесно да се направи сок от диня. Той е вкусен, освежаващ и най-вече здравословен.

4. Предотвратява крампи

Дините са от голяма помощ на хората, които спортуват. Тъй като съдържа високи количества калий и витамин В6, този плод е чудесно средство за предотвратяване на досадните спазми на мускулите, които се появяват, когато правите физически упражнения. Тези вещества помагат на организма да абсорбира протеин по-добре, като по този начин предотвратяват появата на спазми. Имайки предвид това, най-добре е да се консумира малко диня няколко минути преди тренировка или след тренировката, защото динята е много освежаваща поради високото си съдържание на вода.

5. Динята е полезна е за сърцето

Динята за сърцето

Скорошни изследвания, направени в САЩ, доказват, че динята може да бъде много полезна за сърцето, тъй като намалява кръвното налягане и така предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Един от проблемите в това отношение е, че хората трябва да ядат голямо количество диня всеки ден, за да получат задоволителни резултати.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.