Как да излекувате флебита с 5 натурални средства

Флебитът може да стане опасен, ако не се лекува навреме. Ето защо трябва да вземете мерки, за да избегнете усложненията, които биха изложили здравето ви на риск.
Как да излекувате флебита с 5 натурални средства
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Флебитът е заболяване, което засяга кръвообращението и може да доведе до по-сериозни проблеми за организма. Както и при повечето заболявания свързани с болка, можете да предотвратите появата на флебита като се занимавате с физическа активност и водите здравословен начин на живот. За съжаление има и генетични фактори, с които трудно можете да се справите.

За хората страдащи от това заболяване има редица натурални средства, които ефикасно спомагат борбата с флебита.

Какво представлява флебитът?
симптомите на флебита могат да бъдат контролирани с натурални средства

Възпалението на дадена вена се нарича флебит. Често засяга по-възрастните хора.

Има различни видове флебит:  повърхностен флебит засягащ вените между слоевете на кожата. Той не представлява сериозен риск за здравето. Друг вид на това заболяване е тромбофлебитът, който представлява възпаление на вените и образуване на кръвни съсиреци.

Дълбокият флебит или тромбофлебитът представлява опасност, тъй като кръвните съсиреци могат да се придвижат до други части на тялото ви. Това може да доведе до запушване в притока на кръв, унищожавайки определени тъкани, а понякога дори може да причини и смъртта на засегнатия човек.

Кои са причините за появата на флебит?

Флебитът се причинява от кръвни съсиреци, които се възпаляват във вените ви. Това води до проблеми като появата на болка, виене на свят, усещане за парене, зачервяване на кожата и висока температура. Ако забележите тези симптоми трябва веднага да посетите лекар, за да ви бъде назначено адекватно лечение.

Причините за появата на флебита са различни. В много случаи генетичните фактори играят важна роля.  Уседналият начин на живот е друга причина за това заболяване, тъй като хората работещи седнали с часове са предразположени към флебит. Това се дължи на нарушеното кръвоснабдяване на вените.

Натрупването на токсини в кръвта също е причина за появата на флебит. Инфекциите и наднорменото тегло също спомагат запушването на вените.

Как да се предпазите от флебит

 • Пиенето на поне 1.5 до 2 литра (6 до 8 чаши) вода дневно е много полезно за организма, тъй като поддържа хидратацията и предотвратява появата на заболявания като флебит.
 • Необходимо е да се храните балансирано и пълноценно. Добре е да включите в менюто си повече храни подобряващи кръвообращението като такива богати на фибри и антиоксиданти. 

Храните с високо съдържание на трансмазнини, алкохолните напитки и цигарите увреждат организма ви. Избягвайте ги, ако искате да се предпазите от това заболяване.

Това в комбинация с подходящите за вас тренировки и разходки ще намали риска от поява на флебит и ще подобри кръвообращението ви.

5 натурални средства за лечение на флебита

За повечето заболявания има натурални средства за лечение. Флебитът не прави изключение. В тази статия ще ви разкажем кои са петте най-ефикасни:

1. Студени или горещи компреси
студените и горещи компреси облекчават флебита

Тази терапия е полезна за използване при повърхностния флебит. Ако си правите компреси за облекчаване на главоболието или мускулните крампи можете да ги ползвате и в борбата срещу флебита. Горещата вана също може да ви помогне да облекчите симптомите.

От какво се нуждаете

 • Горещи или студени компреси

Начин на употреба

 • Потопете компресите от марля или памук в гореща или студена вода и ги поставете върху засегнатите места за облекчаване на възпалението.
 • Оставете ги да подейства поне 10 минути.

2. Арника
маслото от арника е ефикасно средство в лечението на флебита

Арниката е цъфтящо растение с болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това подобрява кръвообращението. От него се получава много полезно масло, чудесен помощник в лечението на флебита.

От какво се нуждаете

 • Масло от арника (колкото ви е необходимо)
 • 1 супена лъжица оцет (15 мл)

Начин на употреба

 • Добавете необходимото ви количество масло от арника към оцета.
 • Нанесете сместа върху засегнатите зони и нежно ги масажирайте в продължение на 5 – 10 минути. След това се измийте с вода.

Забележка: Избягвайте употребата на това средство, ако имате отворени рани.

3. Чай от гинко билоба
чаят от гинко билоба ще ви помогне да се справите с флебита

Голямото количество флавоноиди и антиоксиданти, които съдържа растението гинко билоба  го правят перфектното решение за подобряване на кръвообращението. Освен това предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

От какво се нуждаете

 • 2 супени лъжици листа или готови пакетчета чай от гинко билоба (30 г)
 • 1 чаша гореща вода (250 мл)
 • Подсладител, например мед (на вкус)

Начин на употреба

 • Запарете листата или пакетчетата чай в горещата вода, за да си приготвите чай. Добавете меда или друг вид подсладител.
 • Съветваме ви да пиете чая от това растение поне два пъти дневно.

4. Чай от хвощ
хвощът е доказан помощник в борбата срещу флебита

Противовъзпалителното действие на това растение притежава редица ползи за човешкия организъм. Сред тях е предотвратяването на стесняването на артериите, докато подобрява кръвообращението.

От какво се нуждаете

 • 2 супени лъжици хвощ (30 г)
 • 2 чаши вода (500 мл)
 • Мед (на вкус)

Начин на употреба

 • Вземете листата на растението и ги пуснете да се запарят в горещата вода. Преди да изпиете чая добавете малко мед.
 • Добре е да пиете по 2 чаши от този чай всеки ден или да си правите гореща, отпускаща вана като използвате приготвената топла напитка.

5. Яжте ананас
ананасът ще ви помогне да контролирате флебита

Ананасът съдържа ензима бромелаин, разграждащ протеините. Освен това е доказано, че е много ефикасно натурално противовъзпалително средство.

Използва се и в следоперативното лечение, тъй като освен че предотвратява появата на възпаление, намалява болката.

Съставки

 • 4 резена ананас
 • Вода или натурален сок

Начин на употреба

 • Обелете ананаса и го нарежете на парчета.
 • Изяждайте по четири резена. Пийте вода или сок по ваш избор.
 • Най-добре е да хапвате ананаса сутрин преди закуска и да го включите в ежедневното си меню.

Както видяхте флебита може да бъде лекуван с помощта на различни натурални средства. Те ще ви помогнат да го контролирате и дори напълно да се справите с проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8
 • Alves, R. S., Leite, N. S., & Fernandes, R. P. M. (2009). Estudos bioquímicos da enzima bromelina do Ananas comosus ( abacaxi ). Scientia Plena.
 • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.