9 съвета за грижа за русата коса

Да бъдете красива блондинка като от списание е предизвикателство. Грижата за коса с този цвят е толкова щателна, че при най-малката небрежност се появяват други пигменти. Как да се погрижите за русата коса? Научете днес.
9 съвета за грижа за русата коса

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Преминаването от един цвят на косата към друг е лесно; трудната част е поддържането на цвета, особено ако е в светлата гама. Едно от предизвикателствата е грижата за русата коса.

Стилистите са способни да постигнат нюанса, който искате, но без специално внимание у дома, няма да мине много време, преди да останете с изтощена коса с оранжев оттенък.

Винаги ще бъде по-лесно да се грижите за естествената руса коса. От друга страна, боядисаната коса изисква повече работа.

Тези, които избират русата тенденция, понякога го правят, за да смекчат чертите си и да скрият някои признаци на възрастта. Ето как промяната на имиджа на базата на руса коса се превръща във важен ресурс в търсенето на увереност, сигурност и удоволствие от собствения имидж. Ключът е косата ви да изглежда така, сякаш току-що сте я третирали в салона.

Защо е толкова трудно да се грижите за русата коса?

Хората, които са естествено руси или имат коса с наситен цвят, която никога не е била боядисана, срещат по-малко усложнения, когато става въпрос за боядисване. Косата им обаче изисква поддръжка, която е също толкова строга, колкото тази на трансформациите, които се наблюдават при постоянно боядисваната коса.

Боядисването за първи път включва интензивно изсветляване, така че космите стават по-порьозни, за да абсорбират продуктите. Косата става по-чувствителна заради това и ако не използвате правилната козметика и не се грижите внимателно за нея, рискувате да я увредите.

Препоръки за грижа за руса коса

Изцяло русата коса или по-усъвършенстваните техники като балеаж, омбре, акценти, калифорнийско русо или бейбилайтс изискват чести посещения при фризьора. По същия начин е важно да спазвате следната рутина, за да защитите здравето и тонуса на косата.

Съвети с грижа за русата коса

Боядисването в русо изисква специални мерки, така че здравето на косата ви да не бъде засегнато толкова много в средносрочен план.

1. Не мийте косата си толкова често

Чрез фондацията за здрава кожа Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV) посочва, че лекарите не препоръчват фиксиран брой пъти седмично за миене на косата. Те посочват, че това решение е много лично и обикновено се обуславя от нивото на замърсяване, което се натрупва върху скалпа.

Въпреки това, когато косата е руса, стилистите настояват да намаляване на честотата на измиване, като твърдят, че поради изрусяването, способността на косата да абсорбира естествените масла се увеличава.

Завършете измиването си със студена вода, за да затворите кутикулите и да удължите трайността на цвета.

2. Използвайте специфични продукти за блондинки, за да се грижите за русата коса

Има специални продукти, които са предназначени за грижа за русата коса. Това са формули, които запазват и коригират окисляването. Обикновено това са сини или лилави шампоани с неутрализиращи ефекти.

В идеалния случай трябва да ги използвате веднъж седмично след редовно миене с шампоан. Оставете продукта да проникне за 5 до 10 минути или времето, препоръчано от фризьора, за да контролирате подтоновете.

3. Пазете косата си от слънцето

Изрусяването води до повишена чувствителност на косата към UV лъчи, така че русата коса може да бъде изправена пред сухота и разграждане на пигмента. Включете някои аксесоари към тоалетите си като шалове или шапки и не забравяйте да използвате слънцезащитен крем за коса.

4. Избягвайте преси и сешоари

Ако е възможно, избягвайте или намалете използването на сешоари и преси. Ако го правите, първо напръскайте косата с продукт за топлинна защита. Винаги е най-добре да оформяте косата си без прекалено силна топлина.

5. Опитайте със серуми

Серумите за изрусена коса предпазват кутикулите от факторите на околната среда. Имат продукти без отмиване, които са по-мощни от маските, на различни марки и с различен състав.

6. Защитете косата си от хлор и сол

Нанесете балсам върху косата си, преди да влезете в басейн, тъй като хлорът може да превърне тона в зелен цвят. На плажа също трябва да се грижите за всички видове коса, защото солената вода я прави крехка и чуплива, както посочва AEDV.

7. Подстрижете краищата, за да се грижите за русата коса

Когато става въпрос за руса коса, цъфтящите и изгорени или сухи краища са по-забележими. Подстригването на краищата на всеки месец и половина освежава русата коса. Това е и начинът за премахване на цъфтящите краища, една от основните пречки за растежа на косата.

8. Овлажнявайте косата си редовно

Независимо от цвета, овлажняването е от съществено значение за косата. Всяка седмица осигурявайте маска за изрусена или руса коса.

Освен че осигуряват копринена нежност и блясък, овлажнителите помагат на пигмента да се задържи, дори и да е доста светъл нюанс (един от тези, които разкриват корените по-бързо). Оцветяващи ревитализатори, съдържащи подхранващи съставки като мед, какаово масло, бадемово масло, масло от ший или масла от лавандула, също действат добре.

бадемово масло - грижа за косата
Различни масла могат да подобрят състоянието на косата, като бадемово масло.

9. Доверете се на професионалист за грижата за русата коса

Най-добрият начин да се грижите за русата коса е да се доверите на специалист. Всъщност в статия, публикувана от Cosmética Capilar, се подчертава, че фризьорите познават продуктите, които използват.

Те знаят значението на това да бъдат в крак с научните постижения във формулите, така че да знаят как да реагират на всякакви последици върху косата и скалпа на своите клиенти.

Ето защо винаги е добра идея да се върнете в салона, за да може стилистът да свърши своята работа. Когато искате да ретуширате или промените цвета на косата си, най-добре е фризьорът да го направи.

Ами ако не можете да отидете в салона?

Въпреки че професионалната грижа е най-добра, сега има решения за грижа за русата коса, когато не можете да посетите салона. Попитайте вашия стилист за персонализирани бои.

Те могат да изпратят препаратите до дома ви, за да ги нанесете сами. Основно правило е да не покривате боядисаната част по време на ретуширане на корена, защото боята нанесена върху боя ще доведе до потъмняване на русия цвят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.