Промените в цвета на очите могат да бъдат притеснителни

Промените в цвета на очите могат да имат неприятни последици като глаукома или катаракта в зависимост от причината за това. Ето какво трябва да знаете по темата.
Промените в цвета на очите могат да бъдат притеснителни

Последна актуализация: 13 април, 2021

Промените в цвета на очите са рядък феномен, който би разтревожил всеки един човек. Очите са една от най-живите и красиви части на лицето, която постоянно наблюдаваме и за която се грижим ежедневно.

Вярно е, че мнозина се опитват да променят цвета на ирисите си чрез носене на контактни лещи или други процедури. Но когато промяната настъпи внезапно и без да е била желана, обикновено се касае за патология. В някои случаи може да става въпрос и за нещо, което не застрашава здравето ни.

Във всеки един случай е добре да потърсите мнението на специалист. В тази статия ще ви обясним кои са основните причини за промените в цвета на очите.

Заболявания водещи до промените в цвета на очите

При раждането цветът на очите на бебето обикновено е сивосин. Това не означава, че всички хора, родени с този цвят на очите, ще го запазят до края на живота си. По-скоро е тъкмо обратното.

Тези промени в цвета на очите са нормални и се наблюдават през първите месеци от живота на бебето. При бебетата все още не се развил пигмента, даващ цвят на ириса. Затова с течение на времето очите им добиват окончателния си цвят.

Но когато се наблюдават промени в цвета на очите в по-зряла възраст, това може да бъде тревожно. В много случаи тази промяна е симптом на определена патология. В следващите редове ще се спрем на най-често срещаните причини.

Промени в цвета на очите поради лунички

Преди да започнем да говорим за промените в цвета на очите е важно да ви обясним какво представлява меланинът. Меланинът е пигмент в тялото, който се намира в кожата и очните ябълки. Той определя цвета на ириса и тена на кожата.

Това вещество се образува от клетки наречени меланоцити. Фактът, че тези клетки се намират в кожата и очите обяснява и защо луничките или бенките могат да се появяват и в очите. Луничките са познати като очни невуси.

Те силно наподобяват тези по кожата и се състоят от доброкачествени клетки произвеждащи меланин. Когато се появят около ретината, те са познати като хороидални невуси.

Както луничките и бенките по кожата, очните невуси могат да се появят във всеки един етап от живота. Затова те са една от най-честите причини за промяна в цвета на очите.

Проблемът е в това, че въпреки че обикновено са доброкачествени, има риск от превръщането им в злокачествени. Или казано по друг начин, могат да се превърнат в меланом. Той представлява много по-агресивен тумор, повишаващ вероятността от засягане на зрението.

Според проучване публикувано в Recent Results in Cancer Research, очните меланоми са рядкост. Всяка година в САЩ това заболяване засяга 2000 души.

Луничките са една от причините за промяна в цвета на очите.

Луничките, които се появяват в очите са познати като очни невуси.

Възли на Лиш

Възлите на Лиш са малки доброкачествени тумори, образуващи се в ириса, с големина 1-2 милиметра. Обикновено са с формата на бучки и най-често не засягат зрението.

Според статия публикувана в Mexican Journal of Ophthalmology, те са най-често срещаната офталмологична проява на неврофиброматоза. Това заболяване е с генетичен произход и се състои в образуването на тумори от нервна тъкан.

Могат да се появят навсякъде – от периферните нерви, през гръбначния стълб, дори в мозъка. Въпреки че в повечето случаи са доброкачествени, те водят до появата на симптоми и има риск да се превърнат в злокачествени.

Диагностицирането на заболяването обикновено става в детството. Също като вътреочните невуси, възлите на Лиш увреждат зрението и могат да доведат до промяна в цвета на очите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири суперхрани за здравето на очите

Дистрофия на Фукс

Дистрофията на Фукс е рядка болест. Според платформата Orphanet тя се среща пи 1 до 9 човека на един милион души. Засяга младите хора и може да доведе до промени в цвета на очите.

При това заболяване едното око става по-светло от другото. Причината за това е неизвестна, въпреки че Journal of the Colombian Society of Ophthalmology  заявява, че може да се дължи на херпес симплекс вирусите, рубеола или херпес зостер.

Проблемът е, че тази патология обикновено води до появата на симптоми като малки петънца. Те се появяват във видимата част на окото и стимулират „плаващите мухи“. Могат да доведат до появата на катаракта и глаукома.

Иридокорнеален ендотелен синдром

При този очен синдром се наблюдава подуване на роговицата, глаукома и промени в ириса. Последните са тези, които водят до промени в цвета на очите. Клетки от роговицата преминават към ириса, причинявайки деформация на ириса и зеницата.

Освен това, тази миграция на клетки засяга нормалната циркулация на течност в очите. Когато тези клетки се натрупат, налягането в очните ябълки се увеличава и води до появата на глаукома. Най-честите симптоми на заболяването са замъглено зрение, промени в цвета на очите и дори болка.

Синдром на дисперсия на пигменти

Обикновено пигментът, който оцветява очите, се намира в задната част на ириса. При някои хора ирисът е с различен строеж и се търка срещу другите части на окото. Това постепенно води до освобождаването на пигмент, който след това се разпространява в други части на окото, в които не трябва да присъства.

Когато това се случи се наблюдава нещо подобно на описаното в предходния абзац. Пигментът може да наруши циркулацията на вътреочна течност. Затова е възможна и поява на глаукома. Освен това се наблюдават и промени в цвета на окото.

Травмите са една от най-честите причини за промяна в цвета на очите.
Травмите на окото могат да доведат до промяна в цвета на очите чрез събирането на кръв в определени места.

Промени в цвета на очите заради травми

Травмите са друга честа причина за промените в цвета на очите. Може да става въпрос за проникваща рана, удар по лицето или друга травма нараняваща кръвоносните съдове на окото.

Този вид травми обикновено засягат зрението – появява се двойно виждане или се намалява качеството на зрението. Чувствителността към светлина също е често срещана. Събирането на кръв в нетипични части на окото е обяснението за промяната на цвета на очите в тези случаи.

Промените в цвета на очите са причина за консултация

Всички промени в цвета на очите трябва да бъдат проследени от офталмолог, тъй като както стана ясно, това може да бъде симптом на заболяване. Освен това има риск от постоянно увреждане на зрението.

Ако имате притеснения относно този проблем, потърсете съвет от специалист. Очите са една от най-деликатните части на тялото и изискват специална грижа и внимание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neurofibromatosis – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
  • Cuevas, M., & Morantes, S. (2018). Iridociclitis Heterocrómica de Fuchs: Una Uveítis Subdiagnosticada. Revista Sociedad Colombiana de Oftalmología (Vol. 48). Retrieved from https://scopublicaciones.socoftal.com/index.php/SCO/article/view/74
  • Orphanet: Iridociclitis heterocrómica de Fuchs. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=263479
  • Walkden, Andrew, and Leon Au. “Iridocorneal endothelial syndrome: clinical perspectives.” Clinical Ophthalmology (Auckland, NZ) 12 (2018): 657.
  • Sánchez, Rocío, et al. “Trauma ocular.” Cuadernos de Cirugía 22.1 (2018): 91-97.
  • Londoño, M. V. M., Imay, M. T., González, M. C. G., Nakamura, W. K., Reyes, C. E. E., & de la Vega, G. I. (2014). Nódulos de Lisch y ultrabiomicroscopia. Revista Mexicana de Oftalmologia, 88(4), 189–193. https://doi.org/10.1016/j.mexoft.2014.05.004
  • Tucker, M. A., Hartge, P., & Shields, J. A. (1986). Epidemiology of intraocular melanoma. Recent Results in Cancer Research. Fortschritte Der Krebsforschung. Progrès Dans Les Recherches Sur Le Cancer, 102, 159–165. https://doi.org/10.1007/978-3-642-82641-2_14
  • Mataix, J., et al. “Nevus coroideos.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.3 (2018): 18.
  • Santos-Bueso, E., et al. “Línea de Scheie como primer signo de síndrome de dispersión pigmentaria.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología 94.3 (2019): 138-140.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.