5 упражнения за подобряване на връзката ви

Не позволявайте на рутината да убие магията на любовта
5 упражнения за подобряване на връзката ви

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите начини за подобряване на връзката си?

Всяка връзка започва с много заряд, щастие и енергия. Всичко това обаче бързо може да се обърне на 180 градуса, ако не се грижите за нея по правилния начин.

Заради рутината и неглижирането, често се случва връзката ви да тръгне надолу.

Ето защо днес ще споделим с вас пет упражнения за подобряване и укрепване на връзката.

Няма значение кога ще решите да ги приложите или колко често виждате вашия любим. Има значение само това да ги направите част от вашето ежедневие.

1. Внесете ред в заобикалящата ви среда

внесете ред около себе си за  укрепване на връзката си

Забелязали ли сте, че хаосът около вас ви прави много по-разконцентрирани? Понякога липсата на ред е като напомняне за това, че животът и съзнанието се нуждаят от малко разчистване.

Ето защо грижата за дома и пространствата, които споделяте с партньора си, е важен елемент от поддържането на балансирани взаимоотношения.

Хармонията е много важна, затова отделяйте време да подредите нещата около себе си. Ако живеете в хаос, връзката ви също ще е хаотична. Опитайте се да се грижите за своята среда.

2. Пишете писма за подобряване на връзката си

Някога писали ли сте писмо на вашия партньор? В наши дни изглежда сякаш тези действия са останали в отминалите векове. Тогава писането е било единственият начин да изразиш чувствата си към своя любим. Въпреки, че на него се гледа като нещо от миналото, писането може да бъде изключително полезно.

Писането ви кара да се освободите, да изкажете тревогите си и да уловите най-дълбоките чувства, които таите към някого. С писмото ще можете да признаете истински на своя партньор начина, по който ви кара да се чувствате.

Може би си мислите, че вашият партньор вече знае какво чувствате към него. Това обаче е една от най-големи грешки, които всички допускаме.

3. Прегръщайте се всеки ден

прегръщайте се всеки ден за заздравяване на връзката си

Когато сте били с партньора си от години, знаците на привързаност започват да намаляват. Някои двойки дори не са склонни да показват привързаност на публични места, защото ги е срам. Интересното е, че това почти не се случва в началото на връзката.

Ето защо навикът да се прегръщате всеки ден е упражнение, което напомня да не се игнорирате при никакви обстоятелства. Прегръдката ви сплотява. Освен това ви позволява да си покажете един на друг колкото много се обичате.

4. Можете да си правите и планове без партньора

Любимият ви е част от вашият живот, но не е нужно да сте заедно през цялото време. Има много хора, които смятат, че връзката означава да си с някого през цялото време – това е голяма грешка.

Не е нужно всичките ви приятели да са общи. Независимо дали сте мъж или жена, има хора около вас, с които вашият партньор трудно установява контакт, тъй като няма общи теми с тях.

Щом споделяте любовта си, сте избрали да следвате един път, но това не означава да сте като слепени. Да си си имаш своето лично пространство и обкръжение е важна стъпка към една по-здравословна връзка.

5. Правете любов, без да бързате

правете любов за укрепване на връзката си

Правенето на любов е приятно нещо, на което трябва да се насладите, без излишно бързане.

Въпреки това с постоянната работа, задължения и стегнати срокове, това не винаги е възможно. Дори да ви е трудно, трябва да положите усилие, да се посветите един на друг и да се радвате на компанията си.

Ако винаги бързате, когато правите любов, можете да попаднете в ужасния капан на рутината. Това ще убие красотата на преживяването. Винаги има нещо ново, което да научите за своето тяло. Затова не превръщайте секса в механичен акт. Насладете му се!

Правите ли тези упражнения с вашия партньор? Една връзка не може да бъде оставена на собствен ход: тя има нужда от грижи, внимание и най-вече от двама човека, готови да инвестират в нея. Ако тези неща не съществуват във вашите взаимоотношения, може би е време да направите някакви промени.

Освен всичко друго, тези упражнения ще ви помогнат да покажете на партньора си колко много го обичате. Започнете още днес и ще видите колко по-здрава ще стане връзката ви.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
  • Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.
  • Brenlla, M. E., Brizzio, A., & Carreras, A. (2016). Actitudes hacia el amor y apego. Psicodebate. https://doi.org/10.18682/pd.v4i0.491

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.