Как акупунктурата помага за лечение на болката в ставите?

24 Септември, 2020
Акупунктурата се използва от няколко десетилетия в съчетание с други средства за облекчаване на болката в ставите. Какви са предимствата?

Знаете ли как акупунктурата може да помогне за лечение на болката в ставите?

Акупунктурата е в основата на традиционната китайска медицина и е практикувана от хиляди години в съчетание с други средства за подпомагане на облекчаването на много различни заболявания.

Учените все още не са сигурни как точно лечебната функция на този вид алтернативна медицина работи. Акупунктурата е обаче също популярна в западния свят и много хора се обръщат към нея за да подобрят качеството си на живот.

Вижте също: 2 диети при болки в ставите и костите

Какво представлява акупунктурата?

Въпреки че не знаят как точно работи акупунктурата, няколко проучвания подкрепят психологическите промени, които възникват след лечение. Един от ефектите на този вид терапия е облекчаването на болката, включително и болката в ставите.

Акупунктурата е основана върху поредица процедури, които стимулират определени анатомични части от тялото. Това средство за лечение използва различни техники и най-вероятно най-добре познатата е използването на игли. В допълнение, здравословните предимства на тази практика са били изучавани в голяма степен. Ето как работи: малки, тънки игли са стратегически поставяни върху кожата за да се облекчи болката, причинена от определени заболявания.

Вижте също: Под влиянието на стреса: промени и аномалии в гръбначния стълб

Акупунктурата за лечение на болката в ставите

Акупунктурата: болка в ставите

Болката в ставите е станала много често срещан проблем сред голяма част от населението. Често възниква поради износването на хрущялите, което пречи на костите да се разтриват заедно.

Повече от 70% от жените над 35 страдат от болка в ставите, според проучване от Международната асоциация по остеоартрит (OAFI). Този вид заболяване засяга опорно-двигателната система и напада ставите, които са отговорни за подвижността на костите в колената, глезените, бедрата или китките. По-сериозните форми на това заболяване могат дори да попречат на пациентите да участват в дейности като ходене или седене на стол.

Болката в ставите започва като усещане за силна, остра болка и скованост, която ограничава ставните движения като резултат от възпаление в засегнатата зона. Това ограничение сериозно пречи на качеството на живот, правейки ежедневните дейности и задачи трудни.

Следните са някои от признаците и симптомите на болката в ставите:

Остеоартритът (OA) е едно от основните видове увреждания, причиняващи болка в ставите. Това е дегенеративна болест, свързана с влошаването на хрущялите, оставяйки ставата незащитена. Костите се износват поради протриването им един в друг, причинявайки силна болка и схванатост на ставата.

Колко ефективна е акупунктурата за лечение на болката в ставите?

Акупунктура с игли по ръцете

Акупунктурата е една от най-добрите терапии за лекуване на болка в ставите в съчетание с други средства. Като цяло, е полезна дори за облекчаване на симптомите на остеоратрит.

Като цяло, възрастта, теглото и генетиката са фактори, които могат да ви предразположат към остеоартрит. С това казано, понякога промяната в начина на живот може да подобри симптомите. Обаче, различни проучвания са показали ефективността на акупунктурата като алтернативно лечение за остеоартрит.

Проучване, намерено в базата данни за здраве на Кохрейн,показало че акупунктурата може значително да намали болката и да подобри физическата подвижност при пациенти, диагностицирани с остеоартрит.

За това проучване, пациентите били разделени на две групи: едната група ще получи лечение с акупунктура и втората ще бъде контролна група и няма да получи лечение. След 8 и 26 седмици, пациентите, които са преминали лечение с акупунктура са изпитвали по-малко болка и са имали повишена физическа активност, в сравнение с нелекуваната група.

Болката в ставите се причинява от лекарства?

Болката в ставите може също да се появи като страничен ефект от определени лекарства. Инхибиторите на ароматазата се използват за лекуването на пациенти с рак на гърдата или жени с менопауза, които имат голяма вероятност да го развият. Това лечение може да предизвика толкова остра болка в ставите, че някои пациенти дори спират да приемат това лекарство изцяло.

Скорошно проучване, проведено от научната мрежа SWOG (Югозападна група по онкология) показало, че акупунктурата значително е намалила болката в ставите, която се е появила в резултат от лечение с инхибитори на ароматаза при пациенти след менопауза или пациенти с рак на гърдата.

226 пациенти, включени в проучването, са били от различни медицински центрове и са били разделени на три групи:

  • Лечение с акупунктура
  • Примерно лечение с акупунктура
  • Без лечение

След 12 седмици, пациентите, които са получили лечение с акупунктура, са съобщавали за облекчаване на болката, която е траела няколко месеца. Като цяло, това представлява напредъка във връзка с алтернативната употреба на опиоидните лекарства и нежеланите им ефекти.

Заключение

Въпреки че все още се нуждаем от още проучвания за научаване как работи акупунктурата при лечението на болката в ставите. Също така, това алтернативно лечение е показало предимства при лечението на фибромиалгия и невродегенеративни болести като Паркинсон.

Като резултат, някои здравни специалисти предлагат на техните пациенти възможността да получат лечение с акупунктура в съчетание с други средства. В допълнение, акупунктурата може също да бъде покрита от здравна застраховка, в зависимост от вашия регион, държава и здравна застрахователна компания.

  • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
  • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
  • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
  • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
  • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
  • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312