Как акупунктурата помага за лечение на болката в ставите?

Акупунктурата се използва от няколко десетилетия в съчетание с други средства за облекчаване на болката в ставите. Какви са предимствата?
Как акупунктурата помага за лечение на болката в ставите?
Fabiola Marín Aguilar

Написано и проверено от фармацевт Fabiola Marín Aguilar.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли как акупунктурата може да помогне за лечение на болката в ставите?

Акупунктурата е в основата на традиционната китайска медицина и е практикувана от хиляди години в съчетание с други средства за подпомагане на облекчаването на много различни заболявания.

Учените все още не са сигурни как точно лечебната функция на този вид алтернативна медицина работи. Акупунктурата е обаче също популярна в западния свят и много хора се обръщат към нея за да подобрят качеството си на живот.

Какво представлява акупунктурата?

Въпреки че не знаят как точно работи акупунктурата, няколко проучвания подкрепят психологическите промени, които възникват след лечение. Един от ефектите на този вид терапия е облекчаването на болката, включително и болката в ставите.

Акупунктурата е основана върху поредица процедури, които стимулират определени анатомични части от тялото. Това средство за лечение използва различни техники и най-вероятно най-добре познатата е използването на игли. В допълнение, здравословните предимства на тази практика са били изучавани в голяма степен. Ето как работи: малки, тънки игли са стратегически поставяни върху кожата за да се облекчи болката, причинена от определени заболявания.

Акупунктурата за лечение на болката в ставите

Акупунктурата: болка в ставите

Болката в ставите е станала много често срещан проблем сред голяма част от населението. Често възниква поради износването на хрущялите, което пречи на костите да се разтриват заедно.

Повече от 70% от жените над 35 страдат от болка в ставите, според проучване от Международната асоциация по остеоартрит (OAFI). Този вид заболяване засяга опорно-двигателната система и напада ставите, които са отговорни за подвижността на костите в колената, глезените, бедрата или китките. По-сериозните форми на това заболяване могат дори да попречат на пациентите да участват в дейности като ходене или седене на стол.

Болката в ставите започва като усещане за силна, остра болка и скованост, която ограничава ставните движения като резултат от възпаление в засегнатата зона. Това ограничение сериозно пречи на качеството на живот, правейки ежедневните дейности и задачи трудни.

Следните са някои от признаците и симптомите на болката в ставите:

Остеоартритът (OA) е едно от основните видове увреждания, причиняващи болка в ставите. Това е дегенеративна болест, свързана с влошаването на хрущялите, оставяйки ставата незащитена. Костите се износват поради протриването им един в друг, причинявайки силна болка и схванатост на ставата.

Колко ефективна е акупунктурата за лечение на болката в ставите?

Акупунктура с игли по ръцете

Акупунктурата е една от най-добрите терапии за лекуване на болка в ставите в съчетание с други средства. Като цяло, е полезна дори за облекчаване на симптомите на остеоратрит.

Като цяло, възрастта, теглото и генетиката са фактори, които могат да ви предразположат към остеоартрит. С това казано, понякога промяната в начина на живот може да подобри симптомите. Обаче, различни проучвания са показали ефективността на акупунктурата като алтернативно лечение за остеоартрит.

Проучване, намерено в базата данни за здраве на Кохрейн,показало че акупунктурата може значително да намали болката и да подобри физическата подвижност при пациенти, диагностицирани с остеоартрит.

За това проучване, пациентите били разделени на две групи: едната група ще получи лечение с акупунктура и втората ще бъде контролна група и няма да получи лечение. След 8 и 26 седмици, пациентите, които са преминали лечение с акупунктура са изпитвали по-малко болка и са имали повишена физическа активност, в сравнение с нелекуваната група.

Болката в ставите се причинява от лекарства?

Болката в ставите може също да се появи като страничен ефект от определени лекарства. Инхибиторите на ароматазата се използват за лекуването на пациенти с рак на гърдата или жени с менопауза, които имат голяма вероятност да го развият. Това лечение може да предизвика толкова остра болка в ставите, че някои пациенти дори спират да приемат това лекарство изцяло.

Скорошно проучване, проведено от научната мрежа SWOG (Югозападна група по онкология) показало, че акупунктурата значително е намалила болката в ставите, която се е появила в резултат от лечение с инхибитори на ароматаза при пациенти след менопауза или пациенти с рак на гърдата.

226 пациенти, включени в проучването, са били от различни медицински центрове и са били разделени на три групи:

  • Лечение с акупунктура
  • Примерно лечение с акупунктура
  • Без лечение

След 12 седмици, пациентите, които са получили лечение с акупунктура, са съобщавали за облекчаване на болката, която е траела няколко месеца. Като цяло, това представлява напредъка във връзка с алтернативната употреба на опиоидните лекарства и нежеланите им ефекти.

Заключение

Въпреки че все още се нуждаем от още проучвания за научаване как работи акупунктурата при лечението на болката в ставите. Също така, това алтернативно лечение е показало предимства при лечението на фибромиалгия и невродегенеративни болести като Паркинсон.

Като резултат, някои здравни специалисти предлагат на техните пациенти възможността да получат лечение с акупунктура в съчетание с други средства. В допълнение, акупунктурата може също да бъде покрита от здравна застраховка, в зависимост от вашия регион, държава и здравна застрахователна компания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
  • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
  • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
  • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
  • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
  • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.