Аурикулотерапия за борба с болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е дегенеративно заболяване на централната нервна система (мозъка и гръбначния мозък).
Аурикулотерапия за борба с болестта на Паркинсон

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Добре известно е, че лекарствата, които използваме за лечение на Паркинсон, не могат да излекуват заболяването. Освен това е необходимо дозата им да се увеличи в даден етап от живота на пациента. За съжаление това обикновено не води до по-добро качество на живот у страдащия. Болестта на Паркинсон не се лекува. Независимо от това възникват някои нови терапии за лечение. Една от тях се нарича аурикулотерапия.

Откритието аурикулотерапия

Открита в Германия през 2001 година, тази терапия е подходяща за лечение на Паркинсон и други дегенеративни заболявания. Сред тях са множествената склероза, синдромът на неспокойните крака, съдовата деменция, болестта на Пик, болестта на Алцхаймер, както и много други.

В какво се състои тази терапия?

Тя се състои в имплантиране на титаниеви микроимпланти в хрущяла на ухото. Иначе казано, след оценка на здравето на пациента специалистът поставя малки, фини титаниеви игли в хрущяла на ухото.

По принцип това е напълно безболезнена процедура, която няма странични ефекти. Забележително е, че тя вече е подобрила качеството на живот на повече от 5000 души по света.

Лечение с аурикулотерапия

Първо, за да разберете колко важно е това нововъведение, трябва да знаете как се проявява болестта на Паркинсон. Това заболяване възниква, когато невроните не произвеждат достатъчно допамин в резултат от увреждане на субстанция нигра в мозъка.

Това на свой ред води до двигателно увреждане, което се проявява постепенно в движенията. Накратко казано, това означава, че хората, страдащи от болест на Паркинсон, с течение на времето стават по-бавни и губят подвижност, координация и баланс.

Ето защо отправна точка на тази терапия е хрущялът на ушите. Там има много нервни окончания. Лекарят поставя игли под кожата чрез натиск, за да се активират механизмите на тялото, които са били парализирани. Освен това тази терапия помага да се регулира производството на допамин и/или други невротрансмитери.

Тази техника е известна още като аурикуларна терапия, акупунктура на ушите или аурикуло-пунктура. 

Аурикулотерапия за борба с Паркинсон

Удивително е, че аурикуларната имплантология води до постоянен, естествен стимул, който може да намали симптомите и да забави развитието на заболяването.

По принцип специалистите вземат под внимание няколко основни фактора преди да пристъпят към имплантирането. Сред тези фактори са симптомите на пациента, психичното състояние, сериозността на заболяването и приетите до този момент лекарства.

Развой на лечението

Професионалистите са разработили аурикулотерапията систематично през годините. В наши дни тя предлага по-широк спектър от точки на микроимплантация, в зависимост от симптомите на конкретния пациент. По този начин в днешно време е възможно да се осигури по-персонализирано лечение.

За разлика от традиционната акупунктура, това лечение ви позволява да поставите много повече игли в една сесия. Също така специалистите имплантират титаниевите игли за постоянно. Така на пациентите не се налага да ги подменят. 

Независимо от това е важно да се анализира състоянието на пациента, за да се установи необходимият брой игли за процедурата.

Отзиви от пациентите

Пациенти с Паркинсон

Пациентите, страдащи от болест на Паркинсон, които вече са преминали през аурикулотерапия, отчитат, че са получили следните ползи:

  • Облекчение на тревожността
  • Улеснено придвижване
  • Намалена скованост на мускулите
  • Облекчаване на болката и другите физически дискомфорти
  • Подобрен баланс (благодарение на укрепването на паравертебралните мускули)
  • Намалена доза на лекарствата и по-добро общо състояние

Центърът по регенеративна медицина лекува пациентите по цял свят по напълно персонализиран начин от петнадесет години. Този център винаги е извършвал иновативни качествени изследвания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tomlinson, C. L., Patel, S., Meek, C., Herd, C. P., Clarke, C. E., Stowe, R., … Ives, N. (2013). Physiotherapy versus placebo or no intervention in Parkinson’s disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002817.pub4
  • Williams, A., Gill, S., Varma, T., Jenkinson, C., Quinn, N., Mitchell, R., … Wheatley, K. (2010). Deep brain stimulation plus best medical therapy versus best medical therapy alone for advanced Parkinson’s disease (PD SURG trial): a randomised, open-label trial. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70093-4
  • Silvério-Lopes, S., & Seroiska, M. A. (2013). Auriculoterapia para Analgesia. In Analgesia por Acupuntura. https://doi.org/10.7436/2013.anac.01
  • Wardavoir, H. (2011). Terapias manuales reflejas. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71087-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.