Какво причинява болка в лявата част на корема?

Дивертикулозата се появява в храносмилателния тракт, създавайки пълни с гной рани
Какво причинява болка в лявата част на корема?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Болката, независимо от това къде и колко силна е, винаги е симптом за някаква нередност. Не трябва да ви обзема паника или да се опитвате сами да си поставяте диагноза, но също така не трябва да я пренебрегвате. Винаги, когато нещо ви тревожи или имате проблем, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се консултирате с личния лекар. A какво означава болка в лявата част на корема?

Днес ще се съсредоточим върху това, имайки предвид, че тя е често срещано явление, и ще се опитаме да разберем причините за нея. Обръщайте внимание на здравето си. Ако имате каквито и да е съмнения, вашият лекар е този, който може да даде най-точната диагноза.

Болка в лявата част на корема – каква е причината за нея?

постоянната болка в лявата част на корема може да говори за проблеми с черния дроб

Споделяме тази статия с вас поради някои причини. Болка в лявата част на корема не трябва да се пренебрегва или отминава и ако някои от следните симптоми се появят – заедно или поотделно, съветваме ви да й отделите нужното внимание:

  • Постоянна болка. Тя не е нещо, което се появява в определен ден или за няколко часа, а след това изчезва до следващия месец. Болка в лявата част на корема, която продължава редовно или се появява често след ядене, е нещо, на което обезателно трябва да обърнете внимание.
  • Kакво е усещането? Тя е като горещ диск в тялото и е много сух, остър вид болка. Може да получите лек дискомфорт, който идва и преминава, което може да се дължи на натрупване на газове. Но тази болка е очевидна и е почти невъзможно да я изкарате от ума си.
  • Ако вземате болкоуспокояващи, за да се опитате да я облекчите, понякога болката ще изчезне, но ще се завърне с пълна сила в рамките на няколко часа или на следващия ден.
  • Болка в лявата част на корема е една от най-често срещаните видове болка, за която лекарите чуват от своите пациенти. Както казахме по-рано, през повечето време това се дължи на излишни газове. Но тъй като тази част от тялото е също мястото, където се намират панкреасът, стомахът, левият бъбрек и черният дроб… това е нещо, което просто не може да се пренебрегва.

Нека разгледаме някои от възможните причини.

1. Панкреатит

След газовете, това е най-честата причина и следователно е важно да знаете какво представлява. Панкреатитът обикновено се проявява толкова интензивно, че е необходима незабавна хоспитализация.

Обикновено ще чувствате остра болка в корема, придружена от висока температура, повръщане и сърцебиене. Обърнете внимание на всички малки симптоми през деня, които биха могли да представляват признаци.

Помислете как е храносмилането ви – дали след ядене се чувствате много сити, с тежест или усещате болки в лявата част. Ако болката е много остра и придружена от тези допълнителни симптоми, най-добре би било да посетите личния лекар.

Според проф. Никола Григоров, началник клиника по вътрешни болести към Втора МБАЛ, главните причини за остър панкреатит в 90% от случаите са две – алкохолът и усложнената жлъчно-каменна болест. Първото протича много по-тежко, тъй като тъй като алохолът има директно токсично въздействие върху жлезата.

панкреатитът предизвиква болка в лявата част на корема

 

2. Чревни запушвания

Бъдете внимателни с всякакви запушвания на червата. Ако имате запушване на дебелото или на тънките черва, това може да доведе до сериозен спешен медицински случай.

Защо се появят запушванията? По принцип те не позволяват на никакви храни или течности да преминават през червата и симптомите са много очевидни. В допълнение към тази болка в лявата част на корема, температурата се повишава, газовете не се освобождават и се увеличава движението на червата.

3. Дивертикулоза

Говорили сме и преди за дивертикулоза. Но какво представлява? Дивертикулозата се появява в храносмилателния тракт, създавайки пълни с гной рани, които предизвикват много силна болка.

Признаците са пристъпи на диария, запек, гадене, повръщане, болки в корема, възпаление, възможно е дори ректално кървене. Важно е да ги имате предвид.

Според практиката на д-р Андрей Коцев от Клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Александровска“, при около 70% от по-възрастните хора се открива дивертикулоза. Около 2/3 от тях обаче нямат никакви оплаквания.

при дивертикулоза се появява болка в лявата част на корема

4. Камъни в бъбреците

Понякога камъни в бъбреците не са придружени от никакви симптоми, особено докато все още са в процес на образуване. Накрая достигат до размер, който е достатъчно голям, за да ви накара да усетите болка.

Болката може да бъде в лявата част, но не забравяйте, че бъбреците са разположени по-близо до гърба. Ето защо тази болка може да се появи на същото място, но от дясната страна.

5. Кисти на яйчниците

Какво е усещането при кисти на яйчниците? Може да сте яли много малко, но вече се чувствате сити. Усещате остра болка отстрани, която понякога е придружена от нередовен менструален цикъл, тазова болка, гадене, повръщане, както и общ дискомфорт в коремната област.

киста в яйчника също би могла да предизвика болка в лявата част на корема

 

6. Други причини: хранително отравяне, газове, стрес

  • Това са най-често срещаните причини за болки в корема и те не са чак толкова сериозни. Но въпреки че не са толкова “тежки” като панкреатит например, това съвсем не означава, че не са важни.
  • Някои храни просто не са подходящи за тялото и вие най-добре знаете кои са те. Тялото се защитава от тях. В случаи на хранително отравяне, ще изпитате силна болка в лявата част на корема, която обикновено е придружена от повръщане.
  • Излишни газове са често срещани и въпреки че може да изглежда странно, съществува тенденция да се натрупват в едната или друга страна на корема.
  • А какво да кажем за стреса? Как може стресът да бъде локализиран в една част на тялото? Не забравяйте, че той може да се прояви по физически начин, причинявайки проблеми с храносмилането и дразнене на стомаха – така че не го изключвайте като потенциален фактор.

Не забравяйте, че ако имате някой от горните симптоми и се притеснявате, трябва да се консултирате с вашия лекар – той е този, който може да ви даде най-точната диагноза. Никога не се опитвайте да се лекувате сами и винаги следвайте съветите на медицинските специалисти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.