Вярно ли е, че изпотяването е свързано с отслабването?

Би било много лесно да се отървете от килограмите, ако е истина, но всъщност нещата стоят малко по друг начин.
Вярно ли е, че изпотяването е свързано с отслабването?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Често срещан мит е, че колкото повече се изпотявате по време на тренировка, толкова повече губите килограми. Това обаче не е вярно. Броят на калориите, които изгаряте, е свързан не само с изпотяването. В края на краищата, ако това не беше вярно, хората, които не се потят, няма да загубят и грам!

В тази статия ще отговорим на въпроса: Наистина ли отслабването е свързано с изпотяването?

Изпотяване, отслабване и упражнения

Изпотяването изисква приемане на по-голямо количество вода.

Нека да отделим минутка, за да разгледаме какво се случва в салона или тренировъчната зона. Когато приключат с курса или тренировката, някои хора плуват в пот и трябва да използват кърпа, както и да сменят дрехите си. Други пък, са толкова сухи, сякаш не са направили нищо.

Кой от двамата отслабва повече – първият или вторият?

Това е общоприето вярване. Въпреки това само защото много хора го вярват, това не го прави истина. За да може да се определи дали повече пот означава повече изгорени калории, нека разберем какво се случва в тялото, когато правите упражнения.

Тренировката и тялото

За да се охлади, когато температурата на тялото стане твърде висока, тялото има механизъм, наречен потене. По принцип вие отделяте вода през потните жлези в кожата. Това понижава телесната температура.

Количеството потни жлези, които имате, се определя от вашите гени, а те не действат еднакво във всички човешки същества. Изследванията разкриват, че колкото повече се потите, толкова повече потни жлези имате. Средната стойност е между 2 и 4 милиона по цялото тяло.

Жените обикновено имат повече, но мъжките потни жлези са по-активни (до 50% повече). В допълнение, те имат различен състав на тялото: мъжете имат повече вода в тялото си и потта им е по-киселинна. Причината са хормоналните различия.

Жените спортисти например, започват да се потят при по-висока температура и от по-дълбоки тъкани. При същите усилия и температура мъжете се потят повече. Жените от друга страна, имат повече механизми за охлаждане на тялото (особено механизмите на кръвообращението).

Изпотяването е свързано с броя на потните жлези.

Ето защо, ако се огледате във фитнеса, вероятно ще видите мъже, които се потят, а жените са със зачервена кожа (особено лицето). Това се случва, защото капилярите на повърхността на кожата се разширяват и отделят топлина.

Колко много се потите зависи и от:

 • Времето – влажността и топлината причиняват повече изпотяване
 • Интензивността, с която се упражнявате
 • Ако пиете алкохол или кафе
 • Ако пушите
 • Какво сте яли – пикантните храни повишават телесната температура
 • Теглото ви или колко телесна мазнина имате

И така, свързано ли е изпотяването с отслабването?

Изпотяването не увеличава изгарянето на калории

Доказано е, че хората с наднормено тегло се потят повече от слабите хора. Излишната телесна мазнина повишава телесната температура, защото действа като “покритие”. Когато има усилие и движение, тялото се изпотява, за да отделя топлина.

Това означава, че изпотяването не изгаря калории. Отслабването е по-тясно свързано с други фактори като мускулна маса и мастна тъкан. Вярно е, че когато се изпотявате, губите тегло, но тези загубени килограми представляват вода и минерали, изгубени чрез потта. С други думи, не губите мазнини през потните жлези.

Това, което губите като се упражнявате, ще възстановите веднага щом изпиете вода или чрез спортни напитки. Но никога не спирайте да се хидратирате преди, по време и след тренировка.

Важно е да се изясни, че изпотяването не увеличава изгарянето на калории, така че ако се изпотявате много по време на тренировката, може да сте изгорили по-малко мазнини от този, който не се изпотява никак.

Така че защо упражненията ви карат да отслабвате?

Тренировката или аеробната дейност има способността да ви кара да отслабнете, но не и заради това колко много се потите, когато се упражнявате.

Откъде идва загубата на тегло?

От интензивността на упражненията, които правите. Например, чрез бягането в продължение на 30 минути изгаряте 300 калории, независимо от това колко е напоена тениската ви с пот.

Не забравяйте, че изпотяването е начина, по който тялото ви поддържа стабилна телесната ви температура. Това е неговата функция, която не помага да отслабнете, за да изглеждате добре в бански.

Ако отслабването е толкова просто, колкото потенето, всичко, което трябва да направите, е да седнете пред фурна, да отидете на сауна или да легнете на слънце през деня. Но нещата не се случват точно така.

Кои упражнения изгарят мазнините?

Вече сме разбили мита за изпотяването, че е еквивалентно на отслабването. Ние също така казахме, че ако искате да отслабнете, трябва да правите упражнения с висок или умерен интензитет. Сигурни сме, че искате да знаете какви са тези упражнения!

Ето ги:

 • Аеробни упражнения
 • Лека разходка
 • Бягане
 • Каране на ски
 • Плуване
 • Колоездене
 • Танцуване
 • Бокс
 • Бойни изкуства

Когато извършвате някоя от тези дейности, мускулите ви получават енергия от мастните резерви, като по този начин ги намаляват. Заедно с подходяща диета те ще ви помогнат да получите резултатите, които търсите.

Запомнете: няма значение колко се потите. Важно е колко интензивно тренирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hendricks AJ., Vaughn AR., Clark AK., Yosipovitch G., et al., Sweat mechanisms and dysfunctions in atopic dermatitis. J Dermatol Sci, 2018. 89 (2): 105-111.
 • Hodge BD., Sanvictores T., Brodell RT., Anatomy, skin sweat glands. StatPearls, 2020.
 • Takahagi S., Tanaka A., Hide M., Sweat allergy. Allergol Int, 2018. 67 (4): 435-441.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.