Кафе с кокосово масло: как да го пиете, за да избегнете наддаване на тегло

Комбинацията от кафе с кокосово масло може да осигури редица ползи за здравето, стига да се консумира умерено.
Кафе с кокосово масло: как да го пиете, за да избегнете наддаване на тегло
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 25 март, 2024

Въпросното кафе с кокосово масло е напитка, станала популярна за насърчаване на кетозата, метаболитно състояние, при което тялото изгаря мазнини вместо въглехидрати като източник на енергия. Сега, за да изберете подходяща доза, ключов фактор е да разберете какви са вашите цели.

Всъщност е важно да имате предвид, че кетогенното кафе (наричано още кето кафе ) може да не е подходящо за всеки. Какви са неговите потенциални ползи? Как да го пиете и да не напълнявате? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси.

Какви са ползите от пиенето на кафе с кокосово масло?

Кафето с кокосово масло може да ви осигури редица ползи, които надхвърлят насладата от неговия вкус. Един от най-интересните аспекти е способността му да увеличава енергията. Знаете ли, че средноверижните мастни киселини в кокосовото масло се метаболизират по различен начин от другите мазнини?

Доказателствата сочат, че може да ви осигури бърз източник на енергия. В проучване, докладвано в Journal of Nutritional Science and Vitaminology, се съобщава, че тези компоненти са в състояние да подобрят представянето на спортистите.

Това предполага, че ако имате нужда от тласък, преди да спортувате или да се изправите пред интензивни физически дейности, тази комбинация може да бъде вашият идеален съюзник.

Разбира се, ползите не спират дотук. Мастните киселини със средна верига в кокосовото масло също са свързани с положителни ефекти върху мозъчната функция, особено при пациенти със заболявания като Алцхаймер.

Тъй като тези мазнини се превръщат в кетони в черния дроб, те се превръщат в алтернативен източник на енергия за мозъка. Какво означава това? Е, кетоните могат да подобрят концентрацията и фокуса ви, като ви помагат да подобрите умствената си дейност.

Освен това, ако искате да контролирате теглото си, кафето с кокосово масло може да ви послужи като допълнение. Оказва се, че тази комбинация може да ви помогне да потиснете апетита си и да насърчите загубата на тегло, когато е включена като част от здравословна диета.

Как работи? Здравословните мазнини, присъстващи в кокосовото масло, могат да увеличат чувството за ситост, което означава, че ще се почувствате по-сити след консумацията му и по този начин ще избегнете прекомерното угаждане в останалите си хранения.

Прочетете и: 5 най-добри съвета как да спрете да пиете твърде много кафе

Как да пием кафе с кокосово масло, за да избегнем напълняване?

За да се насладите на кафе с кокосово масло, без да се притеснявате от напълняване, следните съвети ще ви бъдат много полезни. Да вземат под внимание!

1. Контролирайте размера на порциите си

Въпреки че кокосовото масло е отличен източник на биоактивни съединения, важно е да не прекалявате с него, тъй като то е богато и на наситени мазнини. Предложението е 10 до 15 грама кокосово масло (една супена лъжица) на чаша кафе, за да получите ползите от него, без да прекалявате с калориите.

2. Помислете за общия си калориен прием

Ако целта ви е да поддържате теглото си или отслабвате, важно е да вземете предвид общия си дневен прием на калории. Уверете се, че кафето с кокосово масло отговаря на дневните ви калорични нужди и не надвишава общия ви прием на калории.

3. Балансирайте диетата си

Кафето с кокосово масло не трябва да доминира във вашата диета. Важно е да имате балансирана и разнообразна диета, включително здравословни храни като плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

4. Контролирайте консумацията на останалите съставки

Ако добавите други съставки към кафето си, като захар, сметана или подсладители, имайте предвид, че те могат да увеличат калориите. Изберете по-здравословни опции, като естествени подсладители или нискомаслено мляко, ако искате по-добър вкус, без да добавяте твърде много калории.

5. Поддържайте активен начин на живот

В допълнение към контролирането на приема на калории, от решаващо значение е да поддържате активен начин на живот и да спортувате редовно. Физическата активност ще ви помогне да изгаряте калории и да поддържате здравословен енергиен баланс.

Препоръчваме ви и: Хилядата и една употреби за красота на кокосовото масло

Как се приготвя кафе с кокосово масло?

Ако не сте сигурни как да приготвите тази полезна смес, ще ви споделим най-разпространената рецепта.

Съставки

  • 1 чаша прясно сварено кафе (200 милилитра)
  • 1 супена лъжица екстра върджин кокосово масло (10 – 15 грама)

Подготовка

  1. Пригответе чаша прясно сварено кафе според вашите предпочитания. Можете да използвате смляно или разтворимо кафе, стига да е с добро качество.
  2. Докато кафето е горещо, добавете 1 супена лъжица необработено кокосово масло в чашата. Можете да регулирате количеството според вашите предпочитания, но не повече от 15 грама.
  3. Разбъркайте добре съставките с лъжица или бъркалка. Уверете се, че кокосовото масло е напълно разтопено и включено в кафето.

Важно е да се отбележи, че количествата кокосово масло могат да варират според вашите нужди. Не забравяйте, че ако имате специфично здравословно състояние или ако следвате кетогенна диета по медицински причини, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или диетолог за персонализирани препоръки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.