Известен уролог препоръчва на мъжете да уринират седнали, защо?

Комфорт, здраве, хигиена? Ето какви са ползите и причините зад препоръката на уролога мъжете да уринират седнали.
Известен уролог препоръчва на мъжете да уринират седнали, защо?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 23 юни, 2023

Що се отнася до навиците за лична хигиена, има някои навици, които мъжете поддържат от години. Един от тях е уриниране в изправено положение. Въпреки това, Джералд Колинс, консултант-уролог хирург в болница Александра в Чешир (Англия), заявява в интервю, че мъжете трябва да изберат да уринират седнали.

Защо се препоръчва тази промяна? В тази статия ще проучим причините зад предложението на лекаря и ползите, които тази практика може да донесе за здравето на мъжете.

Въпреки това е важно да се отбележи, че винаги е препоръчително да се консултирате с професионалист, за да разрешите всякакви притеснения, свързани със здравето на уринарния ви тракт.

Повечето мъже предпочитат да уринират изправени

Препоръката на Колинс е подкрепена от доклад на YouGov относно практиките за изпразване на пикочния мехур при мъжете. Въз основа на проучване сред повече от 7000 мъже в 13 страни, компанията за анализ на данни установи, че повечето мъже уринират изправени.

Установено е също, че 33% от британските мъже казват, че никога не биха помислили да седнат. Докато само 9% винаги сядат, за да уринират. От друга страна, мъжете в Мексико и Полша ясно показаха нежеланието си да уринират седнали. В Мексико, например, само 6% винаги сядат, за да уринират, докато 36% казват, че “никога” не биха го направили.

Друго показателно откритие в доклада е, че по-възрастните мъже не искат да седят, в сравнение с по-младите мъже. Това вероятно се дължи на утвърдената през годините представа, че е „по-мъжествено“ да се уринира изправен.

Проучването показа и поразителни културни различия. Например, 40% от германските мъже казват, че “винаги” уринират седнали, в сравнение с 10% от американците и 5% от сингапурците.

Защо мъжете трябва да уринират седнали?

След като проучихме статистическите данни за практиките на мъжко уриниране по света, време е да отговорим на фундаменталния въпрос: защо мъжете трябва да уринират седнали? В следващия раздел ще разгледаме подробно причините зад предложението на английския лекар.

Защо мъжете трябва да уринират седнали – може да помогне за ефективното изпразване на пикочния мехур

По време на интервюто за The Telegraph д-р Колинс подчертава, че седналото положение може да се счита за „най-ефективният начин“ за уриниране. Това е така, защото мускулите на таза са отпуснати, което би улеснило процеса на уриниране.

Седенето може дори да стане по-полезно с възрастта на мъжете. Това се дължи на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Това състояние се характеризира с разрастване на простатната жлеза и околната тъкан, което причинява запушване на уретрата и затруднява уринирането. Увеличаването на специфичен продукт от разграждането на тестостерона е отговорен за растежа на клетките, обясни английският лекар.

ДПХ става все по-разпространена с напредването на възрастта на мъжете. Страдащите са по-склонни към усложнения, като камъни в пикочния мехур и инфекции на пикочните пътища.

От 40-годишна възраст нататък е обичайно простатната жлеза да се увеличава.

Така че мъжете може да открият, че уринирането в седнало положение е по-удобно, ако имат ДХП. От тази гледна точка, изследователи от Лайденския университет (Холандия) също подкрепят идеята, че уринирането в седнало положение може да бъде полезно. В статия, публикувана в списание Plos One, те разкриват, че тази поза улеснява пълното и по-бързо изпразване на пикочния мехур.

По-хигиенично е

Втората причина, поради която мъжете се насърчават да уринират седнали, е свързана с хигиената. Уринирането в изправено положение може да предизвика пръски, което изисква допълнително почистване на тоалетната.

Чрез уриниране в седнало положение възможността от нежелано пръскане е сведена до минимум, което води до по-хигиенично изживяване, с по-малко разпространение на микроби. Това е особено важно в споделени среди, като обществени тоалетни или семейни бани.

От друга страна, според доклад на The Guardian, двама американски професори по инженерство са провели изследване на феномена splashback и са открили шокиращи резултати.

Според техните открития, когато урината напусне уретрата, тя излиза като струя. Но на разстояние между 5 и 10 сантиметра 2 до 4 инча започва да се разпада на капчици. Те се сблъскват помежду си, генерирайки това, което е известно като „сателитни капчици“, които се пръскат под широки ъгли.

Освен това, ако има изпражнения в тоалетната, тези капчици вероятно съдържат бактерии Escherichia coli. Тези пръски от удряне на тоалетната вода от значителна височина, могат да разпръснат урината във всички части на банята. Дори върху четката ви за зъби!

Преминаване към комфорт

Въпреки че уринирането в изправено положение е обичайна практика за много мъже, важно е да се вземат предвид ползите от това да се прави в седнало положение. Препоръката на английския уролог да изберете тази позиция може да помогне за подобряване на уринирането.

Докато окончателният избор зависи от индивида, струва си да се вземат предвид потенциалните ползи за здравето. И не забравяйте, че винаги е важно да се консултирате с лекар за персонализиран съвет относно всякакви опасения за здравето на пикочните пътища.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.