Лекарства, които променят цвета на урината

Понякога цветът на урината може да варира, приемайки много ярки тонове, като синьо или оранжево. Ние обясняваме защо настъпват тези промени.
Лекарства, които променят цвета на урината
Elisa Martin Cano

Написано и проверено от лекар Elisa Martin Cano.

Последна актуализация: 11 март, 2023

Цветът на урината е индикатор за определени процеси, протичащи в тялото ни. Обикновено урината варира между различни нюанси на жълто в зависимост от това колко вода пие човек или нивото на дехидратация. И така какво може да доведе до промяна на цвета на урината?

Някои лекарства причиняват промяна на цвета на тази течност. Това не означава, че става по-тъмен или по-светъл, а че може да придобие много ярки нюанси като червено, жълто и дори синьо.

Обикновено хората, които не знаят за този факт, се страхуват. Затова в тази статия обясняваме кои лекарства могат да доведат до промяна на цвета на урината.

Защо цветът на урината може да се промени?

Въпреки че обикновено цветът леко варира, дори при едно и също лице, нормално е урината да бъде в жълтия спектър, вариращ от тъмно кехлибарено до почти прозрачно жълто. Това се дължи на наличието на естествен пигмент, наречен урохром.

От друга страна, има редица причини, поради които цветът на урината може да се промени, те са свързани с хидратация или дехидратация, както и с инфекции или консумация на храна и лекарства.

В този ред на идеи количеството течност, което човекът е приел, ще повлияе на концентрацията и следователно на цвета. Колкото по-бистра е урината, толкова по-добра е хидратацията и обратното.

От друга страна, това, което сме консумирали, може да промени цвета на урината. По този начин пигментите, както и различните съставки в храната влияят върху това, което възприемаме, когато отидем до тоалетната. Много силни подправки, като къри, придават специфична миризма и вид.

Но, освен това, някои заболявания също могат да имат ефект. При инфекции на пикочните пътища и при наличие на камъни в бъбреците урината става червеникава поради наличието на кръв.

Лекарства, които променят цвета на урината

Промени в тона се появяват и при някои лекарства, както ще видим по-долу.

Когато урината стане червена

Ако урината стане розова или червеникава, е логично да се стреснете и да си помислите, че нещо не е наред. Истината е, че в много случаи наличието на кръв в тази течност е това, което го причинява.

В допълнение към горното по отношение на инфекциите и камъните в бъбреците, това може да бъде и следствие от употребата на антикоагуланти, като варфарин и хепарин.

По същия начин други лекарства също причиняват този проблем поради техния метаболизъм. Например едно лекарство, което често се свързва с проблема, е рифампицин. Това е антибиотик, който се използва за лечение на туберкулоза.

В допълнение, някои лаксативи, съдържащи сена (билков компонент), променят цвета на урината до червено. Същото се случва и с феназопиридин, който е лекарство, което действа като аналгетик в пикочните пътища, за колики в областта или инфекции на пикочните пътища с болка.

Но ако това не е причината, струва си да се запитаме дали не е нещо, което сме яли. В тази връзка сред храните, които могат да произведат този тонус, са цвеклото, къпините и други червени плодове, както и ревенът.

Жълта урина
Нормалният цвят на урината е жълт.

Промяна на цвета на урината – зелена или синя

Въпреки че изглежда невероятно, тази течност понякога придобива синьо-зелен цвят. На първо място, това може да се дължи на амитриптилин. Това е антидепресант, който се използва не само за тази цел, но също така е показан за фибромиалгия и невропатична болка, наред с други състояния.

Освен това този нюанс може да се дължи на индометацин. Индометацин е лекарство, което се използва много често при хора с ревматоиден артрит, остра подагра и други мускулно-скелетни заболявания.

По подобен начин, тези промени в цвета са докладвани с пропофол, който се използва като част от обща анестезия и за седация. Такова лекарство може да доведе до зеленикав цвят на урината.

Ако не се дължи на тези лекарства, този цвят може също да се дължи на нарушение, известно като наследствена доброкачествена хиперкалциемия.

Промяна на цвета на урината – оранжева

Понякога оранжевият и червеникавият цвят на урината са подобни. Следователно в тази категория можем да включим и вече споменатите лекарства, като рифампицин и феназопиридин, тъй като някои хора смятат, че придобитият цвят е по-скоро оранжев, отколкото червен.

Друго лекарство, което може да доведе до оцветяване на урината в оранжево, е сулфасалазин. Това е противовъзпалително лекарство, често срещано при лечението на улцерозен колит или болест на Crohn.

Нитрофурантоин, антибиотик, показан при инфекции на пикочните пътища, и добавки с витамин B, също са свързани с тази ситуация.

Кафява урина

Понякога урината може да потъмнее до тъмножълт или дори кафеникав цвят. На първо място, това може да се дължи на употребата на някои антибиотици.

Например, има метронидазол, обичаен за лечение на Trichomonas вагинит и уретрит. По подобен начин е полезно при чревна амебиаза и инфекция с Clostridium perfringens.

От друга страна, антималарийните (антималарийни лекарства) също карат урината да стане кафява. Хлорохинът и примахинът попадат в тази група.

Ако това не е така, следващите варианти за кафява урина са определени храни (напр. боб), както и чернодробни нарушения и инфекции на пикочните пътища.

Тъмножълта урина
Листовките за лекарства често съобщават, когато един от неблагоприятните ефекти е промяна в цвета на урината.

Цветът на урината се е променил: трябва ли да отида на лекар?

Цветът на урината обикновено е жълт и варира по интензитет в зависимост от това колко добре е хидратиран човек. Въпреки това, както вече видяхме, много лекарства могат да накарат тази течност да приеме много различни цветове като червено, оранжево или дори синьо.

Ако приемате определено лекарство, вашият лекар ще ви информира за възможните неблагоприятни ефекти на лекарството, които могат да предизвикат промени в цвета на урината. По същия начин листовките в опаковката на лекарството често описват тази възможност.

Това, което трябва да имаме предвид е, че при неочаквани промени в цвета на урината винаги е най-добре да се консултирате с лекар. Въпреки че е вярно, че това обикновено е доброкачествен страничен ефект, може също да показва, че нещо не е наред с тялото, ако се продължи дълго време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.