Изследване на урея и креатинин в урината: разчитане на резултатите

Промяната на нивата на урея и креатинин може да означава проблеми с бъбреците, въпреки че тези нива са свързани и с приема на протеини, хидратацията и упражненията. Прочетете тази статия, за да научите повече по темата.
Изследване на урея и креатинин в урината: разчитане на резултатите
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Изследването на урея и креатинин в урината се използва, за да се установи колко добре функционират бъбреците във връзка със способността им да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Този тест се изисква, когато има симптоми, свързани с бъбречно заболяване.

Използва се и когато пациентът е подложен на лечение за бъбречни проблеми или има някакво състояние, което може да повлияе на функционирането на тези органи. В този смисъл си струва да споменем диабета и артериалната хипертония.

Що се отнася до резултатите, стойностите на креатинин в урината при възрастни, считани за нормални, варират между 15 и 25 mg/kg тегло/24 часа. Тези на уреята са между 12 и 20 грама за 24 часа.

Урея и креатинин: какво представляват и каква е тяхната функция?

Уреята е отпадъчно вещество, произведено от черния дроб по време на процеса, при който протеините в храната, която ядем, се метаболизират в аминокиселини. Това генерира амоняк, който след това се трансформира в урея.

Важно е да се отбележи, че карбамидният азот е транспортното средство, използвано от тялото за елиминиране на излишния азот. Всъщност лабораторното измерване е по-точно наречено уреен азот в кръвта или BUN.

Уреята се освобождава от черния дроб и след това преминава в кръвта. След това достига до бъбреците, където се филтрира и накрая се елиминира чрез урината.

Креатининът е друго отпадъчно вещество, страничен продукт на креатина. Произвежда се от мускулите като естествено следствие от нормалната им дейност. Отделителната система също филтрира креатинина от кръвта, за да го изхвърли от тялото чрез урината.

Когато има проблеми с бъбреците, стойностите на двете вещества са склонни да се повишават.
Бъбрек.
Бъбреците са филтриращи органи. Измерването на урея и креатинин има функцията да оцени тази задача, която органите трябва да изпълнят.

Защо се прави изследване ва урея и креатинин?

Изследване на урея и креатинин се изисква, когато човек има симптоми на уремия или ако има бъбречна дисфункция, с оглед проследяване на ефективността на лечението или реакцията на организма. Прави се дори при пациенти на диализа.

Може също да се препоръча, когато пациентът има състояние, което може да повлияе на появата или влошаването на бъбречно заболяване, или за оценка на бъбречната функция при пациенти с хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане и застойна сърдечна недостатъчност.

Извършва се и ако има фамилна анамнеза за проблеми с бъбреците или ако са налице определени симптоми, включително следното:

От друга страна, повечето патологии, засягащи черния дроб, могат да окажат влияние върху нивата на креатинина. По този начин, ако има чернодробно увреждане или заболяване, концентрацията на това вещество в урината може да намалее или да се увеличи.

Как се извършва тестът?

Изследването на урея и креатинин може да бъде поискано като част от така наречения бъбречен профил. Също така е част от пълен метаболитен панел, в който се измерват електролити, минерали, протеини и глюкоза в урината.

Креатининът и уреята се изследват както в кръвта, така и в урината. В последния случай пациентът трябва да събере цялата екскреция в контейнер за период от 24 часа, като пробата се съхранява в хладилник.

Не се изисква специален вид подготовка. Въпреки това, за креатинин, лицето може да бъде помолено да не консумира червено месо до 1 ден преди теста.

Какво показват резултатите?

Стойностите, считани за нормални за урея и креатинин в урината, могат да варират в зависимост от стандартите на дадена страна или дори от една лаборатория в друга, дори от техниката, използвана за количествено определяне.

Нормалната креатининурия варира от 15 до 25 mg на килограм тегло на пациента в 24-часова урина. Стойностите на карбамидния азот са между 12 и 20 грама общо, екскретирани за 24 часа.

Креатининът може да има по-ниски стойности при жените.

Повишените концентрации могат да означават влошаване на бъбречната функция. Трябва обаче да се имат предвид и други влияещи фактори, като например възрастта.

Концентрацията при възрастни над 60 години е малко по-висока.

Изследване на урея и креатинин – повишена урея в урината

В определени ситуации нивата на карбамиден азот в урината могат да бъдат повишени. Това може да означава, че има голямо количество уреен азот, който се метаболизира от черния дроб или че бъбреците не работят правилно , за да филтрират токсините.

Намаляването на тези нива обикновено не е причина за безпокойство. Всъщност това е рядко и може да се дължи на липса на протеини в диетата, малабсорбция или свръххидратация. Има обаче и други причини като бременност и чернодробна недостатъчност.

Сред състоянията, които могат да доведат до повишаване на уреята в урината, са следните:

 • Дехидратация
 • Бъбречна недостатъчност
 • Високо протеинова диета
 • Остър миокарден инфаркт
 • Застойна сърдечна недостатъчност
Жена на плажа.
Дехидратацията е в състояние да промени баланса на вътрешната среда. При това обстоятелство се увеличават концентрациите на веществата, които бъбреците трябва да филтрират.
Когато нивата на урея се повишат, може да възникне токсичност, водеща до уремичен синдром или уремия.

Висок креатинин в урината

Високият креатинин в урината може да се дължи на временно състояние като бременност, висок прием на протеини, интензивна физическа активност и реакция към някои лекарства. Може също да е признак на заболяване, засягащо бъбречната функция:

 • Бактериални инфекции
 • Автоимунни заболявания (като лупус )
 • Сърдечна недостатъчност
 • Диабет

Какво да направите, ако стойностите на уреята и креатинина се променят?

След като изследването на урея и креатинин в урината е извършено и резултатите са известни, лекарят ще определи лечението, което да следва. Това, разбира се, ще зависи от причината.

Ако това е ситуация, свързана с упражнения, диета или лекарства, лицето трябва да следва препоръките на лекаря. Бъбречната недостатъчност, от друга страна, е по-сложна и изисква интердисциплинарна оценка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Casamen Anasi A. Prevalencia de alteraciones séricas de urea y creatinina en adultos mayores con síndrome metabólico, atendidos en el Centro de Salud “A” Amaguaña durante el periodo enero-diciembre 2017. Quito: Universidad Central del Ecuador, 2018.
 • Estévez del Toro M, Chico Capote A, Jiménez Paneque R, et al. Supervivencia en pacientes cubanos con lupus eritematoso sistémico: influencia de las características iniciales de la enfermedad. Rev cubana med. 2008; 47(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232008000300003&lng=es.
 • Iglesias P, Heras M, Díez J. Diabetes mellitus y enfermedad renal en el anciano. Nefrología (Madr.). 2014;  34(3): 285-292.
 • Lagos A. Determinación de cistatina C e identificación de la relación con la creatinina sérica en el diagnóstico de insuficiencia renal en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Ambato – Ecuador: Universidad Técnica, 2017.
 • Lou Arnal L, Campos Gutiérrez B, Cuberes Izquierdo M, et al. Prevalencia de enfermedad renal crónica en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 atendidos en atención primaria. Nefrología (Madr.). 2010;  30(5): 552-556.
 • Meyer T, Hostetter T. Uremia. N Engl J Med. 2007; 357: 1316-1325. DOI: 10.1056/NEJMra071313
 • Ordóñez Sánchez J, Gallardo León J, Patiño Zambrano V, Alvarado Álvarez A. Nivel de creatinina en pacientes diabéticos hospitalizados en el área de clínica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento. 2017; 4(1): 610-617.
 • Rivas Liza L, Zavala Blas C. Niveles séricos de urea y creatinina en los pobladores adultos de 18-60 años de edad del Asentamiento Humano Virgen del Socorro – Parque Industrial – distrito La Esperanza – Trujillo. marzo del 2010”. Trujillo (Perú): Universidad Nacional, 2010.
 • Rosado Barzola E, Ramos Villalobos M. Relación de valores de la urea y creatinina en los adultos mayores de la Casa Hogar San Martin de Porres. Lima: Universidad Norbert Wiener, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.