11 признаци за чернодробната токсичност, които трябва да познавате

Някои от честите симптоми са жълтеница, висока температура и синини. Това може да бъде сериозно заболяване, затова не се колебайте да се консултирате с лекар.
11 признаци за чернодробната токсичност, които трябва да познавате
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Черният дроб е основният орган, който отговаря за метаболизма на хранителни вещества, лекарства и други токсични вещества и може да бъде засегнат от чернодробната токсичност.

С други думи, той е голям филтър, който пречиства токсичните елементи. Той прави това преди достигнето им до кръвния поток и другите тъкани.

Тялото обаче не обработва тези вещества правилно в някои случаи. Така че те могат да увредят черния дроб.

Какво представлява чернодробната токсичност?

Хепатотоксичността е чернодробно увреждане, причинено от употребата на медикаменти или други нелекарствени елементи.

Способността на черния дроб да филтрира веществата го прави уязвим на токсичните съставки.

В действителност чернодробната токсичност е сериозен здравен проблем както в САЩ, така и в Европа. Нещо повече, това е станало по-скоро проблем през последните години, дори е довело до изтеглянето на някои продукти от пазара.

Някои от тези чернодробни токсини са:

 • Голямо разнообразие от лекарства (главно антибиотици и противовъзпалителни средства)
 • Промишлени или природни вещества (например: гъби, прекалено много зелен чай), които причиняват необичайна реакция в организма.

Какви са симптомите?

Чернодробната токсичност може да се появи като всеки друг вид хепатопатия

Симптомите са много подобни на вирусен хепатит.

По принцип чернодробната токсичност може да се появи като всеки друг вид хепатопатия. С други думи, това включва заболявания, които пречат на черния дроб да функционира правилно.

Някои от най-честите симптоми са:

 • Жълтеница
 • Гадене и повръщане
 • Промени в цвета на изпражненията
 • По-тъмна урина
 • Умора и изтощение
 • Коремна болка и подуване на корема
 • Висока температура
 • Загуба на апетит
 • Сърбеж на кожата
 • Синини

Някои хора не проявяват никакви симптоми. Въпреки това, състоянието обикновено се идентифицира скоро след излагане на определени предсказуеми чернодробни токсини.

В противен случай, с непредвидими чернодробни токсини, симптомите може да се проявят след седмици или дори месеци.

Какви продукти са свързани с чернодробната токсичност?

Лечение

Някои лекарства са свързани с чернодробната токсичност

Този списък с лекарства с доказана токсичност, съставен от испанския регулатор на лекарствата в испанското правителство може да ви помогне да видите дали растителните лекарства, които приемате, могат да бъдат вредни.

Хранителни и билкови добавки

Въпреки че много хора не го осъзнават, някои билкови лекарства са съпроводени от риск от чернодробна токсичност. В резултат на това не се препоръчва комбиниране на продуктите.

Някои елементи от списъка са:

 • Morinda citrifollia (сок от нони)
 • Viscus album (имел)
 • Valeriana officinalis  (валериан)
 • Cinnamomum camphora (камфорово масло, Vicks Vapor Rub)
 • Алое вера
 • Glycine max (соеви изофлавони)
 • Гъби

Някои гъби съдържат анатоксини. Анатоксините са чернодробни токсини или с други думи, причиняват увреждане на клетките и тъканите в черния дроб и бъбреците.

Те могат да причинят:

Разбира се, без подходяща медицинска помощ те могат да доведат до сърдечен удар или дори смърт за два дни.

Лекарства и химични агенти

Чернодробната токсичност засяга и сърдечния мускул

По-специално тази категория включва кокаин, екстази, пестициди, хербициди, винил хлорид и замърсена храна.

Как се диагностицира чернодробната токсичност?

Няма тестове, които определено диагностицират чернодробната токсичност.

Така че, поради сходството на симптомите между свързаните заболявания ще са необходими определени медицински тестове, за да се изключи вирусния хепатит и други причини.

Лечение

Чернодробната токсичност изисква адекватно лечение

Ацетилцистеинът е вещество, което помага за отстраняването на токсините от черния дроб. Освен това се случва в случаи на интоксикация да се приемат големи количества ацетаминофен. Няма друго специфично лечение на проблема.

Също така, отстраняването или избягването на предполагаемия виновник е от съществено значение. В допълнение, е необходимо лечение на симптоми като повръщане, почивка и избягване на вещества, които ги изостря.

Опасностите

Общо взето, симптомите на чернодробната токсичност имат тенденция да се подобряват, когато се отстрани токсичното вещество.

Ако обаче това не реши проблема, това може да доведе до необратима чернодробна недостатъчност. Или може да доведе до цироза.

Както можете да видите, чернодробната токсичност може да бъде много сериозна. Ето защо е важно да се идентифицират предупредителните знаци, за да се предотвратят усложненията.

Така че, ако сте забелязали някой от тези симптоми, не се колебайте. Отидете на лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Andrade, R. J., M. I. Lucena, and M. García-Cortés. “Hepatotoxicidad por infusión de hierbas.” Gastroenterología y hepatología 25.5 (2002): 327-332.
 • Bessone, F., and H. Tanno. “Hepatotoxicidad inducida por antiinflamatorios no esteroides.” Gastroenterología y hepatología23.4 (2000): 200-205.
 • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
 • Marino, Carlo, et al. “Hepatotoxicidad por drogas: reporte de un caso y revisión de literatura.” Rev. méd. Maule 26.2 (2010): 103-109.
 • Tejada Cifuentes, Francisco. “Hepatotoxicidad por fármacos.” Revista Clínica de Medicina de Familia 3.3 (2010): 177-191.
 • Stournaras E, Tziomalos K. Herbal medicine-related hepatotoxicity. World J Hepatol. 2015;7(19):2189–2193. doi:10.4254/wjh.v7.i19.2189
 • Larrey, D. (2009). [Hepatotoxicity of drugs and chemicals].. Gastroentérologie clinique et biologique. 33. 1136-46.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.