Атропин: функции и странични ефекти

Атропинът е лекарство, което действа като антагонист на мускариновите ацетилхолинови рецептори и има множество фармакологични свойства. Прочетете всичко за него в тази статия!
Атропин: функции и странични ефекти
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Атропинът е медикамент. Лекарите използват атропин за множество различни неща. Има мидритатни, спазмолитични, антидиарични, анти-катарални и анестетични свойства.

Това активно вещество се извлича от растението беладона и от други растения от семейство Картофови. Още от древни времена индусите използват свойствата на беладоната. По-късно в Римската империя и Средновековието се е употребявало за токсични цели.

В тази статия ще обясним в детайли следните неща за атропина:

 • Как действа
 • Неговата фармакокинетика
 • Фармакологичните му свойства
 • Страничните ефекти

Преди да започнем обаче, трябва да научите какво представляват ацетилхолиновите рецептори, за да разберете по-добре как действа атропинът.

Ацетилхолинови рецептори

Ацетилхолинови рецептори

Атропинът е активна съставка, която се извлича от Картофови растения, като беладоната. Използва се от древни времена.

Ацетилхолиновите рецептори са група рецептори, които обхващат два други типа рецептори. Те биват мускаринови и никотинови. По принцип се намират в синаптичната цепнатина. Те са предимно на постганглионарно ниво. Има някои и на пресинаптично ниво.

Всички невротрансмитерни системи имат рецептори на пресинаптично ниво. Това се дължи на факта, че те модулират количеството ацетилхолин, което трябва да се отдели.

Ацетилхолинът е вещество, което се синтезита в цитоплазмата на моторните неврони и активира директно ацетилхолиновите рецептори. Въпреки това много малко пресинаптични рецептори предизвикват секрецията на това вещество.

Атропин: как действа

Атропинът е антагонист на мускариновите ацетилхолинови рецептори. Както споменахме, ацетилхолинът е вещество, което активира директно тези рецептори.

Това означава, че потиска парасимпатиковата нервна система. По същество обяснението за това се основава на факта, че ацетилхолиновите рецептори са в парасимпатиковия дял. Затова при приема си атропинът влияе на сърцето, очите и храносмилателния тракт, както и на други органи.

Фармакокинетика

Фармакокинетика

По принцип това лекарство може да се приема перорално, интравенозно, както и по много други начини. Ако се приема през устата, се усвоява лесно в храносмилателния тракт. След това той преминава през кръвния поток.

Това лекарство е лесно разтворимо. Това означава, че е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера и плацентата. Следователно, бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, ако се лекуват с атропин.

Има полуживот от приблизително два до три часа. Освен това се метаболизира на 50 до 75% от черния дроб. След това организмът отделя чрез урината както усвоените, така и неметаболизираните частици от лекарството.

Фармаколочини ефекти

Атропинът блокира дейността на мускариновите ацетилхолинови рецептори. В общи линии това означава, че не позволява на ацетилхолина да взаимодейства с тези рецептори.

Това се случва постепенно в поредица от структури, като слюнчените, потните и субмукозните жлези, съдовата гладка мускулатура, сърдечната система, храносмилателния и пикочния тракт, стомашните жлези и автономните ганглии.

Тъй като действа антихолинергично във всички тези части от тялото, някои от нещата, които предизвиква, са:

 • Тахикардия. Ето защо се използва за увеличаване на сърдечния ритъм по време на спешни случаи.
 • На храносмилателно ниво атропинът намалява перситалтиката и стомашно-чревните спазми, крампи и секреции.
 • Затруднява уринирането. Това е проблематично при пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия.
 • Мидриаза. Блокира цилиарния мускул, причинявайки спазми. Независимо от това, атропинът не потиска мускариновите рецептори на очите, ако се приема перорално.

Странични ефекти на атропин

Неблагоприятните ефекти на това лекарство са свързани с приеманата доза. Тези реакции се срещат често, особено при деца. Освен това атропинът може да натрупа и предизвика системни ефекти след прием чрез инхалация на множество дози от възрастни.

При възрастните най-честите нежелани реакции са:

 • Сухота в устата
 • Зачервена и прегряла кожа вследствие липсата на изпотяване
 • Висока температура
 • Запек

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.