Изкуствени сълзи за сухи очи: как се използват?

Изкуствените сълзи са капки, използвани за смазване и овлажняване на очите, особено когато са сухи. Как се използват? Научете всичко по темата тук!
Изкуствени сълзи за сухи очи: как се използват?
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 28 ноември, 2022

Изкуствените сълзи са продукт, предназначен да изпълнява функция, подобна на тази на естествените сълзи. По-специално, те поддържат подходящата влажност и хидратация на очите. Поради тази причина те често се използват при състояния на сухо око.

Прилагането им намалява възпалението или раздразнението, породено от липсата на смазване. В допълнение, предпазват от други свързани усложнения. Как да ги използвате правилно? Ето и подробностите.

Сухи очи и възможните причини за тях

Сухите очи са често срещан проблем, който генерира досадни симптоми като сърбеж или парене. Понякога това е временно състояние; например, когато прекарвате много време пред компютъра или в климатизирана стая.

Въпреки това, има моменти, когато този симптом става хроничен, например когато е резултат от следните фактори:

 • Стареене.
 • Автоимунни заболявания.
 • Хормонални промени.
 • Алергични заболявания на очите.
 • Възпаление на мастните жлези на клепача.

Така или иначе, сухите очи причиняват различни неудобства. Като замъгляване на зрението или умора на очите. Най-практичното решение за това състояние са изкуствените сълзи.

изкуствените сълзи за сухи очи
Изкуствените сълзи са най-често използваното решение за овлажняване на сухи очи.

Какво представляват изкуствените сълзи?

Изкуствените сълзи са капки, които смазват сухите очи и помагат за поддържане на влагата върху външната повърхност на тези органи. Те се използват за борба със сухотата и са основното лечение за тези, които страдат от синдрома на сухото око.

Тяхната функция е да имитират състава на истинските сълзи. Техният състав обаче може да варира в зависимост от марката. За да бъдем по-точни, те съдържат един или повече от следните елементи:

 • Очни лубриканти. Всички марки имат тази съставка. Функцията им е да лекуват повърхността на окото, когато има увреждане.
 • Гума гуар. Има я в маслените капки и е полезна за тези, които имат сериозен проблем със сухото око.
 • Консерванти. Те предотвратяват развитието на бактерии в течността.

Изкуствените сълзи могат да бъдат закупени без рецепта. Хората почти винаги трябва да изпробват няколко марки, преди да намерят найподходящата за тях. Обичайно е при по-тежки състояния да се използва и мехлем или гел.

Как да изберем изкуствени сълзи?

Както вече посочихме, този продукт обикновено е първата възможност за лечение в случаи на сухота в очите. Важно е обаче да се отбележи, че най-добре е да имате персонализирано лечение, особено ако проблемът е хроничен или силно изразен.

Въпреки това, най-често се използват тези формули без фосфати и без консерванти. По същия начин се препоръчва те да имат нисък осмоларитет, т.е. ниска концентрация на разтворени вещества. Това компенсира излишъка от соли – или хиперосмоларитет – който винаги присъства при сухо око.

Трябва да се отбележи, че имат различна степен на вискозитет. По-течните имат краткотраен ефект. По-плътните имат по-дълготраен ефект, но са по-неудобни, тъй като водят до замъглено зрение. Поради тази причина обикновено се използват само вечер, преди лягане.

Безопасни ли са изкуствените сълзи?

Като цяло изкуствените сълзи са безопасни. Трябва да се внимава само с капки, които съдържат консерванти. Те често се предлагат в многодозови бутилки. Консервантите предотвратяват развитието на бактерии в лекарството, но дразнят очите на някои хора.

Капките без консерванти се предлагат в еднодозова опаковка, което означава, че се използват и изхвърлят. Те обикновено са по-скъпи, но са и по-безопасни за тези, които трябва да ги използват повече от четири пъти на ден.

И двата вида обаче могат да причинят замъглено зрение или да генерират алергична реакция. Ако забележите някакъв дискомфорт след използване на капките като парене, сърбеж или възпаление, прекратете употребата. Ако има и световъртеж, гадене или затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ.

Използване на изкуствени сълзи за сухи очи

Изкуствените сълзи с консерванти не трябва да се прилагат повече от четири пъти на ден. Ако не съдържат консерванти, е възможно да се използват до осем пъти. Във всеки случай най-добре е да се консултирате с вашия лекар и да следвате инструкциите му.

Преди използване на капките е необходимо да измиете ръцете си. След това отстранете контактните лещи – ако използвате такива – и разклатете бутилката. След това изпълнете следните стъпки:

 • Наклонете главата си леко назад, гледайки нагоре.
 • Дръжте бутилката с капки с палец, показалец и среден пръст, без да докосвате върха на бутилката или ръба на бутилката.
 • Затворете си очите.
 • Поставете капка в ъгъла на окото, близо до носа, без да докосвате клепача.
 • Отворете очите и мигнете няколко пъти, докато капката влезе в окото.
 • Капнете другото око.
 • Затворете плътно продукта, приберете го и измийте отново ръцете си.
изкуствени сълзи за сухи очи
Изкуствените сълзи обикновено се използват четири до осем пъти на ден, в зависимост от формулата им.

Последни препоръки

Контактните лещи причиняват сухота в очите. В такива случаи е най-добре да помолите вашия лекар да ви препоръча най-подходящите изкуствени сълзи. Почти винаги се препоръчват тези с 0,15% хиалуронова киселина и без консерванти.

Капките за зачервени очи или деконгестантите често влошават симптомите на сухота в очите. Затова те не се препоръчват. Ако използването на изкуствени сълзи не е ефективно, важно е да обсъдите това с вашия офталмолог, за да намерите други възможности за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Feb 23;2(2):CD009729. doi: 10.1002/14651858.CD009729.pub2. PMID: 26905373; PMCID: PMC5045033.
 • Kathuria A, Shamloo K, Jhanji V, Sharma A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J Clin Med. 2021 Mar 21;10(6):1289. doi: 10.3390/jcm10061289. PMID: 33800965; PMCID: PMC8003881.
 • Colomer, M. E. B., Pérez, M. A., & Chamón, H. R. A. (2011). El síndrome del ojo seco: el uso de lágrimas artificiales. Butlletí d’Informació Terapéutica, 22, 3.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.