Изкълчен глезен: лечение с ефектични натурални средства

Едно навяхване може да се появи във всяка част от тялото, въпреки че глезена е най-уязвимото място. Без подходящо лечение, това състояние може да се усложни.
Изкълчен глезен: лечение с ефектични натурални средства

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Всеки може да има изкълчен глезен. Това е нараняване, което се случва, когато внезапно изкълчите коляно си докато тичате, ходите, не сте загрели много преди физически упражнения и т.н. Освен, че трябва да се консултирате с лекар, можете да използвате допълващи природни начини за лечение. Така ще успеете да подобрите това състояние по-бързо.

Основни съвети и препоръки за изкълчен глезен

Изкълчен глезен: доктор бинтова един изкълчен глезен

Съчетанието от почивка и внимателни упражнения ще подобри притока на кръв в глезена и последващото оздравяване.

Първият симптом на изкълчен глезен е острата болка. Това се случва, когато сухожилията се разтегнат до такава степен, че да се увреди ставата. Обаче, зле заздравялото навяхване, може, с течение на времето, да има лоши последствия.

След разтягане на вашите сухожилия, избягвайте да поставяте тежести върху ранения крак, като го положите на земята. Освен това, обездвижвайте го колкото се може по-често. Премахнете всякакъв тип напрежение върху него и използвайте бастун или патерици, когато се опитвате да ходите.

Навяхнатият глезен е сериозно нараняване, чието заздравяване изисква време.

Така казано, първото нещо, което трябва да направите, е да си почивате. В допълнение, повдигнете крака си до височината на сърцето, доколкото е възможно, за да намалите възпалението и болката.

Друго нещо, което можете да направите, за да облекчите болката, е да раздвижвате пръстите на краката си колкото се може по-често. Това ще ускори оздравяването и ще намали възпалението.

Леките упражнения за разтягане също се препоръчват, тъй като ще подобрят кръвообращението на  глезена.

Допълнителни начини за лечение на изкълчен глезен

Има много природни начини на лечение за заздравяване на навяхнат глезен и те могат да допълнят тези, които са предписани от лекар.

Ако нараняването е леко, тогава то може да бъде лекувано в домашни условия, като се използват някои лесни за приготвяне/прилагане начини за лечение. От друга страна, ако вашия изкълчен глезен е наистина в лошо състояние, тогава отидете на лекар специалист, който може да го излекува.

При изкълчен глезен: леден компрес

Изкълчен глезен: леден компрес на глезен

Леденият компрес намалява възпалението, причинено от изкълчването на глезена и следователно намалява болката.

Ледът е едно от домашните лечения, което най-много помага за заздравяването на изкълчен глезен. По време на изкълчването, пакет с лед или гел, приложен върху засегнатата зона, ще помогне да се намали отока.

Ледените компреси могат да се повтарят за периоди от 15 до 20 минути, на всеки три или четири часа, за седмица. Разбира се, всичко зависи от заздравяването на раната и каква болка изпитвате.

Имайте предвид, че ледът не трябва никога да се прилага директно върху кожата, тъй като това може да доведе до изгаряния.

Магнезиев сулфат

Магнезиевият сулфат е друго чудесно средство за лечение на изкълчен глезен.

  • Разредете магнезиевия сулфат в 1/2 чаша топла вода.
  • Намажете глезена с тази течност и оставете да подейства 30 минути, два пъти на ден, в продължение на три до четири последователни дни.

Етерични масла

Снимка на 3 шишенца с етерични масла

Някои етерични масла имат противовъзпалителни и обезболяващи свойства.

Натуралните масла са чудесна алтернатива за лечение на изкълчен глезен и облекчаване на болката и възпалението, които идват с него. Това са допълнителни средства за лечение, които помагат за намаляване на възпалението и болката, като отпускат мускулите.

Има много натурални масла, които можете да използвате за тази цел: рициново масло, кокосово масло, масло от лук, масло от куркума, масло от арника или зехтин.

  • Приложете го към засегнатата зона и покрийте с превързка и дръжте превръзката поне половин час.
  • Повтаряйте тази процедура всеки ден в продължение на една седмица. Бъдещото прилагане ще зависи от напредъка на вашето състояние.

В допълнение, важно е да знаете как да правите превръзка, така че, засегнатия глезен, пръстите и частта от крака до коляното, да останат неподвижни. Тази зона трябва да бъде спокойна и да не се упражнява натиск, за да може да се подобри кръвообращението.

Куркума и лук

Смесете куркума на прах с лимон, за да получите гъста паста. Нанесете я директно върху увредената зона. Освен това, можете да я смесите с чаша топло мляко и да го изпиете два пъти за облекчаване на болката.

Като алтернатива, нарежете лука на парчета и добавете сол, за да направите мека паста. Нанесете го с превръзка на засегнатата зона и оставете да действа два часа. Можете да го повторите толкова пъти, колкото е необходимо, за да увеличите максимално противовъзпалителното му действие.

Излекувайте изкълчен глезен с арника и зехтин

Снимка на цветове и масло от арника

Арниката има противовъзпалителни свойства и се използва за лечение на изкълчен глезен и всякаква друга става.

Арниката и зехтина са силна комбинация, когато става въпрос за намаляване на натъртванията и възпалението.

  • Сложете няколко капки на засегнатата зона и масажирайте. Оставете да подейства поне пет часа.

Също така, можете да смесите зехтин с жълтък от яйце и да го приложите директно върху засегнатата зона.

  • Покрийте мехлема с памук и превръзка. Оставете го за два дни.

Третият начин е да приложите няколко капки предварително загряно зехтиново масло, директно към засегнатата зона.

  • Масажирайте внимателно. Можете да повтаряте по четири пъти на ден.

Ако се научите как да използввате и прилагате описаните допълнителни натурални средства, ще излекувате по-бързо изкълчения глезен. Използването на тези методи е много лесно и евтино, а най-важното нещо е, че е ефективно. (Трябва да ги използвате заедно с лекарствата, предписани от вашия лекар).


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.