Изглаждането на кривата на коронавируса: всичко е в ръцете ви

Поведението на всеки един от нас е жизнено важно за контролиране разпространението на COVID-19. Изглаждането на кривата на коронавируса се прави с цел да сме сигурни, че броят на заразените хора никога няма да превиши капацитета на болниците.
Изглаждането на кривата на коронавируса: всичко е в ръцете ви

Последна актуализация: 30 март, 2020

Откакто Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус  декларира  на 11 март, че сме в пандемия на COVID-19, малко неща са се променили. Все още се опитваме да вземем преднина пред болестта, медицинските инстанции се опитват да открият ваксина, а много страни бяха принудени да направят нещо много специфично и решително: да работят по изглаждането на кривата на коронавируса.

Но какво реално се цели с това? Казано най-общо, тази диаграма е насочена към отговорността на обществото. Тя изисква от нас да бъдем разумни и да спазваме мерките за безопасност, за да се опитаме да ограничим разпространението на вируса. Това не важи само за нас самите. Това означава да се грижим за другите и най-важното – за най-уязвимата група от населението: възрастните хора.

Здравните министри на редица държави, като и представители на Координационния център  за спешни здравни мерки, ни казват, че целта е да се намали броят на заразените хора, за да се избегне колапса на здравната система. Италия в момента изнемогва и се намира в безпрецедентно състояние на тревога.

Целта е ясна и можем да я постигнем: всички сме в една лодка и сме отговорни за поведението и действията си. Трябва да спазваме последните указания и да се опитаме да изравним кривата на коронавируса, за да може да контролираме ситуацията.

Графика представяща пандемията на вируса

Как можем да изгладим кривата на коронавируса?

Едно нещо е ясно: все още няма ваксина за COVID-19. Няма лечение за болестта и според СЗО нивото на заразяване е около 1.4 до 2.5. Това означава, че всеки инфектиран може на свой ред да заради двама-трима човека. Ето защо е важно да намалим броя на болните.

В ситуацията на епидемия или пандемия, в каквато се намираме в момента, е жизнено важно да спрем разпространението на вируса. И всички носим отговорност за това!

На първо място това е задача на здравните институции. Заразата ще продължи да се разпространява, но ако я забавим и понижим дневния пик на инфекцията, контролирането на ситуацията ще стане по-лесно.

Затова нека да видим как можем да изравним кривата на коронавируса.

Какво точно ни казва тази графика?

Първото, на което трябва да обърнете внимание, е хоризонталната пунктирана линия. Тя представлява капацитета на здравната система да отговори на кризата. Затова кривата на инфектираните не трябва да минава над тази линия, тъй като това е линията, която ни казва, че има свободни места за осигуряване на бърза и ефикасна медицинска грижа за болните.

За да разберете значението на графиката, представете си метрото в час пик. Понякога вагоните са толкова пълни, че е невъзможно да поберат още пътници. Метрото просто не може да отговори на търсенето и хората остават да чакат на перона.

Същото може да се случи и със здравната система. Ако броят на инфектираните хора превиши капацитета на болниците, тогава болните няма да могат да получат адекватна грижа.

Целта е кривата винаги да бъде под този праг на насищане. Така влиянието на коронавируса ще бъде по-щадящо и ситуацията по-лесно може да бъде контролирана.

В много страни бяха взети мерки за изглаждане на кривата на коронавируса.

Откъде произлиза графиката?

Необходимостта от изглаждане на кривата на коронавируса се основава на скорошно проучване публикувано в научното списание The Lancet от д-р Рой Андерсон.

Опитът от случващото се в Китай ни дава предимство в прилагането на сходни механизми за ограничаване, превенция и действие. Ясно е, че мерките проработиха, тъй като успяха да ограничат преднината на коронавируса. Сега в страната има по-малко от 10 случая на ден, което е нищо, имайки  предвид броя на населението на Китай.

Едно нещо е ясно: Китай се ръководи от авторитарно правителство. В демократичните страни в Европа например ще е по-трудно да бъдат взети такива мерки. Но въпреки това има едно нещо, което трябва да подчертаем – личната отговорност за спазване на наложените мерки от правителството.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лекарство за COVID-19 се разработва в момента

Всички сме отговорни: изглаждането на кривата на коронавируса е в ръцете ни

Изглаждането на кривата на коронавируса е в ръцете ни. Освен обичайните хигиенни мерки, миенето на ръцете и спазването на дистанция, има и други аспекти.

Отговорността ни като гражданско общество включва грижата за най-уязвимите хора, тези които са изложени на най-големия риск. Трябва да обърнем специално внимание на възрастните хора с придружаващи заболявания.

В много култури битуват сходни навици. Нормално е да се прегръщаме, поздравяваме с целувка и да си стискаме ръцете. Обичаме да общуваме, да се срещаме с приятелите и семействата си. Но сега е моментът да вземем крайни мерки.

Трябва да се предпазим като намалим и ограничим движенията и контактите си, за да може пандемията да бъде контролируема. COVID-19 инфектира повече от 125000 души само за два месеца, а смъртните случаи надхвърлят 5000.

Нека да запомним, че колкото по-бавно се разпространява вирусът, толкова по-добре ще се справи здравната система. Доверили сме се на невероятните ни здравни специалисти и нека да действаме отговорно и зряло като общество.

Живеем в несигурност и е време да покажем най-доброто от себе си. Можем да го направим. Промяната започва от теб!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.