Две испански болници тестват ново испанско лекарство против рак

Предварителното търговско наименование на лекарството BO-112 показва, че той все още е в експериментална фаза. Много обаче вече имат високи очаквания за него.
Две испански болници тестват ново испанско лекарство против рак

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Според последните новини две испански болници тестват 100% испанско л екарство против рак.

Те ще приложат новото лечение върху максимум 24 пациенти, които имат тумори с лоши прогнози.

 

Първият етап от изследването на рака

Новото лекарство против рак ще се тества върху 24 пациента

Проучването ще се проведе в болница “Грегорио Маранаон” и в Клиничния университет “Навара”.

В първия етап от изследването за рак пет пациенти, които са имали тумори и не са се повлияли от друго лечение, вече са започнали лечение с лекарството (BO-112).

Тези пет пациенти ще бъдат първите от група с от 12 до 24 раково болни, които ще участват в първата фаза на клиничното изпитване.

Лекарство против рак от Испания

Лечението с това лекарство против рак е започнало в Националния център по ракови изследвания (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas или CNIO). Сега те го развиват в гореспоменатите здравни центрове в Мадрид и Памплона.

Лекарството против рак е от Испания. Няма да отнеме много време докато стане международно.

Що се отнася до сроковете, първите резултати от проучванията ще бъдат готови през юни.

Първата конференция на Американската асоциация по рака е през юни. Това е мястото, където представят големия напредък в областта на онкологията.

Това лекарство против рак може да навлезе на пазара след 3 до 4 години.

Имунотерапия

Имунотерапията е процес, който революционизира лечението на рака.

Вместо да се бори директно с туморните клетки като традиционната химиотерапия, тя напада рака, използвайки естествената защита на организма.

Тук имунната система не само стимулира. Освен това е научена да идентифицира злокачествените клетки.

С подходящо обучение вашите естествени защити ще могат да се справят с тумора. Имунотерапията свива туморите с по-малко странични ефекти. По този начин той намалява за съпътстващи увреждания на здравите тъкани.

Този напредък постепенно променя вида на хората с тумори, включително меланома и рак на белия дроб.

Типология на туморите за лечението

Лекарство против рак с първи тест в Испания

Имунологичните лекарства вече са на пазара, а това ново испанско лекарство против рака ще бъде добавено към списъка.

Първоначално е предназначено да лекува твърди тумори, които са най-чести (рак на гърдата, белия дроб, яйчника, черния дроб и ендокринната система, меланома, саркома и т.н.).

Въпреки това, те са избрали пациенти с осезаеми и достъпни тумори за проучванията досега (включително меланом с кожни метастази).

Те ще доставят лекарството с инжекция директно в тумора чрез ултразвук, за да бъде приложено лекарството локално.

Подробности за новото лекарство

Като цяло, те ще опитат тази испанска терапия върху хора, които неуспешно са били лекувани от съществуващите лечения. Освен това лечението включва и други лекарства освен имунотерапията.

Най-напред трябва да разкрият ефективността на новите лекарства. След това могат да го използват в други ранни стадии на заболяването дори преди операцията.

Предварителното търговско наименование на лекарството BO-112 показва, че той все още е в експериментална фаза. Много обаче вече имат високи очаквания за него.

Като цяло това би било първото лекарство, което съчетава два обещаващи подхода за борба с рака: имунотерапия и автофагия. Това е механизъм, който е разработен от японския учен Йошинори Оксуми с Нобелова награда за медицина от 2016 г.

Испанското лекарство обаче не трябва да се прилага самостоятелно. В бъдеще може да се комбинира с други имунотерапии. Освен това се тестват и тези възможности в клинични проучвания.

Публично-частно сътрудничество

Лекарство против рак дава надежда на много пациенти

Като цяло тези проучвания са отличен пример за това как може да изглежда публично-частното сътрудничество.

През 2010 г. Националният център по онкологични изследвания (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas или CNIO) даде лиценза за лекарството на испанска компания. Това е малка биотехнологична фирма, родена в резултат на сътрудничеството: Bioncotech.

Изследванията са ръководени от Marisol Soengas, ръководител на Melanoma Groupна Bioncotech.

В нейните думи:

“Учените обикновено рядко виждат резултатите от лабораторията директно да достигат пациента. Това клинично проучване е резултат от сътрудничеството на изследователи от множество различни дисциплини, ръководени от чудесния екип от Bioncotech. Ние в CNIO се гордеем с тази голяма стъпка.”

Испанските учени ще представят резултатите от тези проучвания на най-голямата конференция по онкология в света, конференцията на Американското общество по клинична онкология (ASCO). Тя ще се проведе в Чикаго от 2-ри до 6-ти юли.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Anel, A., Martínez-Lostao, L., & Pardo, J. (2015). Second meeting of the Spanish Immunotherapy Group GEIT (Grupo Español de Inmunoterapia), January 16, 2015, in Zaragoza, Spain.
  • Misra, R., Acharya, S., & Sahoo, S. K. (2010). Cancer nanotechnology: Application of nanotechnology in cancer therapy. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.08.006
  • Gottesman, M. M. (2002). Mechanisms of Cancer Drug Resistance. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.53.082901.103929

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.