Истинската любов: женени от 75 години умират в едно легло

Снимката на съпрузите, които посрещаха смъртта заедно за по-малко от 24 часа, разтърси света
Истинската любов: женени от 75 години умират в едно легло

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За някои “истинската любов” е нещо, което се случва само в приказките или книгите, тъй като по-голяма част от връзките не продължават дълго. Много хора трябва да срещнат няколко човека, преди да открият най-подходящия, с когото да прекарат живота си.

И въпреки че за по-голямата част от случаите това е така, съществуват и няколко невероятни истории. Те доказват, че нищо не е невъзможно. Двама души могат да са влюбени през целия си живот, дори докато смъртта ги раздели.

Такъв е случаят със семейна двойка в Калифорния. Те са се срещнали на 8-годишна възраст и остават неразделни след това. След 75-годишен брак изглежда така, сякаш смъртта най-накрая ще ги раздели… или?

Дори и смъртта не може да раздели истинската любов

Джанет и Александър Тозко, възрастна двойка от Сан Диего, Калифорния, са били женени в продължение на 75 години. Интересното е, че умират в рамките на няколко часа един след друг. Прегърнати, те изповядват истинската любов, която ги е крепяла заедно през целия им житейски път до края.

Тази любовна история е документирана от Ейми Тозко-Кушман, дъщеря на двойката Тя решава да сподели своята история и да трогне целия свят.

Александър Тозко и съпругата му Джанет, и двамата от Кънектикът, се срещат, когато са само на 8 години. Когато порастват, вземат решение да се оженят и това се случва през 1940 г.

Дъщеря им казва: “Не обичаха да са разделени. Сякаш двете им сърца биеха като едно цяло.”

Александър, на 95, обича да играе голф, докато здравето му един ден се влошава в резултат на падане, което претърпява няколко седмици преди смъртта си. Въпреки че е прегледан от експерти, здравословното му състояние не се подобрява, напротив – влошава се с течение на времето.

Виждайки че съпругът й не се подобрява, а само се влошава, Джанет, на 96 години, също започва да изпитва здравословни проблеми. Прикована е към леглото – точно като мъжа й. Въпреки че има малко сила, жената пожелава болничното й легло да бъде в непосредствена близост до съпруга й, за да се грижи за него до края.

Истинската любов

Двамата се приближават бавно към критичния момент.

Той вече не успява да стане от леглото, а тя изпада в депресия. Въпреки това и двамата са в напрегнато очакване на 29 юни. Това е датата, на която възрастната двойка ще отпразнува 75-годишен брак.

За съжаление те никога не стигат до този ден. Александър умира през нощта на 17 юни, а Джанет – на следващата сутрин. Въпреки това двойката успява да изпълни последните си желания. Той иска да издъхне в ръцете й, а тя – да бъде с него веднага след като той умре.

Ейми Тозко-Кушман, която е била там заедно с родителите си и с четирите си братя, споделя, че именно тя е съобщила новината на майка си. “Казах й, че татко издъхна. Тя го прегърна и каза: “Виждаш ли? Това е това, което исках: да умреш в ръцете ми. Обичам те. Чакай ме, скоро ще бъде с теб”.

След това децата излизат от стаята, за да оставят майка си за момент насаме със съпруга, когото толкова е обичала през целия си живот.

За изненада на всички за по-малко от 24 часа тя също умира. Техните безжизнени тела остават прегърнати.

Моментът е уловен в една снимка, която обиколи целия свят и разтърси милиони хора. Тази снимка ясно показва, че истинската любов може да продължи дори до края.

Джанет и Александър Тозко са погребани заедно в Националното гробище Мирамар в Сан Диего, Калифорния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.