Научете всичко за дислокацията на коляното

Дислокацията на коляното редовно се получава като резултат от внезапната промяна на посоката на крака ви когато докосвате земята. Научете повече за това в тази статия.
Научете всичко за дислокацията на коляното

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Дислокацията на коляното възниква когато колянната кост е изместена от мястото си. Може да възникне поради падане, директен удар в коляното или след обръщане или завъртане.

Често дислокацията на коляното възниква към външната част на крака. По-вероятно е да възникне по време на физическа дейност.

Причини за дислокацията на коляното

Дислокацията на коляното: човек с болка в коляното

Дислокацията на капачката на коляното редовно възниква като резултат от внезапна смяна на посоката на крака когато докосва земята. Обаче може да възникне когато има директно нараняване на коляното. Това почти винаги се случва поради нещо, което предразполага човек към него.

Когато вашата патела или капачката на коляното се дислокира, ставата става нестабилна и може да паднете. Често хората често могат да забележат, че пателите им не са на мястото си и че колената им изглеждат. Обаче ако дислокацията на пателите или на капачката на коляното възникне поради директно нараняване, може дори да счупи ставната капсула.

Фактори, които увеличават риска от дислокацията на коляното

Някои фактори могат да увеличат риска от страдане от дислокация на капачката на коляното. Сред тях, наднорменото тегло или високия ръст, или ако преди сте страдали от друга пателарна дислокация, или друго нараняване на коляното играят роля.

Също така, трябва да имате предвид физичеките характеристики, които увеличават риска от страдане от дислокацията на капачката на коляното като:

 • Patella Alta: Притежаването на прекалено висока патела.
 • Обърнати навътре колене: Да имате крака във формата на буква X увеличава ъгъла между квадрицепса и пателарното сухожолие, улеснявайки разместването на пателата.
 • Латерално вмъкване на сухожилието на патела.
 • Разкъсване на медиален пателофеморален лигамент: Този лигамент свързва пателата с бедрената кост от вътрешната част. Предотвратява изскачането на пателата когато коляното се е разширило, което се случва при дислокация в повечето случаи.

Дислокацията на коляното: Диагноза и симптоми

За да диагностицираме пателарна или дислокация на капачките на колената, лекарят ще докосне пателата и свива коляното, движейки го в различни посоки. С използването на рентгенови лъчи, магнитен резонанс (MRI), или компютърна томография (CT), той може да види изображения на разместената ключица на коляното и други наранявания на коляното.

Когато страдате от разместена капачка на коляното, следните симптоми се появяват:

 • Първо, подуване и деформирано коляно.
 • Второ, неспособността да свивате вашето коляно или да упражнявате тегло върху вашия крак.
 • Трето, разместване на пателата към външната част на коляното.
 • Чувствителност и болка.
 • Също така, пателарна хиперподвижност.
 • Накрая, наранявания на хрущяла, които могат да увеличат риска от развитието на остеоартрит.

Как да облекчите симптомите

Човек с лед на коляното

За да облекчите симптомите, причинени от разместена капачка на коляното, специалистите препоръчват:

 • Приемайте нестероидални антивъзпалителни лекарства. Употребата на тези лекарства помага за намаляването на възпалението и болката. Въпреки това, трябва да знаете да ги приемате според графика, предписан от вашия лекар.
 • Прилагайте лед. Ледът помага за намаляване на възпалението и болката, и предотвратява нараняванията в тъканите. Поставете го върху коляното ви съгласно инструкциите на вашия лекар.
 • Дръжте вашия крак вдигнат. Опитайте се да повдигнете вашето коляно над нивото на сърцето ви толкова често колкото можете. По този начин ще помогнете да се намали болката и възпалението.
 • Физиотерапия. Физиотерапевтът ще ви научи на упражнения за подобряването движенията на коляното. С упражненията ще укрепите вашето коляно, ще повишите стабилността и облекчите болката.

Заключение

В някои случаи, пателната или дислокацията на капачката на коляното не може да бъде предотвратена, особено ако физическите фактори ви правят предразположени към страдане от това. Обаче, упражнявайте се като използвате подходящи техники и се опитвайте да държите вашите колена силни и устойчиви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.