Интерстициален цистит: природни средства за лечение

Превъзмогването на интерстициалния цистит не е лесно и може да причини много дискомфорт и тревога за тези, които страдат от него. В тази статия ще научите за някои природни средства за облекчаване на интерстициален цистит и допълване на вашето лечение.
Интерстициален цистит: природни средства за лечение

Последна актуализация: 02 юли, 2020

За съжаление, евентуалните причини за интерстициален цистит са неизвестни в момента и няма ефективно лечение. Лечението на това заболяване обикновено включва промени в начина на живота, както и справянето със стреса. Стресът и тревогата често могат да доведат до интерстициален цистит.

Поради тази причина, продължавайте да четете за да научите за някои природни средства, които могат да помогнат за облекчаване на вашите симптоми.

Интерстициален цистит: Какво представлява?

Интерстициалният цистит е хронично заболяване, което причинява дискомфорт и болка в пикочния мехур и кара болния да уринира често. Симптомите могат да варират малко в зависимост от човека, но като цяло, засяга предимно жените.

Това заболяване засяга в голяма степен качеството на живот на жените, които страдат от него. Може също да им причини болка по време на полов акт, както и нарушения в съня. Всичко това е в добавка към основните симптоми, които създават проблеми на пикочния мехур. Накрая, обикновено засяга вашето настроение и може да върви заедно с тревога, нерви, стрес или депресия.

Природни средства за облекчаване на интерстициален цистит

Природните средства за облекчаване на интерстициален цистит са основани предимно върху предлагането на някои промени в диетата и справянето със стреса. В допълнение, физиотерапията също може да бъде ефективна, но винаги под лекарско наблюдение.

От друга страна, пациентите трябва да потърсят психологическа помощ, ако страдат от случаи на тревожност и/или депресия. Единият вариант е когнитивна поведенческа терапия, както и терапии, които помагат за релаксирането.

1. Червени боровинки за лечение на интерстициален цистит

Интерстициален цистит: сок от червена боровинка в две чаши

Боровинките имат определени качества, които помагат за преборването на цистита. Освен това, те също помагат за укрепване на имунната система.

Първо, за да помогне за облекчаване на интерстициален цистит, можете да пиете сок от боровинки или да пиете таблетки от боровинки. Това е особено полезно за тези, които страдат редовно от това заболяване.

Предимствата от този червен плод срещу цистита съществуват благодарение на значителното съдържание на антоциандин. Тези съставки помагат за предотвратяването на бактериите да не достигат до стената на пикочния мехур.

2. Екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут е изключително популярна и природна съставка, която помага за преборването на инфекции. По-конкретно, може да ви помогне да облекчите интерстициалния цистит без страничните ефекти от обикновените антибиотици.

Семената на този цитрусов плод, освен че са антиоксиданти, имат антимикробни свойства, които забавят развитието на бактерии и гъбички. Следователно, може да бъде важна добавка за укрепването на вашата имунна система.

3. Мечо грозде или грозде урси

Третото природно средство за облекчаване на интерстициален цистит е мечото грозде или грозде урси. Този необикновен плод е ефективно природно средство за предотвратяване и облекчаване на интерстициален цистит, както и пикочни инфекции като цяло. Обаче, препоръчително е да го приемате през първите етапи от инфекцията и винаги под лекарско наблюдение.

Най-добре ще искате да смесите листата от мечо грозде с други природни средства. Също така, можете да го приемате под формата на чай или в капсули или таблетки, в такъв случай трябва винаги да приемате дозата, указана от производителя.

Да пиете ли вода или да не пиете?

Млада, усмихната жена държи чаша с вода

Противоположно на това какво мислят много хора, пиенето на вода е полезно за лекуване на цистит.

Накрая, хората с интерстициален цистит страдат от често уриниране. Следователно, някои избират да намалят поемането на течности, което може да помогне за намаляването на дискомфорта.

Обаче, пиенето на достатъчно вода през деня също помага за разреждането на токсините в урината, които ще бъдат по-досадни при по-висока концентрация. Също така, добрата хидратация помага за доброто движение на червата, за съжаление запекът може да направи симптомите по-лоши.

Някои финални съвети за облекчаване на интерстициален цистит

Накрая, не забравяйте тези два последни съвета, които са много често срещани препоръки за хората, търсещи да облекчат интерстициалния цистит. Първо, обличайте бельо, направено от естествени материали като например памук.

Второ, винаги използвайте правилна хигиена в интимната си зона, когато отивате до банята. Тоест, винаги избърсвайте отпред назад (към ануса).

В тази статия сте научили за някои полезни природни средства и съвети, които ще ви помогнат да облекчите интерстициалния цистит или поне да подобрите вашето качество на живот. Тези природни добавки си струват да се опитат, тъй като те не представляват опасност за здравето. Ако имате въпроси, попитайте вашия доверен лекар.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.