Пресаждането на растенията: кратки полезни съвети и препоръки

Въпреки че не е трудно да пресадите растение, трябва да следвате процедура, за да поддържате растението здраво. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да пресадите вашите растения.
Пресаждането на растенията: кратки полезни съвети и препоръки

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Пресаждането на растенията изглежда лесно. Обаче, има някои неща, които трябва да имате предвид, за да може растенията да останат здрави.

Имайте предвид, че пресаждането на едно растение не е нещо характерно за растението и че промяната на саксията или мястото може да бъде вредно за него. Запомнете, че ако са в естествената им среда, растенията никога няма да бъдат пресадени.

Следователно, преместването на едно растение е голяма промяна за него и ако не е направено по правилния начин, може да му навреди много. В някои случаи, растението може да увехне и да загине. Продължавайте да четете нашите препоръки относно това как е най-добре да презасадите вашите растения.

Съвети при пресаждането на растенията

При пресаждането на растенията, имайте предвид сезона

Пресаждането на растенията: снимка на дървена щайга с цветя и градински инструменти

Някои сезони са по-подходящи от други при пресаждането на растенията. Изборът на подходящия сезон може да помогне на едно растение по-бързо да свикне с новата обстановка.

За да пресадите наскоро купено растение, без значение дали ще го засадите в саксия или в земята, няма значение кой е сезона. Пресаждането на наскоро купени растения може да се извърши по всяко време на годината, без да се нарани растението твърде много. Тези растения могат да бъдат пресадени веднага.

От друга страна, ако пресаждате растение от земята в саксия, сезонът може да е от значение. Това е така, защото този процес включва увреждане на корените, така че е най-добре да се изчака когато вегетативната дейност на растението е намалена. Следователно, най-доброто време за това е зимата.

Обаче, ако пресаждате растение от саксия в почвата, трябва да имате предвид напояването. Следователно, най-добре е да пресадите тези растения през лятото. Освен това трябва да се уверите, че растението получава повече вода, защото в противен случай ще изсъхне много лесно.

При пресаждането на растенията, изберете подходяща саксия

Един от най-важните детайли при пресаждането на едно растение е да се избере подходящата саксия. Ако саксията е твърде малка или прекалено голяма, ще увреди растението. Саксиите, които са прекалено малки, нямат достатъчно място за да могат корените да растат и да се развиват. Ако саксията е твърде голяма, това пречи на растението да получава достатъчно вода.

Следователно е задължително да се наблюдава развитието на растението и да се избере саксия, която ще позволи на растението да продължава да расте нормално. За да направите това, трябва да знаете, че саксията трябва да има няколко повече сантиметра в дълбочина и в ширина от растението. Имайте предвид, че ако растението все още расте и има много повече да расте, може би ще се наложи да бъде пресадено отново.

Относно това от какво е направена саксията, глинените и пластмасови саксии имат своите предимства и недостатъци. Пластмасовите саксии са много леки и са евтини, така че те са много практични и лесни за пренасяне.

Един от недостатъците на пластмасовите саксии е, че с течение на времето слънцето отслабва пластмасата и те се пукат или чупят. Друг проблем е, че пластмасата не е порест материал, което може да навреди на кореновата система на растението.

Глинените саксии са много устойчиви и позволяват на корените да се развиват правилно. Те без съмнение са по-красиви от пластмасовите. Обаче, са по-скъпи, и ако паднат или нещо ги удари, се чупят.

Изкарване на растението от земята

Снимка на засаждане на растение в земята

Изкарването на растението от почвата и пресаждането са едни от най-деликатните моменти за растението.

Изваждането на растението е най-деликатната част от процеса на презасаждане, особено ако се пренася растението от една саксия в друга. Трябва да изкарате растението с голямо внимание, така че основата на растението, където се среща с почвата, да не се разпадне. Ако това се случи, растението ще има повече трудности с адаптирането към новата среда.

Поливането е друга много важна част от пресаждането. След като почвата е влажна, ударете леко саксията, за да се отдели почвата от нея. Накрая внимателно изкарайте растението, като го дръпнете внимателно за стъблото.

Поставяне на растението в неговата нова среда

За да поставите растението в нова саксия, важно е да се уверите, че растението е в центъра на саксията– че не е нито твърде високо, или твърде ниско, или твърде далеч от ръба. Накрая, запълнете с горен слой на почвата, като притискате с юмрука на ръката, така че почвата да стане по-плътна.

Важно е предварително да подготвите горния почвен слой, според нуждите на вашето растение. Това също ще помогне на растението да се приспособи към своята нова среда и да получи хранителните вещества, от които ще се нуждае, за да се развива пълноценно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.