Инфекции на пикочния тракт при децата

Инфекциите на пикочния тракт могат да бъдат сериозни и да доведат до други състояния или заболявания. Поради тази причина е важно да се разберат симптомите и да посетите лекар веднага щом се появят.
Инфекции на пикочния тракт при децата

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Инфекциите на пикочния тракт при децата са често срещани. Обикновено тези инфекции възникват когато бактериите навлезнат в пикочния тракт, пикочния мехур и/или бъбреците. Важно е да се консултирате с лекар за да започнете лечение колкото се може по-бързо ако вашето дете има симптоми за инфекции на пикочния тракт.

Тази статия описва какви точно пикочни инфекции съществуват и как се лекуват.

Инфекции на пикочния тракт при децата

Инфекциите на пикочния тракт (UTIs) възникват от присъствието или възпроизвеждането на микроорганизми в отделителните органи. Обаче пикочната инфекция без симптоми е различен вид инфекция, наречена асимптоматична бактериурия.

Като цяло, UTIs се разпознават по това къде се намира инфекцията.

Най-често срещаните бактерии, които се превръщат в инфекции на пикочния тракт при децата са, Klebsiella , Enterobacteria , Streptococci и Staphylococci. При новородените те често възникват поради Listeria monocytogenes и Enterococcus.

За съжаление, UTIs са често срещани при децата и могат да са с повтаряемост. Всъщност те могат да развият дългосрочни усложнения. Следователно е много важно да се консултирате с педиатър и да започнете лечение колкото се може по-бързо за да предотвратите UTI да не се превърне в нещо по-сериозно или дълготрайно.

Инфекции на пикочния тракт: симптоми

Майка и дете, което е на гърне

Инфекциите на пикочния тракт са треска, цялостен дискомфорт и редовно уриниране.

Обикновено симптомите на UTI варират в зависимост от възрастта на детето. Всъщност е по-сложно да се разпознаят симптомите при новородените или деца под шест месеца. Обаче често срещани симптоми са треската (обикновено по-висока от 37° C) и болезнено уриниране.

Като цяло това са някои от най-често срещаните симптоми:

 • Болка, сърбеж или парене при уриниране
 • Треска
 • Болка в областта на пикочния мехур
 • Миризлива замъглена урина, която може да съдържа дори кръв
 • Раздразнителност и повръщане
 • Цялостен дискомфорт и треперене
 • Постоянна нужда от уриниране дори когато има малко количество урина.

Обаче в при случай на остър пиеломелит- или когато инфекцията достигне бъбреците- симптомите са обикновено много по-тежки. Например, може да има тежки случаи на треска, изтощение, неспособност за ядене и повръщане.

Инфекции на пикочния тракт и усложнения

Също така, инфекциите на пикочния тракт представляват известен риск и имат някои евентуални усложнения. Някои от тях са:

 • Проблеми при пикочния тракт (например задръствания на тракта или пикочния канал)
 • Увреждания или усложнения при бъбреците
 • Везикоуретерален рефлукс, което е увреждане, предизвикващо урината да тече към бъбреците и уретерите.

Как лекарите диагностицират инфекция на пикочния тракт при децата?

Лекарят ще извърши физически преглед и ще направи анализ на урината или посявка на урината. Като цяло анализът ще позволи на специалиста да определи вида на инфекцията и да избере най-доброто лечение.

Как лекарят избира да събере урината за анализа ще зависи от възрастта на детето. При по-възрастните деца лекарят просто ще помоли детето да уринира в стерилизиран съд. Обаче при по-малки деца, все още носещи памперси, лекарите обикновено ще използват катетър за правене на пробата.

Как се лекуват инфекциите на пикочния тракт при децата?

Уринарен болничен тест

След диагнозата лекарят ще реши за най-ефективното антибиотично лечение за детето.

UTIs се лекуват с антибиотици. Понякога лекарят може да помоли за ново изследване на урината след завършването на лечението за да потвърди, че инфекцията е премахната напълно. Това уверява, че инфекцията няма да се появи отново или да се разпространи към други части от тялото.

При най-тежките случаи на UTIs детето може да се нуждае от хоспитализация. Това е особено ако той или тя е на по-малко от шест месеца или инфекцията е засегнала бъбрека, или детето е обезводнено.

Препоръки за родителите

 • Когато възникнат първите симптоми, детето незабавно трябва да отиде на лекар за правилната диагноза.
 • След диагностициране следвайте инструкциите и препоръките на лекаря и приложете антибиотиците според съвета на лекаря.
 • Следете честотата, с която детето уринира. Ако то е достатъчно голямо за да говори, попитайте го как се чувства и дали изпитва болка при уриниране.
 • Карайте детето да пие много вода. Избягвайте да го карате да пие сода, чай или други напитки. То трябва да бъде добре хидратирано за да може да изгони инфекцията от неговата система.
 • Относно предотвратяването при децата, които все още носят памперси, уверете се, че ги сменяте редовно за да пазите пикочния тракт на детето чист и хигиеничен.
 • При по-големите деца, които вече ходят сами до тоалетната, научете ги на правилни хигиенни правила и навици. Например трябва да научим момичетата винаги да се чистят от отпред до отзад, така че бактериите от ректалната област да не навлезнат в пикочния канал.
 • Също така изберете памучно бельо и избягвайте синтетичните материали, които правят изпотяването трудно.

Като цяло, инфекциите на пикочния тракт са обикновено леки и лесно могат да се лекуват с антибиотик.

Въпреки това, ако имате въпроси, трябва винаги да се консултирате с вашия педиатър за най-добрия вариант или съвет. Също така, трябва да знаете да научите децата от рано на добри хигиенни навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.