Жълтеница при новородените: Какво трябва да знаете

Жълтицата при новородените не означава, че бебето има сериозно заболяване. Научете повече за това заболяване тук.
Жълтеница при новородените: Какво трябва да знаете
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Страховете и съмненията на родителите за техните новородени са толкова широки, че всеки обрив или симптом може да ги обезпокои. В случай на жълтеница при новородените, обаче, знайте, че това не е нещо, за което трябва да се притеснявате. Въпреки всичко, трябва да го наблюдавате, така че да не стига до тежко състояние. В днешната статия, ще намерите повече информация за жълтицата при новородените, както и съвети как да пазите да не се влоши.

Случаите на жълтица при новородените

Определението за жълтеница е „пожълтяването на кожата и лигавиците“. Билирубинът, вещество, което се появява когато червените кръвни клетки намаляват е причината за това. Кръвният тест е най-добрият начин да се разберат точните му нива.

Обаче, пожълтяването на бебето не е сериозно състояние, когато нивата на билирубин не са прекалено високи. Когато те са, тогава бебето има хипербилирубинемия и се нуждае от лекарска помощ. Това действие е за контролиране и наблюдаване.

Нормално е кожата на новороденото е да малко жълта два или три дни след раждането. Това е защото техния черен дроб трябва да премахне излишния билирубин. Обаче, се нуждае от малко време за привикване след раждането преди да започне да работи както трябва.

Лечение на жълтеница при новородените

Сега като знаете, че жълтеницата при новородените не е сериозно заболяване, ще трябва да знаете как да се справите с нея. Всичко, което трябва да знаете, е как да спазвате някои основни процедури:

  • Следете графика за хранене на вашето новородено. Ако ги кърмите, тогава се уверете, че приема на храна ще бъде малко по-сложен. Жълтеницата, свързана с кърменето, е рядко срещана и обикновено се появява седмица след раждането. Само педиатърът може да прегледа новороденото и да прецени дали трябва да се спре кърменето за ден или два.
  • Домашна фототерапия. Това е техника, използвана в следродилните отделения за лечението на хипербилирубинемия. Ако няма нужда от хоспитализация, можете да го свършите у дома. Всичко, което трябва да направите, е да изложите новороденото на слънчева светлина за 10 минути. Уверете се, че то е с памперс и защита за очите. Най-подходящото време за правене на това е преди 9 сутринта.
Жълтеница при новородените: бебе с такова заболяване

Разпознайте евентуалните рискови ситуациии при жълтеница при новородените

Както споменахме отгоре, жълтеницата при новородените е доста често срещана, така че няма причина за притеснение. Но трябва да сте запознати с определени признаци, които се нуждаят от лекарски преглед:

  • Ранна поява на жълтеница при новородените. Ако цветът присъства още от първия ден след раждането, тогава педиатърът ще направи кръвен тест за да прецени.
  • Жълтеницата при новороденото може да продължи през първите две седмици от живота на бебето. Това е периодът когато черният дроб трябва да привикне преди да започне да функционира както трябва.

Усложнения от жълтеницата при новородените

Когато нивата на билирубин се повишат, те навлизат в мозъчните клетки. Освен това, те променят метаболизма и невралната функция. Докторите наричат това керниктер. За да се предотврати, консултирайте се с вашия педиатър, така че той да прегледа пожълтяването при бебето седмица след раждането.

Педиатърът ще направи всички подобаващи тестове за преглед на нивата на билирубин. И ако стойностите са високи, новороденото ще бъде хоспитализирано за фототерапия.

Процедура за болнична фототерапия

Акушерка в болница гледа бебе в кувьоз

Новороденото, което се нуждае от фототерапия, ще бъде хоспитализирано за няколко дни. Повечето болници днес позволяват на родителите да бъдат с децата си 24 часа в деня. Обаче, също така е важно да се отделя време за почивка у дома.

Медицинските сестри в следродилните отделения могат да осигурят най-важните грижи за новородени с хипербилирубинемия. Трябва да следвате препоръките на специализирания персонал. Също така, не спирайте да кърмите бебето. Обаче, следвайте указанията на медицинските специалисти за правене на това.

Заключение

Промените на кожата, възникващи от жълтеницата през първите дни от живота на новороденото, са нормални. Обаче е важно да се наблюдават и да се консултирате с вашия лекар ако забележите някакви проблеми или не отминава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cifuentes Recondo, J. (2012). Ictericia en el recién nacido. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2006.05.1984
  • García-Alix, A., Martínez Biarge, M., Arnaez, J., Valverde, E., & Quero, J. (2008). Protocolos de Neonatología. In Nenonatología Protocolos AEP.
  • Neil, K., & Zieve, D. (2018). Ictericia del recién nacido. MedlinePlus.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.