Имате нужда от време за себе си: 5 психологични измерения, които го доказват

Не чакайте петъка, за да се веселите, нито ваканцията, за да си починете. Отделяйте време за себе си всеки ден
Имате нужда от време за себе си: 5 психологични измерения, които го доказват

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Нужно ви е време за себе си, но почти винаги го посвещавате на хората около вас, или попадате в ситуации, които само засилват чувството на умора и тревожност.

Въпреки че може да звучи изненадващо, повечето хора не знаят как да си почиват правилно.

Отделяне на време за себе си не означава, че трябва да вземем отпуска всеки път, когато сме погълнати от стрес. Това също така не означава, че ако отидете на разходка е достатъчно да решите дискомфорта, който, ден за ден ви завлича надолу.

Инвестиране на времето за себе си означава на първо място да знаете как да се “изключите”, да знаете как да спрете умствения шум и да установите тази деликатна, но автентична връзка с вашите нужди, мисли, страхове и празнота, за да вземете решения за живота си.

Днес бихме искали да обясним как да изразите този вътрешен дискомфорт и психологически измерения, които разкриват вашата нужда да инвестирате малко повече време в себе си.

5 психологически измерения, които доказват, че ви е нужно време за себе си

Много пъти, когато ваканцията приближава, много от нас планират пътувания, време за отдих, или просто бягства, като мислят, че те ще ни накарат да се чувстваме прекрасно.

 Не винаги обаче това се случва.

Избягването от ежедневието понякога засилва стреса. Пътуванията, подготовките и семейните събирания налагат да се планира всяко едно нещо, за да  можем след това да се насладим на прекараното време.

Смятате, че това време ще ви помогне да се чувствате по-добре, ако го споделите с други хора: вашият партньор, деца, семейство …

 • Вярвате или не, всички се нуждаем от кратки периоди време, в които да сме сами всеки ден.

Понякога нещо толкова просто, като да посветите 2 часа на ден за себе си действа по-добре, отколкото витамините. Нека да разгледаме кои психологически измерения показват, че може би сте достигнали границите на силите си.

Всички се нуждаем от кратки периоди време за себе си

1. Лошо настроение и апатия

Всеки един от нас преминава през периоди, в които всичко ни притеснява, не сме способни да сме в добро настроение и нищо не ни е интересно. Това могат да бъдат определени моменти или дни, но този проблем се усложнява, когато става хроничен. Това е първото психологическо измерение, което доказва, че имате нужда от време за себе си.

Винаги се събуждате с чувството, че нямате сила, за да изкарате деня, ходите срещу течението и хората около вас имат приоритети, които не съвпадат с вашите.

Всичко това без съмнение допълва тези мънички детайли, които в крайна сметка водят до толкова много дискомфорт.

Когато става толкова трудно, просто пуснете това лошо настроение да се излее, нещо се случва вътре във вас.

2. Чувствате се сякаш нямате време за нищо

Този феномен на изгубеното време е много често срещан симптом, свързан с тревожност.

Това не е просто да имате ясното усещане, че нямате време да правите всичко, което искате, но също така се отнася до изпитването на действителна загуба на време, между половин до един час. Сякаш се чувствате, че не правите нищо, но не може да си спомните какво се е случило.

Това е обичайно да се изпитва по време на голям стрес и тревожност.

3. Невъзможност за самооценка

Без значение какво правите, то ще се окаже неправилно. Тази загуба на самочувствие ви кара да мислите, че всичко е извън вашия контрол. Без значение колко се опитвате, нищо не зависи от вас.

Това е потискащо и реалността е ясен показател, че нещо нередно се случва. Това означава, че трябва да обърнете повече внимание. Трябва да поставите себе си като приоритет и да отделяте време за себе си.

4. Не се чувствате оценени

Говорихме за това в предишните параграфи: светът се бори срещу вас и изглежда, че хората наоколо се поставят като по-висок приоритет, като се възползват от факта, че вие винаги ще бъдете на разположение за тях.

Когато те искат да дишат, им давате въздух. Когато искат да ходят, лягате на земята под краката им.

 • Тази беззащитност би могла да е само в ума ви, но може да бъде реална. Поради това трябва да знаете как да реагирате и да определяте границите. Тъй като не се чувствате оценени, това може лесно да доведе до депресия.
Дайте малко време за себе си

5. Психосоматични симптоми

Последната категория на психологически измерения са психосоматичните симптоми.

Да нямате време за себе си, да нямате място, където да мислите, да се отпуснете и да имате този вътрешен разговор със себе си, за да откриете кои са вашите приоритети и да мислите за промените, които трябва да направите, всичко това кара умът ви да реагира.

Това води до следното:

 • Тахикардия
 • Прекомерна умора
 • Главоболие
 • Лошо храносмилане
 • Безсъние

Как да започнете да посвещавате повече време за себе си

Заминаването на ваканция не е достатъчно. Не е нужно да чакате до петък, за да бъдете щастливи, или за ваканцията, за да бъдете себе си. Най-добрият момент е сега.

Отделяне на време за себе си е инвестиция в здравето. Това е жизнена необходимост, точно като храненето и обличането всеки ден. Всеки ден отделяйте час или два изключително и само за себе си.

 • Това време трябва да е с много високо качество и, ако е възможно, да сте сами.
 • Някои хора медитират, други правят йога, а трети просто сядат пред прозореца и изпускат дълга въздишка, което води до мечтаното спокойствие.
 • Това време за вас и за това, което ви е нужно, за да се свържете с вашите нужди. Това е време, в което да мислите за това, което искате и не искате в живота си.
 • Бавно, след като разберете вашите приоритети, ще започнете да вземате решения. Защото, за да бъдете щастливи, трябва да сте в състояние да вземате решения, и да се движите напред без страх.

Силата е във вашите ръце!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Glise, K., Ahlborg, G., Jr, & Jonsdottir, I. H. (2014). Prevalence and course of somatic symptoms in patients with stress-related exhaustion: does sex or age matter. BMC Psychiatry14, 118. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-118
 • Wang, S., Zhao, Y., Zhang, L., Wang, X., Wang, X., Cheng, B., Luo, K., & Gong, Q. (2019). Stress and the brain: Perceived stress mediates the impact of the superior frontal gyrus spontaneous activity on depressive symptoms in late adolescence. Human Brain Mapping40(17), 4982–4993. https://doi.org/10.1002/hbm.24752
 • Wiegner, L., Hange, D., Björkelund, C., & Ahlborg, G., Jr (2015). Prevalence of perceived stress and associations to symptoms of exhaustion, depression and anxiety in a working age population seeking primary care–an observational study. BMC Family Practice16, 38. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0252-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.