Рак на устата: симптоми, рискови фактори и превенция

Не е важно само да знаете как да се предпазите от него, но и кои са възможните предупредителни сигнали, които ви изпраща тялото ви, за да откриете навреме рака на устата.
Рак на устата: симптоми, рискови фактори и превенция

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са основните симптоми и рискови фактори за появата на рак на устата?

Ракът на устата е свързан с рака на главата и шията. Туморите, които се появяват вследствие на тези ракови заболявания, обикновено са:

 • Карциноми, които се образуват по меките стени на устата.
 • Аденокарциноми, които се намират в жлезистите клетки.

Ракът на устата е сходен с другите ракови заболявания, които можем да развием. Затова е важно да знаем кои са симптомите на този вид рак. По този начин ще можем да разберем и как да го избегнем.

За щастие, освен хирургическата намеса, има и други методи за лечение на това заболяване. За тази цел е необходима навременна диагноза, така че ранното откриване на болестта е изключително важно.

Основни симптоми на рак на устата

симптоми на рак на устата

Ракът на устата е изключително лесен за установяване. Той може да предизвика рани в устната кухина, които не изчезват дори и след много седмици.

Това е най-показателният симптом за рак на устата. Той обаче не е единственият. Трябва също така да внимавате за появата на:

 • Бели петна в устната кухина
 • Необяснимо кървене
 • Затруднено дъвчене или движение на челюстта
 • Дрезгав или пресипнал глас
 • Загуба на чувствителност или поява на остра болка в областта на устата, лицето или шията
 • Необяснима болка в ушите

Може да се наблюдават и различни други симптоми, които могат да бъдат вследствие на други причини. Въпреки това, ако забележите едновременна поява на два или три от посочените симптоми, трябва незабавно да потърсите мнение от специалист.

Рискови фактори за рак на устата

Както е и при другите видове рак, ракът на устата възниква вследствие на определени обстоятелства.

Това заболяване може да се появи и при хора, които не са представени в долупосочените категории. Въпреки това е наложително да държите здравето си под око. Трябва да бъдете особено бдителни, ако спадате към някоя от посочените категории:

1. Тютюнопушене

Тютюнопушенето води до рак на устата.

Все още не са установени точните причини за растежа на ракови клетки в устната кухина. Известно е обаче, че основният фактор, който отключва развитието на рак на устата, е тютюнопушенето.

Цигареният дим засяга този процес по значителен начин. Той раздразва лигавицата в устната кухина и е пряко свързан с над 60% от всички случаи на рак на устата.

Дъвченето на тютюн предизвиква възпаление в устата, тъй като включва пряк контакт с клетките в устната кухина.

За пушачите е добра идея да се опитат постепенно да спрат цигарите. Има много различни методи и процедури, които могат да ви помогнат да се откажете от пушенето.

Повярвайте ни, по този начин може да се предпазите от тази ужасна болест.

2. Честа консумация на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол е друг фактор, който до голяма степен отключва това раково заболяване. Често ли консумирате алкохол? А пушите ли?

В такъв случай трябва със сигурност да бъдете бдителни за появата на симптоми в устната кухина. За съжаление, при това положение се повишава рискът от болестта.

Най-добре би било да се откажете от вредния си навик възможно най-скоро. Знаем, че някои алкохолни напитки имат полезни за здравето свойства, но и те трябва да бъдат консумирани с мярка.

3. Фамилна обремененост

Хората с фамилна анамнеза за този вид рак също са по-предразположени към развитие на това заболяване. Ако и при вас е така, горещо ви препоръчваме да провеждате медицински прегледи веднъж годишно.

Освен това е важно да информирате зъболекаря си за фамилната си обремененост към рак на устата, за да бъде наясно със ситуацията и да обърне необходимото внимание по време на профилактичните ви прегледи.

В много от случаите стоматолозите играят ключова роля в превантивната диагноза. Това се дължи на факта, че те могат да изследват зони, които са труднодостъпни за вас.

Също така е добре да се консултирате с лекаря си за този вид рак и ако е необходимо, да си направите изследвания, за да сте сигурни, че всичко е наред.

4. Болести, предавани по полов път

Повечето хора смятат, че единствената сериозна болест, предавана по полов път, е СПИН.

Истина е, че това заболяване е смъртоносно и не бива да бъде подценявано. Независимо от това, съществуват и други полово предавани болести, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Кървенето при миене на зъби подсказва за рак на устата.
Една от тези болести е човешкият папилома вирус (HPV). Този вирус предизвиква различни видове заболявания, като не всички от тях са толкова сериозни.

Проблемът е, че по-тежките от тях могат да причинят развитие на рак на устата, когато са предадени посредством орален контакт.

По тази причина е изключително важно да посещавате редовно гинеколога си, за да проверявате сексуалното си здраве чрез рутинни изследвания.

Обикновено е достатъчно да ви правят цитонамазка веднъж годишно.

Съвети за превенция на този тип рак

За да се предпазите или да се преборите с рака на устата, е необходимо да:

 • Внимавате при необичайна поява на някой от симптомите, които разгледахме в тази статия. Също така е добре да бъдете нащрек и за наличие на по-малко известни симптоми.
 • Наблюдавате устата си при миене на зъби за наличие на кървене или рани, които не зарастват в рамките на около десет до петнадесет дни.
 • Обърнете внимание, ако са налице продължителна болка в гърлото, пресипналост или затруднение при движение на челюстта.
 • Поддържате балансирана диета.
 • Не пушите или дъвчете тютюн.
 • Консумирате алкохолни напитки в умерени количества.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.