Има ли храни, които не бива да смесваме с други?

Вещества като танините в гроздето могат да потискат способността на тялото да абсорбира определени минерали. Тези видове химикали са известни като антинутриенти. В тази статия обясняваме кои храни не трябва да смесваме с други.
Има ли храни, които не бива да смесваме с други?
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Случвало ли ви се е да вечеряте леща и кисело мляко за десерт? Тази комбинация всъщност не е идеална, тъй като има определени храни, които не трябва да смесваме с други.

Това е така, защото има продукти, които могат да съдържат “антинутриентни” вещества, които могат да взаимодействат и попречат на усвояването на:

 • Мазнини
 • Протеини
 • Витамини
 • Минерали
 • Въглехидрати

Обикновено можем да разберем какво има в преработените храни, като прочетем хранителния им състав. Но пресните храни не винаги имат хранителен етикет. Поради тази причина в тази статия обясняваме всичко за храните, които не трябва да смесваме с други.

Какво представляват антинутриентите?

Антинутриентите са химични вещества, които естествено се срещат в храни, които пречат или директно инхибират тялото да абсорбира определени хранителни вещества. Това може да се дължи на факта, че те се свързват заедно, образувайки съединения, които в крайна сметка се изхвърлят от тялото чрез изпражненията, или защото инактивират или намаляват активността на храносмилателните ензими.

В храните със зеленчуков произход можем да открием такива вещества. Тъй като те са част от защитните механизми на зеленчуците срещу насекоми или други външни проблеми.

Има ли храни, които не трябва да смесваме?

Какво представляват тези антинутриенти?

Можем да открием антинутриенти главно в зеленчуци, сушени плодове, семена и зърнени храни, въпреки че можем да ги открием и в яйцата, например. Най-често срещаните са, както следва:

Фитинова киселина – храни, които не трябва да смесваме с други

Фитиновата киселина присъства в семена, зърнени храни, сушени плодове и зеленчуци. Тези храни могат да повлияят на усвояването от тялото на цинк, желязо, магнезий, мед, фосфор и калций, според проучване, публикувано в International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Това съединение също така може да инхибира храносмилателните ензими, които са необходими за разграждането на въглехидратите и протеините на малки части.

Оксалова киселина

Оксаловата киселина образува неабсорбируеми съединения с минерали като желязо, магнезий, цинк или калций. Всички те присъстват в храни от растителен произход като спанак, цвекло или манголд. Можем да ги намерим в шоколад, спанак и кафе.

Препоръчваме ви да прочетете: 7 храни, които са разрешени при мека диета

Гоитрогенни вещества

Гоитрогенните вещества намаляват способността на организма да абсорбира йод от храната; съдържат се в зелето, карфиола, ряпата и др., въпреки че активността им намалява, ако ги варите. Хората, които страдат от хипертиреоидизъм, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като желязото е част от структурата на щитовидната жлеза.

Трипсин и лецитин – храни, които не трябва да смесваме с други

Трипсинът и лецитинът са протеини, съдържащи се в бобовите растения, главно в белия боб. Те действат като инхибитори на протеазата, които причиняват забавяне на храносмилането на протеини, според проучване, публикувано в Journal of AOAC International.

Танини 

Танините се съдържат във виното и зеления чай. Те имат хелатна функция, като се има предвид, че се свързват с определени метали като желязо и цинк, за да бъдат изхвърлени чрез урината или изпражненията.

Има ли храни, които не трябва да смесваме с други?

И така има ли храни, които не трябва да смесваме с други?

След като вече знаете какво представляват антинутриентите и кои храни ги съдържат, става ясно, че има някои храни, които не трябва да се комбинират. Това е така, защото намаляват способността на тялото да абсорбира минерали или забавят процеса на храносмилане.

Това са някои примери за най-често срещаните комбинации :

 • Леща и след това кисело мляко за десерт: Както споменахме, бобовите растения съдържат фитинова киселина, която затруднява усвояването на калция от киселото мляко от тялото. По-добра комбинация би била да имате портокал или киви за десерт, защото витамин С помага на тялото да абсорбира желязото, присъстващо в лещата.
 • Чаша вино с гарнитура сушени плодове/ядки: В определени райони е нормално, когато поискате чаша вино, да ви донесат и купа ядки. Въпреки това, танините, присъстващи във виното, оказват негативно влияние върху способността на организма да абсорбира желязото и цинка, съдържащи се в ядките.
 • Спанак на скара със сирене: Листните зелени зеленчуци съдържат оксалати, които са вещество, което намалява усвояването на калция от организма в продукти като сирене и други млечни производни.
 • Бял боб с месо: Ако искате да направите яхния от бял боб, най-добрият вариант би бил да го направите със зеленчуци. Защото трипсинът и лецитинът, присъстващи в боба, затрудняват храносмилането на месото от тялото.

Преди да смесите храни, научете за свойствата на антинутриентите

Разбира се, фактът, че в някои храни има антинутриенти, не означава, че трябва напълно да спрете да ги ядете. Тези храни, въпреки че съдържат антинутриенти, имат много други ползи за здравето.

Готвенето и накисването на храни са две основни техники, които помагат за инактивиране на антинутриентите. Също така помага да се избягват определени комбинации, както беше споменато по-горе! Имайте предвид тази информация, особено ако страдате от някакъв храносмилателен проблем, дефицит на витамини или минерали или автоимунно заболяване. В тези случаи най-добрият избор е да посетите диетолог или специалист по хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • He W., Li X., Ding K., Li Y., Li W., Ascorbic acid can reverse the inhibition of phytic acid, sodium oxalate and sodium silicate on iron absorption in caco 2 cells. Int J Vitam Nutr Res, 2018. 88 (1-2): 65-72.
 • Gilani GS., Cockell KA., Sepehr E., Effects of antinutritional factors on protein digesetibility and amino acid availbility in foods. J AOAC Int, 2005. 88 (3): 967-87.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.