Игнорирате позива по малка нужда? Това са последиците

· 26.12.2016
Знаете ли колко течности побира пикочният мехур? Три чаши - затова бъдете внимателни, когато приемате много течности.

Всеки един от вас в даден момент е отлагал ходенето по малка нужда, игнорирайки позива.

В повечето случаи става дума за ситуации, когато е невъзможно да откриете тоалетна или пък сте на средата на изпълнението на важна работна задача, което ви пречи да я прекъснете точно в този момент.

Съветваме да не създавате от тези ситуации свой нов навик, тъй като последиците няма да ви харесат. Точно това ще се случи с тялото, ако постоянно игнорирате позива по малка нужда:

Отлагате ходенето по малка нужда? Рискувате да развиете инфекция на пикочните пътища

infektsiya-na-pikochnite-putishta

Ако сте от хората, които редовно отлагат да отидат до тоалетната по малка нужда, когато сте на място като офиса, бъдете внимателни.

Една от последиците може да бъде инфекция на пикочните пътища. Лесно е в този случай да се стигне до бактериална инфекция.

Причината е проста: урината съдържа микроби. Ако те се задържат в пикочния мехур прекалено дълго време, това провокира инфекция.

Образуване на камъни в бъбреците

bubretsi

Някои хора са предразположение към образуването на камъни в бъбреците. Ако сте сред тях и често игнорирате позива по малка нужда, само ще влошите състоянието си.

Малките камъни в бъбреците обикновено се извеждат от урината без проблем, тъй като те наистина са с незначителен размер. Ако обаче той се увеличи, камъните не могат да бъдат елиминирани по стандартния начин и, рано или късно, ще се озовете в операционната зала.

За да се предпазите от образуването на камъни в бъбреците, е важно да консумирате много вода и да ходите до тоалетната, щом тялото ви подскаже това. Това е единственият начин, по който можете да неутрализирате всякакви образувания в бъбреците, без да влошавате състоянието си.

Цистит

mehur

Ако игнорирате позива по малка нужда, стените на пикочния мехур се възпаляват. Състоянието е познато като цистит.

Ако усещате болка в таза и по време на уриниране забелязвате прекалено малко урина, препоръчително е да посетите лекар. Това са традиционните симптоми на цистита.

Подуване на пикочния мехур

diskomfort позив по малка нужда

Може и да не ви се вярва,  но пикочният мехур е ограничен откъм капацитет. Отлагането на ходенето по малка нужда само провокира подуването му.

Вашият пикочен мехур може да побере около 3 чаши вода. Запомнете това, когато консумирате течности и нямате възможност да отидете до тоалетна в скоро време.

Това е наистина полезно знание, ако сте на работа, предстои ви важна среща или друго събитие от този род.

Когато пикочният мехур се напълни, има рецептори в мозъка, които са отговорни за изпращането на сигнали, които да ви информират, че е време да отидете до тоалетната. Самият мозък може да провокира изпускане на урината, ако се наложи.

До разтягане на пикочния мехур обаче не се стига.

Други нежелани странични ефекти

treska

Ако имате навика да отлагате ходенето по малка нужда, ще ви връхлетят ред странични ефекти, които е възможно да не отдавате на поведението си, но всъщност са свързани с него.

Връщане от пикочния мехур към уретрата

Това може би е най-сериозното последствие. Ако свикнете да отлагате ходенето по малка нужда, накрая тялото ви няма изведе урината, а ще я върне назад – към уретрата и бъбреците, а това води до сериозни инфекции.

Първо ще чувствате обичайния позив за уриниране в продължение на доста време. Урината ще се съхранява в пикочния мехур, но накрая ще се върне назад, ако не използвате тоалетната навреме. Така ще си навлечете само здравословни проблеми.

Подуване на корема

poduvane

Ако не изведете урината навреме, ще се усетите подути и некомфортно.

В допълнение към това тялото ще привикне към задържането на повече течности и няма да можете да ходите до тоалетната така, както преди.

Задържане на течности, в допълнение към дискомфорта, може да провокира инфекции. Затова по-добрият сценарий е да се отзовете на позива по малка нужда, веднага щом го усетите.