Какво да избягвате, ако имате свръхактивен пикочен мехур

Всички знаем, че бирата и кафето ни карат да ходим често до тоалетната, но знаехте ли, че и цитрусовите плодове имат същото въздействие?
Какво да избягвате, ако имате свръхактивен пикочен мехур
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако имате свръхактивен пикочен мехур, това може да доведе до изпускане на урината във всеки един момент без да имате никакво време за реакция.

Това е проблем, който може да бъде повече от досаден. Добрата новина обаче е, че това е нещо, с което можем да се справим, ако го лекуваме своевременно и правилно. Интересна информация за това състояние можете да откриете и в сайта Медицински дайджест.

В тази статия ще разгледаме храните, които трябва да избягвате, ако искате да се справите с този проблем.

Какво трябва да знаете, ако страдате от свръхактивен пикочен мехур

уринирането повече от 8 пъти на ден е симптом за свръхактивен пикочен мехур

Преди да видите как да се справите с проблема, добре е да знаете малко за него. Т. нар. свръхактивен пикочен мехур, известен също като “хиперактивен пикочен мехур” засяга много хора. Ако страдате от два или повече от следните симптоми може да сте засегнати от това неприятно състояние:

 • Уриниране повече от 8 пъти на ден и два пъти през нощта (без да сте пили прекомерно количество течност).
 • Силно, повтарящо се желание за ходене до тоалетна.
 • Загуба на течност след уриниране.

Различни причини могат да бъдат виновни за загубата на контрол върху пикочния мехур. Въпреки това главните виновници са:

 • Нерви
 • Стрес
 • Прекомерно консумиране на кафе
 • Пиене на много големи количества вода

Нещо повече, около 20% от случаите съответстват на неврологично състояние като болестта на Паркинсон, мозъчни тумори или спина бифида.

Хората, които страдат от хиперактивен пикочен мехур може да се окажат неспособни да участват в определени дейности. По същия начин, те може да изпитват чувство на срам за тяхното състояние.

Внезапната нужда да отидат до тоалетната и изпускането на урина “по пътя” може да предизвика социална изолация и проблеми на работното място. В края на краищата, вероятно е страдащият да отдели много умствена енергия в тревоги за проблема.

Храни, които трябва да избягвате, ако имате свръхактивен пикочен мехур

Има различни лечения за това състояние.

 • Някои от тях се предписват от медицински специалист като например инжекции с ботокс.
 • Други са свързани с ежедневните навици. Те включват физически упражнения за укрепване на таза и диета, която намалява консумацията на определени напитки и отвари.

Ако сте един от многото хора, които страдат от хиперактивен пикочен мехур, предлагаме да избягвате следните храни:

Пикантни храни

Индийските сосове, мексиканските ястия, азиатските храни, лютото чили … Те могат да бъдат вкусни, но също да причинят проблеми, когато става въпрос за здравето на пикочната система.

Просто помислете, че ако една храна кара устата ви да гори, няма ли да направи същото с лигавицата на пикочния мехур? Отговорът е “да”!

Пикантните храни и подправки ще влошат симптомите на състоянието. Ето защо препоръчваме да ги избягвате напълно или да намалите количеството, което използвате при приготвянето на храната.

Сладки храни

Сладките като всяка храна, която съдържа голямо количество захар, могат да бъдат опасни за здравето ви. Същото може да се каже и за десерти, съдържащи изкуствени подсладители вместо захар.

Всички те повишават необходимостта от уриниране и дразнят пикочния мехур. В допълнение, те са източник на голямо количество калории.

Поради тази причина е добре да избягвате бонбони, бисквитки, сладкиши и други сладки храни. Вместо това защо не опитате да ядете повече пресни и сухи плодове? Те са чудесна, вкусна и здравословна алтернатива.

Кафе

кафето е с негативен ефект при наличие на свръхактивен пикочен мехур

Кофеинът има няколко негативни ефекта върху тялото, които си заслужава да бъдат подчертани. Например причинява хиперактивност на мозъка, сърцето и пикочния мехур.

Ето защо пиенето на прекалено много кафе претоварва пикочния мехур. Тогава това изостря симптомите на хиперактивния пикочен мехур.

Кафето обаче не е единствената напитка, която може да увеличи количеството урина, което пикочният мехур трябва да изхвърля ежедневно. В допълнение, газираните напитки (особено кола), някои видове чай и горещо какао също са сред виновниците.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ползи от пиенето на кафе на закуска

Боровинки или цитрусови сокове

Няма съмнение, че боровинките са чудесни за здравето на кръвта и сърцето. Плюс това те се препоръчват за хора, страдащи от хипертония и диабет. Нещо повече, те са чудесно средство за борба с инфекции на пикочните пътища.

Въпреки това, един от страничните ефекти, които могат да имат, е да изострят симптомите на хиперактивен пикочен мехур. Киселината, съдържаща се в тези малки плодове ни кара по-често да ходим до тоалетната.

Освен това трябва да избягвате цитрусови или кисели напитки като портокалов сок и сок от грейпфрут и т.н., въпреки че високото съдържание на витамин С ги прави чудесни за подсилване на имунната система.

За тези, които страдат от уринарна инконтиненция, тези плодове не са препоръчителни. Това е така, защото съдържат елементи, които допълнително дразнят пикочния мехур.

алкохолът не се препоръчва при свръхактивен пикочен мехур

В допълнение, алкохолът може да има много вторични ефекти, особено когато пийнете повечко. Освен това, тъй като е мощен диуретик, един от тези ефекти е, че той дразни пикочния мехур.

Например всеки път, когато пиете бира, очевидно приемате течност. Същевременно алкохолът, съдържащ се в бирата, ускорява функцията на бъбреците, което означава, че пикочният мехур трябва да работи по-бързо, за да изхвърли течността.

За разлика от бирата обаче чаша вино се препоръчва на ден за хора с хиперактивен пикочен мехур. Това е така, защото не притежава същите стимулиращи ефекти за бъбреците като бирата. Освен това има много потенциални ползи за сърдечно-съдовата система.

Домати

Доматите са много кисел плод. Ето защо имат потенциално вредно въздействие върху здравето на пикочния мехур и пикочните пътища. Нещо повече, те съдържат голямо количество вода и имат силен диуретичен ефект.

Ако ядете варени домати, това е още по-лошо, особено ако се се консумират под формата на сос. Това е така, защото много хора добавят захар към доматения сос, за да “маскират” леко киселия вкус. Както споменахме по-горе, сладките храни не се препоръчват за хора с инконтиненция.

Една страхотна техника за приготвяне на вкусни сосове с по-ниско съдържание на захар е да добавите суров настърган морков. Също така може да добавите към сместа малко количество сметана, мляко или дори сода за хляб.

Всичко това ще помогне да противодействате на естествената киселинност на доматите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.